Ostalo

Pet godina Atletskog kluba Agram : 2012. godina (V.dio)

Bruno Penezić Foto : AK Agram Bruno Penezić

Zaključiti ćemo ovaj serijal s petim, posljednjim nastavkom u kojem možete pročitati o svemu dosad postignutom do 12.10, kada smo proslavili petu obljetnicu rada.

2012. godina : Penezić. Bruno Penezić.

Domaća pojedinačna natjecanja

Aktualna godina još nije završila, samim time ostala su nam još dva natjecanja – PH u polumaratonu i krosu, ali vjerujemo kako nam nećete previše zamjeriti što polako zaključujemo natjecateljsku 2012. godinu.

Sezona je počela ranije (7.1) nego posljednjih nekoliko zahvaljujući novouvedenom natjecanju imena Zimsko prvenstvo Hrvatske u kružnim stazama (400m, 800m, 1500m i 3000m). Osvojene su 3 zlatne i 3 srebrne medalje i nema sumnje kako je to bilo jedno lijepo otvaranje sezone. Jedno od novih imena u našim redovima je Nikolina Hrelec koja tada pobjedom na 3000m na najljepši mogući način "bilježi" prvi nastup u dresu našeg kluba.

Nakon natjecanja na otvorenom počinjemo i s organizacijom dvoranskih prvenstava Hrvatske. Prvo takvo bilo je natjecanje mlađih kadeta i kadetkinja gdje je Bruno Penezić s dvije pobjede najavio svoju sezona iz snova! Pobijedio je na 60m i na dalju (zona). Uz kadetsko smo tjedan dana kasnije organizirali i dvoransko natjecanje za mlađe juniore i juniorke.

Jure Josipović je također na samom uvodu u sezonu pokazao kako od njega možemo očekivati puno pobjeda. Nakon srebra sa Zimskog PH u kružnim stazama osvaja svoje prvo seniorsko zlato na 3000m u Beču gdje se održavao kružni dio seniorskog dvoranskog PH. Uz njega su zlata još osvajali Vilić, Matošević i Grdenić. Petra Gamilec je nakon sjajnog otvaranja na zagrebačkom dvoranskom mitingu i ostvarivanja norme za juniorsko SP s hicem duljine 14.50 (kugla) nastavila u dobrom ritmu i s 14.04 osvojila svoj prvi dvoranski juniorski naslov!

Na kadetskom dvoranskom ugodno su nas iznenadili Ivan Sindičić, Lara Juriša i Antonela Popko, inače pobjednici u svojim disciplinama. Prošlogodišnji mlađi kadet Ivan je na visu stvarno bio na visokoj razini te posve zasluženo iznenadio ostatak konkurenata. Nije bio prvi favorit, ali ne kaže se bez razloga kako ne pobjeđuju uvijek favoriti. Lara Juriša već je i ranije osvajala medalje, ali obično se radilo o dalju ili visu. Ovdje je najsjajniju medalju osvojila na skoku s motkom (280cm). Medalju (srebro) je osvojila i u 2011., ali to je tada bio slabiji rezultat nego danas, a i usporedimo li prošlu i ovu godinu, Lara je stvarno pokazala izniman napredak. Zlatna Popko je pobjedom na kugli naslijedila prošlogodišnju pobjednicu Šarić. Osvojilo se još 5 medalja, dvije srebrnog i tri brončanog sjaja.

Čekali smo i dočekali prve naslove prvaka Hrvatske na Zimskom PH u bacanjima. Još jednom se istaknula Antonela Popko s dvije zlatne medalje, a priključila joj se i Petra Gamilec.

Na hodanju u našem klubu dogodila se prava mala revolucija što će potvrditi i postignuti rezultati. Ranije smo već pisali o tome kako je naša direktorica i trenerica Ćulibrk u 2010. godini počela pripremati nekoliko hodača uključujući i sebe. Iz godine u godinu želite napredovati i težite još boljim rezultatima, tako smo krajem 2011. stvorili još veću skupinu hodača u suradnji s trenerima Krešimirom i Vlastom Jurlin koji su definitivno uspjeli uvesti neka nova razmišljanja o hodanju u Hrvatskoj.

Samim time pomažu u razvijanju ove grane atletike. Sportska disciplina hodanje je u svijetu vrlo prihvaćen i sport kojeg se gleda s puno respekta dok kod nas nažalost nije tako. No nismo željeli prihvatiti razne stereotipe kako hodanje "nije sport" i slične besmislice već upravo suprotno. Iz današnje perspektive nam se čini kako je ova grana s vremenom dobila veći broj pobornika. Pozdravljamo takav razvoj situacije, neka se samo tako nastavi.

Kad već na jedan (pritajeni) način hvalimo sebe, svakako treba pohvaliti i vodstvo Hrvatskog atletskog saveza koji je s nekim promjenama pokazao kako razmišlja na sličan, ako ne i isti način. Tako je na Pojedinačnom PH na 10000m i hodanju na stazi dodano još hodačkih disciplina za više dobnih kategorija. Na 10000m znamo kako imamo sjajne trkače, a ove godine smo dominirali u punom smislu te riječi i na hodanjima. Ovdje su od hodača izuzetan napredak prezentirali Antonela Golobić i Matej Anđelić, ali pojavila su se i neka nova imena poput npr. Sandra Vugrinčića, Matea Ćosića... Za naš klub je prvi puta nastupila i Martina Strmečki-Stakor koja je postala i novom seniorskom prvakinjom. Što se utrka na 10000m tiče, odlično su nastupali Goran Grdenić i Jure Josipović, a Matea Matošević je suvereno pobijedila u solo utrci.

Novi hodački izazovi uslijedili su u Krašiću na cestovnom hodanju gdje je Lili Ćulibrk uvjerljivo obranila svoj naslov na 10km, a svakako vrijedi i istaknuti zlatnu juniorku Jelenu Brkić koja je osim trkačkog talenta pokazala kako posjeduje i hodački talent.

Nakon jednogodišnje pauze na PH u višebojima, vratili smo se na natjecanje s novim imenima koja nisu razočarala. Bruno Penezić je nastavio osvajati i pobjeđivati, na ovom natjecanju je bio najbolji u mlađekadetskom petoboju. Pojavljuju se i nova (mlađe) kadetska imena poput Lovre Vlahovića, Luke Kušine, Hrvoja Čukmana, Ante Zuanovića...

Ponovno smo nastupali na PH u planinskom trčanju gdje je najbolji od naših bio Jure Josipović, samo što se njegovo zlato službeno "ne pamti" obzirom na utrku u kojoj su sudjelovala dvojica.

Lijepih vijesti nikad dosta, a jedna od njih stigla je iz Plitvica početkom lipnja. Goran Murić prvi puta u svojoj bogatoj karijeri postaje novim maratonskim prvakom Hrvatske! Svi znamo što je maraton, kakva je to disciplina i kakav napor zahtijeva. Tko misli drugačije, slobodno može prestati čitati ovaj članak i otvoriti neku drugu stranicu. Drago nam je kako je Goran upravo u dresu našeg kluba uspio ostvariti svoj, ali i naš san, a to je da kao klub jednom naš član postane najbolji hrvatski maratonac.

Nikolina Hrelec također je uspjela ostvariti ono što ne može svatko, a to je pravo nastupa na SP za juniore. Interesantno kako je to uspjela postići na 3000m zapreke, a radi se o disciplini u kojoj tijekom prijašnjih sezona nikad nije nastupala. Normu je istrčala na pojedinačnom PH za juniore i juniorke, natjecanju koje je ujedno bilo i posljednja prilika za postići željeni rezultat. Neki nisu uspjeli, Nikolina jest. Pobjedi na 3000m zaprekama "pridružila" je i onu na istoj dionici, samo bez zapreka. Time je postala i najuspješnijom našom atletičarkom po završetku natjecanja.

Osim Nikoline sjajno se na zaprekama snašao Jure Josipović, novi juniorski prvak. Romana Tea Kirinić nije trčala utrku sa zaprekama, ali je uspjela po četvrti put zaredom osvojiti juniorski naslov na 400m!

Jure je na zaprekama bio jednako uspješan i tjedan dana kasnije na mlađejuniorskom PH, samo što je tamo trčao dionicu dugačku 2000m. Nije to previše utjecalo na njega, od samog početka te utrke mogao se predvidjeti rasplet.

Jedna od sigurno rijetkih situacija u povijesti ne samo kluba, već hrvatske atletike se dogodila kad je Lucija Kosaber sa svojih 330cm pobijedila na skoku s motkom. Naime, u 2011. Lucija je također bila mlađejuniorska prvakinja, ali na 400m. Prije početka aktualne sezone odlučila je okušati se na motki što se pokazao odličnim potezom. Uz Juru i Luciju, zlatne medalje su pripale Bruni Jednačku i Agram I ženskoj štafeti na 100-200-300-400m.

Rijeka je ponovno dobila domaćinstvo za kadetsko i mlađekadetsko natjecanja gdje smo oduševili još više nego prošle godine! Kadeti i kadetkinje su osvojili 22 medalje (7-9-6), a mlađi kadeti i mlađe kadetkinje 12 medalja (7-3-2). Zahvaljujući njima bili smo najuspješniji klub u oba natjecanja održana tijekom vikenda.

Prvo ime natjecanja bio je već spominjani Bruno Penezić s pojedinačno osvojenih 3 zlatne medalje i 1 srebrnom, a k tome slobodno možemo pridodati i 2 zlatne medalje osvojene u štafetama. Posebno impresivno je ono zlato sa 4x200m gdje je uz Mitića, Zebu i Vlahovića postavljen novi državni mlađekadetski rekord (1:48,63). Penezićevih osvojenih 5 zlatnih i 1 srebrna medalja zaista se čine poput nestvarnog ostvarenja i još jednom veliko hvala Bruni na svemu što je postigao tijekom ove sezone. No nije se Bruno jedini istaknuo od naših mlađih kadeta i kadetkinja na trčanju, dapače, pamtimo medalje Zlatka Kožuhara i Pije Ocvirk.

Kod starijih kadeta ponovno su na otvaranju natjecanja najbolji bili naši hodači Sandro Vugrinčić i Antonela Golobić, a prvi nastup je imao i Jan Vučković koji će kasnije na samom kraju sezone pokazati svoje "pravo lice". Iz sjene Brune Jednačka izašao je Karlo Jednačak koji je uz zlato na 300m prepone još ranije osvojio broncu na 100m prepone. Pritom je sudjelovao na štafetama 4x100m i 4x300m gdje su naši (Kušina, Kulić i Ahlin) oba puta uvjerljivo pobjeđivali! Ivan Sindičić je pokazao kako mu najviše odgovaraju pojedinačna prvenstva s obzirom na to da je svojem dvoranskom naslovu na visu "pridružio" i naslov na otvorenom. 

Na disku je pravu malu senzaciju kreirao Arijan Islami u posljednjoj seriji kada je iznenadio svoje konkurente i pobijedio! Kod kadetkinja svoje prve medalje osvajaju trkačice Dora Filipović, Iva Marija Sobočanec i Marija Hartl dok Lara Juriša na motki osvaja svoju treću brončanu medalju ove sezone. Na bacanjima Ana Šarić i Antonela Popko standardno se nalaze u samom vrhu, a nakon niza medalja u mlađekadetskoj konkurenciji, Laura Štefanac u kadetskoj konkurenciji nastavlja u istom ritmu. Mnogi od ovih spomenutih imena kasnije će nastupati i za hrvatsku reprezentaciju na petoboju država koji se igrom slučaja ponovno održao u Rijeci.

Kad već spominjemo Rijeku, moramo spomenuti i kako ni ove godine najvjerniji obožavatelji "Beskrajnog dana" nisu ostali razočarani s obzirom na to kako je natjecanje završilo negdje oko 23h, a informacije radi, počelo je u 16h. No mora se priznati kako nam Rijeka kao grad poprilično odgovara kad su mlađe dobne kategorije u pitanju. Uspješni smo bili i prošle godine, a još uspješniji sada, u 2012. Moramo ponovno pohvaliti našu atletsku školu i trenere koji su uz mlade Agramere i Agramerke velik dio ovog uspjeha!

Dva tjedna kasnije u istom gradu održalo se i PH za seniore i seniorke gdje se ponovno kao prvo ime istaknula Matea Matošević, dvostruka prvakinja Hrvatske. Milan Kotur je nastavio svoju seriju i stigao do 8. (!) naslova na 400m prepone dok je Nikolina Hrelec na 3000m prepone stigla do seniorskog naslova s novim osobnim rekordom. Ovo natjecanje je vrlo vjerojatno označilo kraj jedne lijepe troskokaške karijere Vedrana Zoričića koji je pritom osvojio medalju brončanog sjaja.

Na mlađeseniorskom natjecanju je Jure Josipović osvojio novu zlatnu medalju na zaprekama, a tome je pridružio i drugo zlato na 5000m čime je bio najuspješniji naš atletičar na ovom natjecanju. Preostala dva zlata su osvojili Goran Grdenić i ženska štafeta na 4x400m. Time je ženska štafeta (Gredelj, Petreš, Kosaber i Kirinić) nastavila niz nepobjedivosti na mlađeseniorskom natjecanju, bila je to 5. uzastopna pobjeda!

Goran je u Zagrebu posljednji puta nastupao na mlađeseniorskom natjecanju s obzirom na to kako od iduće godine više nema pravo nastupa u spomenutoj dobnoj kategoriji. Na lijep način je zaključio taj dio svoje karijere u kojem je osvojio zaista puno medalja čime se zasluženo prometnuo kao naš glavni atletičara. Priča se nastavlja u isključivo seniorskoj konkurenciji, želimo mu da bude još uspješniji!

Domaća ekipna i kup natjecanja

Godinu momčadskih natjecanja furiozno smo započeli u Vinkovcima, tamo se održalo ovogodišnje Ekipno PH u krosu gdje smo osim ponovne dominacije uspjeli nadmašiti sami sebe s rekordnim brojem osvojenih bodova (80)! Ovaj rekord nije samo na razini kluba, nitko dosada u povijesti hrvatske atletike na ovom natjecanju nije uspio osvojiti toliko bodova.

Po prvi puta nastupamo na Ekipnom PH u polumaratonu, a uz to se ostvaraju odlični rezultati – Agramerke pobjeđuju, a Agrameri osvajaju 3.mjesto. Iduće ekipno natjecanje održavalo se na Kamešnici, a naše ekipe ponovno su osvajaju najbolje pozicije, ovaj puta uz seniorke i seniori osvajaju 1.mjesto! Nešto manje uspješnije smo debitirali na Ekipnom PH u maratonu gdje smo imali samo seniorsku ekipu i osvojili 4.mjesto. Sigurno ćemo bolje plasmane ostvariti u godinama koje slijede.

Ništa slabiji plasmani nisu se postizali na ekipnim i kup natjecanjima koji su više vezani uz stazu. Malo je nedostajalo za ponavljanjem prošlogodišnjeg savršenog učinka, "kiksali" (uvjetno rečeno) su samo kadeti na ekipnom PH s osvojenim 3.mjestom (suludo bi bilo reći kako je navedeni plasman neuspjeh) dok smo na svim ostalim natjecanjima u svim mogućim kategorijama pobjeđivali. Posebno impresivna je sveukupna pobjeda na Kupu gdje smo nadmoćno pobijedili s dosad nepostignutim brojem bodova (445) u povijesti hrvatske atletike! Dostignuće vrijedno svakog respekta i poštovanja.

Konačno smo s juniorima nastupili i na ekipnom PH, natjecanju na kojem su dosada nastupale samo juniorke. Debi je prošao uspješno, osvojeno je 3.mjesto dok su juniorke oduševile po tko zna koji puta s uvjerljivom pobjedom, trećom (zasada) na ovom natjecanju. Ranije su jednako uspješne bile i na Kupu Hrvatske gdje su obranile naslov, a također nam je obrana naslova pošla za rukom (i nogom) u još bitnijem, sveukupnom poretku. Ostaje nam još za spomenuti novu pobjedu seniorki na Kupu dok su na ekipnom ponovile prošlu godinu i osvojile 2.mjesto, a seniorima je pripao trofej za 3.mjesto u ekipnom poretku.

Međunarodna natjecanja

Najveća novost ove godine bila je ulazak Hrvatskog atletskog saveza u Balkansku atletsku federaciju. Možemo raspravljati o tome koliko mi (geografski) zaista pripadamo spomenutom savezu, ali svakako je pozitivno to što su time hrvatski atletičari dobili mogućnost nastupanja na još više jačih natjecanja.

Naši atletičari reprezentativci nastupali su i na Balkanskim prvenstvima, ali tradicionalno se nastupalo na juniorskim i kadetskim susretima. Postizali su se vrlo dobri rezultati, a posebno valja istaknuti hodače kadetske rekordere (Jan Vučković i Antonela Golobić). Prvi puta Hrvatska je imala predstavnika na Europskom kupu na 1000m, a led je "probila" Matea Matošević s 34. Mjestom i vremenom 34:34,76 (interesantno kako je sve praktički u znaku broja "34", nedostajale su još samo stotinke).

Nastupalo se na EP i SP u planinskom trčanju, a zanimljivo kako smo na oba natjecanja imali isti trio u likovima Mateje Matošević, Romane Teje Kirinić i Jure Josipovića. Dobro su nastupali na europskom, ali još bolji bili su na svjetskom prvenstvu.

Planetarno popularna Barcelona sredinom srpnja je ugostila najbolje juniore u borbi za svjetska odličja, od naših članova tj. članica su nastupale Nikolina Hrelec i Petra Gamilec. Nikolina je na 3000m zapreke sveukupno bila 34., a Petri je pripalo 19. pozicija.

Matea je tijkom ovih godina nastupila na zaista puno međunarodnih natjecanja, ali na SP u polumaratonu još nije trčala. Natjecanje se održalo početkom listopada u Bugarskoj (Kavarna) i Matea je osvojila 50.mjesto.

Ostalo

Najtužnija i najružnija ovogodišnja vijest stigla je početkom srpnja. Vjerojatno i sami znate za preranu smrt našeg člana Gorana Subotića "Tratinčice" kojeg ćemo se uvijek prisjećati na različite načine. 

Ponovno smo organiziral klupskoi Prvenstvo atletske škole, ovaj puta nam se nebo smilovalo i uvjeti za utrke su bili puno bolji. Broj okupljenih bio je zaista velik i veselimo se nekim budućim natjecanjima takvog tipa.

Najveća novost i još jedna potvrda napretka je što od ove godine organiziramo vlastiti natjecanje simboličnog imena "Miting otvorenja sezone" obzirom na datum održavanja na samom početku svibnja. Za prvi puta bilo je vrlo dobro, ali naravno kako iduće godine želimo još bolji i kvalitetniji miting te ćemo se sigurno potruditi da uspijemo u tom naumu.

 

U trenutku dok pišemo ovaj članak na tablici medalja osvojenih na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske brojimo sveukupno 174 medalje, a preciznije bi to značilo čak 61 zlatnu, 65 srebrnih i 48 brončanih čime smo još jednom nadmašili prošlogodišnji uspjeh! Sve je izglednije kako ćemo ovu godinu završiti i kao najuspješniji atletski klub u državi! Podsjećamo, ostala su još dva natjecanja, dakle vrlo je moguće i izgledno kako će te brojke biti još veće nego ranije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook