Ostalo

Pet godina Atletskog kluba Agram : 2011. godina (IV.dio)

Matea Matošević Foto : Renato Branđolica Matea Matošević

Polako se bližimo aktualnoj 2012. godini, ali prije toga posvetiti ćemo se godini ranije koja je vezana uz četvrti dio ove priče.

2011. godina : Osmica zlatne boje

Domaća natjecanja

Donesena je odluka kako će se dvoranska kadetska i mlađekadetska natjecanja odsada održavati zasebno, a ne zajedno kao što je ranije bio slučaj. Sezona je započela kadetskim natjecanjem gdje se svijetu predstavio Bruno Jednačak u odličnom daljaškom izdanju, tog dana je najdalje skočio 6.64 i uvjerljivo osvojio svoje prvo zlato. Nije bio jedini naš prvak tog dana, tadašnja mlađekadetkinja Ana Šarić je također uvjerljivo bila prvoplasirana.

U međuvremenu je konačno i Rijeka dobila kvazi-atletsku dvoranu kao Zagreb i neka od natjecanja su se počela tamo održavati. Prvo je bilo mlađekadetsko gdje smo također osvojili dvije zlatne medalje (Šarić i Bulaja) uz dva srebra. Još uspješniji smo bili u Beču na prvom dijelu seniorskog PH s 3 zlata koje su osvajala već dobro poznata imena (Kirinić, Matošević i Žalac). Pomalo nepošteno, ali moramo ovdje posebno istaknuti Mateu Matošević, ovo zlato je bilo početak jedne sjajne serije u seniorskoj konkurenciji.

Nakon godine izbivanja, ponovno nastupamo na Zimskom PH u bacanjima gdje ovaj puta odlazimo u još većem broju što se vidi i po broju osvojenih medalja (4 srebrne).

Ako smo prošle godine na području hodanju napravili jedan korak naprijed, u 2011. smo sigurno napravili barem dva. Na hodačkom natjecanju što se staze tiče Lili Ćulibrk prošlogodišnji naslov seniorske viceprvakinje na 5km „mijenja" naslovom prvakinje u istoj disciplini. Iva Čutura također osvaja medalju, ovaj puta srebrnog sjaja. Osim hodanja na stazi, natjecanje je ujedno i PH na 10000m gdje su se istaknuli prvaci Goran Grdenić i Matea Matošević s tadašnjim novim mlađeseniorskim rekordom koji je poslužio kao dobra najava za Ostravu i EP do 23 godine gdje će kasnije Matea nastupiti. Tri tjedna nakon ovog natjecanja Lili će pokazati kako odlično hoda i u cestovnim uvjetima kada osvaja drugi naslov prvakinje Hrvatske!

Svoj treći naslov Matea osvaja na planinskom trčanju, uz nju je srebrni bio Juraj Kralj, ali nedostajao je još jedan natjecatelj za priznavanje medalje. Kralju kao da nije bila suđena "službena" medalja na ovom natjecanju, prošle godine se također na startu pojavilo samo dvoje natjecatelja.

U mlađejuniorskoj konkurenciji više pravo nastupa nije imala Romana Tea Kirinić, ali na najbolji mogući način tada priliku koristi Lucija Kosaber koja postaje novom mlađejuniorskom prvakinjom na 400m. Na juniorskom pojedinačnom PH zlata osvajaju Kirinić, Kralj, štafeta 4x400m i Valentina Mužarić. Potonja je na ovom natjecanju konačno uspjela prebaciti željenih 15m i tako u kratkom vremenskom roku (prvi puta nastupa 2010.) pokazala iznimno velik napredak. Bila je to dobra najava predstojećeg juniorskog EP.

Nije tajna kako smo na mlađejuniorskim i juniorskim osvojili nešto manje medalja nego proteklih godina, ali zato su nadolazeće nove snage sa svojim brojnim medaljama pokazali da ne apsolutno nikakvog razloga za brigu. Naravno, govorimo o kadetima/kadetkinjama i mlađim kadetima/kadetkinjama koji su se tada natjecali u Rijeci.

Bruno Jednačak ovdje je bio prvo ime natjecanja s pojedinačna dva zlata i još jednim štafetnim uz jedno pojedinačno i štafetno srebro! Tada je naslov glasio „Neponovljivi Bruno Jednačak...". Godinu kasnije pokazalo se kako je ipak ponovljiv, kako imenom, tako i osvojenim medaljama. No sad već govorimo o budućnosti, a tema je 2011. gdje je Bruno zaista imao par sjajnih nastupa!

Uz impresivnu dominaciju na dalju nama je uvijek bio posebno dojmljiv nastup na 300m prepone gdje je pokazao koliko je sam pristup najbitniji. Nije se Bruno jedini isticao, Jure Josipović je najavio velike stvari za iduću sezonu (upravo to se i dogodilo). Antonela Golobić i Matej Anđelić su ovdje prvi puta nastupali na hodanju, već tada (osvojili su zlatne medalje), a odluka da se počnu baviti sportskim hodanjem pokazuje se kao apsolutni pogodak.

U kategoriji mlađih kadetkinja posebno se istaknula dvostruka prvakinja Laura Štefanac. Na kraju smo bili presretni sa sveukupno osvojenih 9 zlatnih, 7 srebrnih i 5 brončanih odličja, sve je to jedna velika potvrda planskog rada. Ne skrivamo da smo nešto manje bili sretniji s trajanjem ovog natjecanja (pogotovo prvi dan) kojeg je tada jedan od naših trenera nazvao „beskrajnim danom u Rijeci", a ta laskava titula definitivno je postala hrvatski brand (u rangu imena aktualnog predsjednika HNS-a...) nakon iduće još uspješnije i duže godine.

Nakon nešto dužeg vremena seniorsko prvenstvo konačno se vratilo u Zagreb, natjecanje održanom u organizaciji Hrvatskog atletskog saveza i našeg kluba. Nažalost, glavna vijest nije bila to što je npr. Matea Matošević ovdje osvojila ovosezonsku četvrtu zlatnu medalju i prvo srebro ili to što je Milan Kotur osvojio svoj 7. naslov prvaka Hrvatske...

Ne, svjetla pozornice pripala su utrci na 5000m i posljednjih 100m. Nećemo se previše osvrtati na to, nama je drago kako su današnji odnosi "normalizirani" i ponovno se nadamo kako je takav potez viđen na ovim prostorima prvi i zadnji put.

Poruka onima kojima su kritizirali naslov koji je sadržavao samo inicijale (što je protumačeno kao provokacija i neprimjerenim jer smo time navodno htjeli spomenutog trkača prikazati u rangu ubojice ili sl. ?!) bi bila ne kritiziraj ono što ne razumiješ, tako bi rekao B.D. (71). Da smo zaista htjeli ocrnjivati, napisali bi njegovo puno ime i prezime, a obzirom koliko je spomenuti članak bio puta pročitan, zasigurno bi se našao među prvim nađenim rezultatima u internet tražilicama, počevši od najpopularnijeg Googlea. Ovako će se uz njegovo ime i prezime naći samo lijepe stvari, tako nam je i draže.

Mlađeseniorsko natjecanje je ponovno obilježila Matea s nove dvije zlatne medalje čime smo došli do sveukupnog broja od 6 zlatnih medalja i jednog srebra. Svoju prvu zlatnu medalju osvaja Petra Gamilec što je bila svojevrsna najava još boljih nastupa u idućoj godini koja je slijedila.

Samo tjedan dana kasnije Matea je stigla do novog, sedmog zlata, a ono je posebno vrijedno jer se radi o polumaratonskoj utrci, održanoj u baroknom hrvatskom gradu, Varaždinu. I tako dolazimo do tradicionalno posljednjeg natjecanja, a to je PH u krosu koje najviše pamtimo po Matejinom osvojenom 8 zlatu i najuspješnijem nastupu u povijesti kluba do sada (4 - 4 - 1 = 9). Na najljepši mogući način je Matea zaključila poglavlje svoje mlađeseniorske karijere. Postavši seniorkom izgubila je pravo nastupa na mlađseniorskim natjecanjima što znatno otežava eventualnu mogućnost za ponavljam sličnog uspjeha, ali i jednom je bilo više nego dovoljno i nezaboravno.

Domaća ekipna i kup natjecanjima

Sve češće u naše prostorije počinju stizati i oni najveći, pobjednički trofeji. Prvi kup u ovoj godini bio je onaj juniorski gdje smo bili skoro pa savršeni. Juniorke su pobijedile s bodovnom prednošću većom od 100 bodova, sveukupno smo također bili uvjerljivi sa sličnom prednošću, a juniori su osvojili najviši plasman s 2.mjestom. Ipak, juniori će biti zapamćeni i po prvoj muškoj štafetnoj pobjedi u povijesti našeg kluba, za nju su se pobrinuli Kovačić, Šipuš, Katalinić i Mlakar.

Tjedan dana kasnije seniorkama polazi za rukom isto što i juniorkama dok seniori također stižu do novog trofeja na 3.mjestu. Sveukupno je to značilo 2.mjesto. Ekipni uspjeh je bio identičan – 2.mjesto. Zato su kadeti i kadetkinje uspjeli u onom što se prije samo tri godine činilo potpuno nerealnim, a to su ekipne i kup pobjede u svim kategorijama.

Ako su juniori i juniorke „skoro pa savršeni", onda su kadeti jednostavno – savršeni. Uz sve to naprosto morate istaknuti naše trenerice u atletskoj školi, a to su Antonija Žalac i Nina Katalinić. Uz naše sjajne atletičare i atletičarke njima zasigurno pripada velik dio zasluga za uspjehe u mlađim kategorijama jer kada u samo četiri godine od nule dođete do vrha, zaslužujete priznanje za ovo "mini-čudo".

Posebne redove zaslužuje naša brojna ekipa na krosu koji se nakon dugo vremena vratio u zagrebački Maksimir. Nakon prošle sezone i 1.mjesta koje nam je izmaklo za jedan bod, ovaj puta ništa nismo prepustili slučaju. Konačni rezultat bio je sjajan, ostvarena je uvjerljiva prva sveukupna ekipna pobjeda u krosu!

Međunarodna natjecanja

Naši reprezentativci i dalje nastupaju, radilo se o susretima juniorskih i kadetskih reprezentacija uz Ekipno prvenstvo Europe za koje je odlučeno kako će se održavati svake druge godine. Sredina srpnja bila je predodređena za Europsko prvenstvo do 23 godine gdje je nastupala Matea Matošević.

Istrčala je čak dvije utrke, prvo na 10000m, a zatim na 5000m. Upravo na ovoj prvoj disciplini je njezin odličan nastup naišao na puno pozitivnih reakcija u Hrvatskoj što nas je dodatno razveselilo. Matea je značajno popravila dosadašnji mlađeseniorski rekord Hrvatske s istrčanih 34:28,94, a zahvaljujući istrčanom vremenu bila je 6. najbrža trkačica starog kontinenta! Nakon dana pauze uslijedila je utrka na 5000m, ali ipak tu nije bila toliko uspješna što je ipak vjerojatno bilo i za očekivati nakon 10000m.

Nismo dugo trebali čekati nova atletska uzbuđenja s obzirom na to da je uslijedilo Europsko juniorsko prvenstvo gdje smo najviše pratili nastupe Romane Teje Kirinić i Valentine Mužarić. Romana je ovdje „zastala" u kvalifikacijama, točno istrčanih 56 sekundi nije bilo dovoljno za prolazak dalje. Uspješnija je bila Valentina , ona je u jutarnjim kvalifikacijama s 15.02 prošla u finale gdje je na kraju zauzela 8.mjesto što je vrlo lijepo ostvarenje! Rezultat je bio na razini kvalifikacija, bacila je 15.05.

Nakon 2008. ponovno se nastupalo na EP u krosu gdje ovaj puta nije samo trčala Matea Matošević, uz nju smo imali Gorana Grdenića, Brunu Erenta i Saru Vilić. Matea je kao najiskusnija očekivano ostvarila najbolji plasman u mlađeseniorskoj konkurenciji, s točno istrčanom 21 minutom pripalo joj je 21. mjesto. Mlađeseniorska konkurencija je bila nešto brojnija, a Goranu je pripalo 88. mjesto, a Bruni 94. mjesto. Buduća članica našeg kluba, najbolja hrvatska triatlonka, Sara Vilić ovdje je u juniorskoj konkurenciji osvojila 37.mjesto s 14:17.

Ostalo

Možda ste primijetili kako smo ime Antonije Žalac spomenuli samo na samom početku kada je ponovno postala prvakinjom na 800m u dvorani. Razlog tomu je teška ozljeda koja se dogodila u Varaždinu na Kupu i Ekipnom PH za seniore i seniorke kada ju je na disciplini 800m u završnici utrke presjekla snažna bol u ahilovoj tetivi, a kasnije pretrage su potvrdile onu najgoru dijagnozu. Antonija se kasnije uspješno oporavila, ali se posvetila radu u atletskoj školi što s obzirom na rezultate ne možemo reći kako je loš potez, dapače. Ipak, voljeli bismo je jednog dana ponovno vidjeti na stazi, a sigurni smo i ona sama.

Sad već tradicionalna Božićna utrka se širi i uz 3 trke dobivamo i četvrtu, hodačku. Odaziv nikad nije bio veći, nadamo se još većem broju iduće godine! Uz to smo ranije ove godine organizirali dva kola Prvenstva atletske škole u kojem su se natjecali isključivo naši članovi. Prvo kolo je prošlo na najbolji mogući način dok drugo kolo nije odrađeno u cijelosti zbog nevremena i jake kiše. 

Na tablici uspješnosti klubova u ovoj godini smo očekivano napravili još jedan skok prema vrhu i zauzeli 2.mjesto. Jednako uspješni smo na tablici osvojenih medalja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske, na kraju smo osvojili 47 zlata, 39 srebra i 29 brončanih medalja. Navedenim postignućima smo si postavili letvicu vrlo visoko, ali i iduće godine uspješno ćemo odgovoriti tom izazovu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook