Domaća natjecanja

ZA POVIJEST Ćulibrk i Svalina u zlatno-srebrnoj kombinaciji prvi kros dvostruki medaljaši, Jurković zlatni U18 'krosaš'!

Ljiljana Ćulibrk, Vedran Jurković i Filip Svalina Foto: AK Agram Ljiljana Ćulibrk, Vedran Jurković i Filip Svalina

Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u krosu na kraju se održalo u Zaprešiću s jednom novom disciplinom, i to štafetnom. 

Vremenski uvjeti su bili sasvim zadovoljavajući i ugodni, šteta je jedino po pitanju staze da je dan prije natjecanja bilo poprilično žestoko s padalinama pa je to i ostavilo određenog traga na istu. No na neke stvari ponekad jednostavno ne možete utjecati, a kao što uvijek kažemo, to i jest svojevrsna čar ovog natjecanja - trčanje u prirodi, kakva god da ona je.

Prvi kros prvaci Hrvatske u štafeti

Vratimo se štafeti, radi se o 4x2km u mješovitoj varijanti (2 žene i 2 muškarca), disciplina je to koja se odnedavno trči na Svjetskim i Europskim prvenstvima stoga je isti princip primijenjen za naše nacionalno prvenstvo. Ovdje pravilo stoji da je redoslijed trčanja zadan (M-Ž-M-Ž).

Nova disciplina ujedno je i otvorila natjecanje koje teško da je moglo bolje početi za nas s osvojenom zlatnom i brončanom medaljom!

Omer Hasanbegović, Hana Malović, Filip Svalina i Ljiljana Ćulibrk ulaze u povijest kao prva zlatna kombinacija ovog natjecanja i oni su prvaci Hrvatske s istrčanih 28:34.

Nije to sve, drugi sastav bili su Edmond Dobruna, Ema Baftiri, Vito Carlo Fadini i Lana Švarbić koji s 31:02 stižu do spomenute brončane medalje. Imali smo i Agram III, za njega su trčali Niko Zlopaša Mužić, Leona Repač Šafarić, Matko Pinturić i Buga Budimir, njima je pripao plasman tik do Agrama II, a vremenski je to iznosilo 32:13.

Osim otvaranja natjecanja, štafetna disciplina otvorila je novu mogućnost koju do sada nismo imali na ovim prostorima, a to je da seniorke ili seniori mogu osvojiti čak dvije medalje, dakako, ako se odluče za nastup u štafeti pa onda i u pojedinačnoj konkurenciji što je sve samo ne jednostavan zadatak.

Impresivan doseg zlatno-srebrne Ćulibrk i zlatno-srebrnog Svaline

No upravo je to nešto čime se mi bavimo pa stoga ne čudi da su neki od naših se okušali u istom. Preciznije rečeno, svi iz prvog sastava.

Tako Ćulibrk i Svalina ulaze u povijest hrvatskog krosa kao prvi koji su osvojili dvije medalje na ovom natjecanju!

Seniorke su trčale nešto ranije, tu je Lili stigla do naslova doprvakinje Hrvatske, a zaslužila je to istrčavši 32:42. Petoplasirana ciljem prolazi Hana, 33:16 bilo je njeno vrijeme. Nedavno maraton pa cestovno pa dvije kros utrke u vrlo kratkom vremenu, naša članica je definitivno neumorna. 

Lili je prva dvostruka medaljašica u ženskoj konkurenciji, a Filip je prvi u muškoj konkurenciji i to s broncom na 10km seniora. Trebalo je istrčati 34:30. Nakon određene pauze uzrokovane fakultetskim obavezama, vidi se kako malo po malo se Svalina vraća u onu svoju staru formu i jako nam je drago da je to slučaj.

Hasanbegovića također štafeta nije previše iscrpila, osvaja 8. mjesto s 38:01, i on je pokazao da se može u kratkom vremenskom razmaku u dvije discipline, jednoj malo kraćoj i jednoj malo dužoj.

Pojedinačna pobjednica utrke seniorki bila je Jambrošić iz Varaždina, a pobjednik Bošnjak iz Velike Gorice.

Jurković u inspiriranom i pravom izdanju do velike pobjede kod mlađih juniora

Vedran Jurković novi je mlađejuniorski prvak Hrvatske u krosu s istrčanih 14:15. Sigurno je to određeno iznenađenje za neke, ali ne treba zaboraviti kako se radi o prošlogodišnjem reprezentativcu na zaprekama koji je veći dio sezone propustio radi ozljede i konačno je uspio stvoriti kontinuitet treninga koji mu se vratio na najbolji mogući način!

Teško da je mogao bolje zaključiti svoju sezonu i ostaviti si više nego dobar motiv za iduću natjecateljsku godinu. Bravo!

Utrku na 3km trčale su mlađe juniorke, ovdje smo imali jednu predstavnicu - Mia Amber Berić osvaja brončanu medalju s vremenom 11:57.

Najbrža je bila Salopek iz Svetica (11:44).

Limačice su imale zadatak pretrčati distancu dugačku 1km. Nastupalo je puno njih, počevši od naše najbrže članice u ovoj utrci, Korine Jonjić (24. mjesto - 4:15), pa slijede Lucija Horvat, Dora Kuna i Gaia Ferenčić od 28. do 30. mjesta.

Tea Gelemanović je bila 32., a novi niz otvaraju Mirta Klaić, Lota Marinković, Elena Broz od 34. do 36. pozicije.

Ne zaboravljamo ni na Hanu Atalić (38.), Teu Klemen (43.) i Luciju Slogar (45.). Pobjeda pripada Kramarić iz Moslavine Kutine u vremenu 3:34.

Kod limača na isto 1km vrlo blizu medalje bio je Marko Zagorac kao 4. s 3:39, on je bio naš ujedno jedini limač ovdje, kao što vidimo, u vrlo dobrom nastupu. Prvi je ciljem prošao Horvat iz Mladosti.

Iduća utrka je bila na 4km koju su trčali mlađi juniori i tu smo također imali jednog predstavnika, ali u vrhunskom izdanju. Ne samo to već i u zlatnom!

Jaković brončani kadet, Delić brončana kadetkinja

Kadetkinje su nam trčale 2km, a najbrža od naših bila je Marta Bešić s 7:35 što je vrijedilo 5. mjesta. Nije bila jedina, trčale su Dorotea Jesih (16. mjesto - 8:17), Ana Poljak (21. mjesto - 8:23), Ivona Ciban (22. mjesto - 8:26), Jana Šomić (25. mjesto - 8:38) i Brigita Kardum (27. mjesto - 9:06).

Očekivana pobjednica je bila Ban iz Kvarnera.

Zanimljivo je bilo kod kadeta (2km), u odsustvu naših Anića i Želea otvorilo se drugima pa je Matija Jaković zaslužio brončanu medalju istrčavši 6:37! Vodila se i tu dobra borba za medalje.

Plasmanom nedaleko je bio Vid Novota (6:56), njemu je pripalo 6. mjesto. Uz njih, trčali su Domagoj Toman (16.), Patrik Pivarski (18.), Kian Mahečić (22.) i Ian Gluić (23.).

Neki od njih imaju i hodačkog iskustva tako da veseli vidjeti da se i oni mogu solidno snaći u ponešto drugačijim uvjetima za njih.

U ovoj utrci novi prvak Hrvatske spomenutog uzrasta je Orkić iz Marsonije Slavonski Brod (6:34).

Juniori su trčali 6km, a među njima je od naših najboljih bio Ivan Cvitić, petoplasirani s 21:02. Osmoplasirani je Jakov Lesjak (21:33), a blizu su i desetoplasirani Antonio Blažić (21:35) i jedanaestoplasirani Niko Kožul. Najbolji je bio Franjković iz Svetica.

Nova medalje stiže kod mlađih kadetkinja, Dora Delić je brončana s 5:31 u utrci dugačkoj 1.5km, a vrlo dobro se snašla Sara Delić kao 6. s 5:37.

U prvih 10 bila je Franka Barun s 5:42, a blizu nje je i Maša Zagorac kao 13. s 5:49.

Anja Sečka i Zita Seleši također su trčale ovu utrku, osvojile su 18. i 19. mjesto, a pamtimo još i nastupe Lucije Drenški kao 27., Tarje Mahečić kao 33., Mije Radetić kao 35., Morgan Belko kao 38., Eve Šomić kao 39., Beate Seleši kao 42., Une Radetić kao 43., Eve Savić kao 45., Apije Dimitrijević kao 47., Sare Račić kao 53. i ovaj najduži niz naših članica u nekoj disciplini na ovom natjecanju zaključuju Dina Gabrić, Jana Kovačić i Zoja Katalinić od 63. do 65. mjesta.

Prva ciljem ove utrke prolazi Mažar iz Moslavine Kutine.

Mlađi kadeti također trče 1.5km, a tu nam je najbolji od naših bio Niko Ložnjak koji ciljem prolazi kao 9., a istrčano vrijeme je 5:27. Nije bio jedini, Marko Šustek je 12., Šimun Jukić 14., Luka Delibašić i Marko Korpar su 16. i 17. dok na 22. i 23. mjestu imamo drugi duo Ivan Filipović i Stjepan Sokolić.

Čestitamo svim našim članicama i članovima na nastupima i svemu ostvarenom unutar njih!

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook