Ostalo

Pet godina Atletskog kluba Agram : 2010. godina (III.dio)

Marija Gredelj Foto : Renato Branđolica Marija Gredelj

Danas vam donosimo priču o svim događanjima tijekom 2010. godine, počevši od domaćih natjecanja.

2010. godina : Super Marija Bros

Pojedinačna domaća natjecanja

U ovoj godini natjecanja su započela u 2.mjesecu. Na dvoranskom prvenstvu za kadete/kadetkinje i mlađe kadete/mlađe kadetkinje "sezonu lova" na zlatne medalje otvorila je Lara Juriša kao mlađa kadetkinja, a kasnije će u ovoj i u sljedeće dvije sezone osvojiti još 9 medalja. Nastavak dvoranske sezone ponudio nam je još pobjeda naših atletičara, a samim time osvojeno je još zlatnih medalja. 

Na inicijativu naše direktorice i trenerice Lili Ćulibrk napravljeni su prvi koraci na hodačkim disciplinama, a upravo se ona istaknula na utrci seniorki dugačkoj 5km gdje je osvojila srebrnu medalju, a svakako pamtimo i utrku juniorki gdje je Iva Čutura osvojila naslov prvakinje, a Petra Lulić bila brončana. Medalje su osvojene na PH u hodanju na (atletskoj) stazi.

Sezona na otvorenom otvorena je mlađejuniorskim prvenstvom Hrvatske na samom početku svibnja, datum natjecanja bio je puno raniji u usporedbi s prošlim godinama. Generaciju ovih mlađih juniora i juniorki po posljednji put predvodila je Romana Tea Kirinić pojedinačnim zlatom i srebrom, a u ta dva dana pridodala je i dvije štafetne zlatne medalje.

Kad već pričamo o kalendarskim promjenama usporedno s prošlom godinom, još jedna promjena je bila kod datuma održavanja PH u višebojima, ali to nas nije spriječilo da osvojimo ponovno medalje. Marija Gredelj napravila je rijetko viđen pothvat u višebojima, obranila je svoj juniorski naslov u sedmoboju više nego uvjerljivo! Zlatnoj Mariji se pridružila i srebrna Sara Luzar-Smajić, ona je svoje odličje zaslužila u konkurenciji kadetkinja. 

Zatim je uslijedila jednomjesečna pauza od pojedinačnih natjecanja, a iduće na rasporedu bilo je Pojedinačno PH za kadete i kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje. Velik broj osvojenih medalja u ove dvije najmlađe dobne kategorije potvrdio je kvalitetan rad naše atletske škole. Nije bahato izjaviti takvo što jer u vrlo kratkom roku "stvoreno" je mnogo kvalitetnih mladih atletičara i atletičarki, a izuzetno nam je drago kako je velika većina njih i danas bitan dio našeg kluba.

Pojedinačno PH za juniore i juniorke u Splitu prolazi u znaku Gredelj i Kirinić, ali već ovdje se pojavljuju nova i manje poznatija imena poput Anamarije Petreš, Lucije Kosaber, Juraja Kralja...

Neuobičajeno rano ove godine se održalo mlađeseniorsko prvenstvo, već na početku sedmog mjeseca. Prvo naše natjecanje na kojem je broj sveukupno osvojenih zlatnih medalja bio dvoznamenkast! Točnije, govorimo o 10 zlatnih, 5 srebrnih i 1 brončanoj medalji. Što se osvajača medalja tiče, situacija se razvijala slično kao i tjedan dana ranije u Splitu uz novopečenu mlađeseniorku Antoniju Žalac i godinu dana stariju mlađu seniorku Mateu Matošević.

Njih dvije su u istom ritmu nastavile tjedan dana kasnije na seniorskom prvenstvu Hrvatske, natjecanju gdje smo ponovili "dvoznamenkasti" učinak zlatnih medalja uz nešto manje srebrnih (3), ali više brončanih (6) medalja. Netko manje upućen pomislio bi kako smo imali velik broj atletičara, ali bilo je upravo suprotno. Unatoč izostanku kvantitete, kvaliteta je bila itekako prisutna. Osim pobjeda u pojedinačnim disciplinama još jednom se najviše istaknula naša fenomenalna ženska štafeta, ali ne zaboravljamo ni broncu muške štafete koja je tada u sastavu Mlakar, Šipuš, Pavunc i Kotur istrčala vrlo dobru utrku iz koje je proizašao današnji klupski rekord. Šteta što ovako nisu trčali godinu dana ranije, bilo bi to više nego dovoljno za zlato. Eto što je razlika u konkurenciji...

Ponosni smo i na to što od 18.7.2010. Pojedinačno PH u planinskom trčanju više nije bilo natjecanje na kojem nijednom nismo nastupili. Na radost svih obožavatelja prehrambenih proizvoda marke "PIK" Prvenstvo Hrvatske u krosu se preselilo u Vrbovec gdje smo ponovili broj osvojenih medalja iz 2008. i ponovno bili najuspješniji klub.

Domaća ekipna i kup natjecanja

Agrameri su ponovno pokazali i dokazali napredak te rast kvalitete (uz kvantitetu) i sve češće osvajaju trofeje. Naše riječi dokazuje seniorsko 3.mjesto iz 6.mjeseca nakon čega slijedi identičan uspjeh juniora iz 9.mjeseca. Pripadnice ljepšeg spola prijašnjih godina nikad nisu razočarale, praksa se nastavila i u 2010. godini. Na Ekipnom PH u krosu ponovno napredujemo i sveukupno osvajamo 2.mjesto, a najviša stepenica pobjedničkog postolja izmiče nam za samo jedan bod.

 

Kadetkinje i kadeti prvi puta nastupaju na ekipnom PH i osvajaju sjajno 1. odnosno 2. mjesto! Još jedan u nizu dokaza kako naš omladinski pogon dobro napreduje i funkcionira (ponavljamo se, ali u ovom slučaju nije na odmet ponoviti). Na ekipnom juniorskom naše djevojke uspješno brane naslov, ali natjecanje održano u Varaždinu pamtimo i po nečem drugom.

Posljednji put smo gledali Mariju Gredelj kako nastupa u juniorskoj konkurenciji, a njezinu svestranost i mogućnost jednako kvalitetnog nastupanja u više disciplina zasigurno bi svaki klub poželio ili zaželio. Nisu to kurtoazne riječi, Marija zaista ima rezultate "iza sebe". U sve ove tri godine nastupanja za naš klub osvojila toliko bodova koliko neki klubovi zajedno nisu (bez podcjenjivanja ili uvrede).

 

Uz sve to, Marija je ovu godinu uspjela završiti kao naš najuspješniji pojedinac s osvojenih 6 zlatnih, 1 srebrom i 3 bronce. Brojke koje govore više nego dovoljno koliko je za nju uspješna bila 2010. godina. Svojim odnosom prema našem klubu i ovom sportu sve navedeno je i zaslužila.

Međunarodna natjecanja

Ova godina je obilovala s nešto manje događaja usporedimo li ju s prošlom, ali daleko od toga da su neki od naših najboljih atletičara mirovali. Već standardno imamo puno reprezentativaca, a osjetno se povećava broj u kadetskoj reprezentaciji.

Romana Tea Kirinić treću godinu zaredom nije propustila nastupe na međunarodnoj sceni, u 2010. je nastupala na SP za juniore i juniorke (Moncton, Kanada) i nešto kasnije na Olimpijskim igrama Mladih (Singapur). U Monctonu je s istrčanih 56.27 sveukupno zauzela 31.mjesto što je možda bilo pomalo razočaravajuće, ali da se radilo o samo lošem danu Romana je dokazala u Singapuru gdje je bila puno brža što je i rezultiralo boljim plasmanom.

Retrospektivno ćemo se radi detaljnosti ovog članka vratiti tri mjeseca natrag jer su se tada održavale kvalifikacije za OI mladih u Ruskoj prijestolnici, Moskvi. Natjecanje je započela u prvoj skupini gdje je istrčala svoju najbržu utrku u životu (54.45) i osigurala prolazak u finale i nastavak borbe za svoje mjesto pod Singapurskim suncem.

U finalnoj utrci je bila ponovno na razini (samo jednu stotinku slabija) i s 5.mjestom se kvalificirala. Tako dolazimo do prvih OI mladih gdje je Romana u kvalifikacijama s 55.08 i 2.mjestom zauzela svoje mjesto u B-finalu gdje je na kraju pobijedila i tako sveukupno osvojila 8.mjesto.

Prvi rujanski dan bio je rezerviran za jubilarni 60. Hanžekovićev memorijal gdje je ponovno čast nastupa dobio Milan Kotur na 400m prepone. Bio je nešto sporiji nego prošle godine (52.02), ali zato je ostvario bolji plasman, 6.mjesto. Inače, vjerojatno i sami već možete pretpostaviti kako je i u ovoj godini ponovno obranio svoj naslov prvaka Hrvatske na 400m prepone.

Ove godine nismo imali predstavnike na EP u planinskom trčanju, ali zato je drugačija situacija bila na SP u planinskom trčanju. Tamo su nastupali Jelena Sajko, Juraj Kralj, Matea Matošević i Bruno Erent.

Ostalo

Kraj godine donio je izlazak dokumentarnog filma imenom "Stvarnost je takva kakva je" u kojoj glavnu ulogu imaju Danijela Grgić, Mladen Katalinić i Danijelini roditelji. Film donosi odgovore na mnoga pitanja koja su vam sigurno zadavale glavobolje i svakako kad budete u prilici, pogledajte.

Nastavili smo s organziranjem Božićne utrke, s tim kako su u ovoj godini održane čak tri utrke. Glavni kriterij podjele utrka bila je dob, a glavni razlog prevelik broj, jedna utrka ne bi bila dovoljna za sve članove.

Na tablici najuspješnijih klubova korak po korak napredujemo i tako smo u 2010. Bili 4. najuspješniji klub po pravilniku bodovanja. Za jednu poziciju također smo napredovali na tablici sveukupno osvojenih medalja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske. Zasluženo smo zauzeli 2. mjesto s 43 zlatne, 31 srebrnom i 28 brončanih medalja!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook