Ostalo

Pet godina Atletskog kluba Agram : 2009. godina (II.dio)

Antonija Žalac Foto : Renato Branđolica Antonija Žalac

Nastavljamo naše putovanje kroz ovih 5 godina, a iduća stanica na kojoj ćemo se malo zadržati je 2009. godina.

2009. godina : Sting

Domaća pojedinačna natjecanja

Natjecateljsku godinu smo "otvorili" u prvom mjesecu, 24.1 se održavao tzv. „1.dio" Dvoranskog prvenstva Hrvatske za seniore i seniorke na kojem se trče discipline (od 200m i duže) koje nažalost nitko zasad nije u prilici organizirati u našoj državi. Ptice na grani već znaju kako Hrvatska nema pravu atletsku dvoranu, radi toga se ove discipline trče u Austriji, točnije Beču. Natjecanje je proteklo u znaku dominacije naših seniorki i osvojene su prve zlatne medalje. U daljnjem nastavku dvoranske sezone osvojili smo još nekoliko medalja. Nedugo zatim, krajem veljače, naš klub bilježi prvi službeni nastup na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske, boje klube "branila" je Ivana Baršić.

U lijepom sjećanju nam je Pojedinačno PH za mlađe juniore i juniorke koje se tada održavalo u Puli, natjecanju na kojem smo nismo bili najbrojniji, ali smo zato bili najuspješniji s tada osvojenih 5 zlatnih i 5 srebrnih medalja.

 

Tjedan dana kasnije u Varaždinu se održavalo natjecanje za kadete i kadetkinje gdje (očekivano) nismo bili toliko uspješni, ali pamtimo srebro i broncu ovosezonskog debitanta Jure Josipovića, tada kadeta koji će se kasnije kroz ove godine nametnuti kao jedan od najuspješnijih i najtalentiranijih naših atletičara. Nakon što smo dokazali kako imamo najbolje mlađe juniore i juniorke, isto nam je pošlo za rukom na natjecanju za starije juniore i juniorke, osvojilo se 8 zlatnih, 3 srebrnih i 1 brončana medalja. 

Bila je to svojevrsna najava velikog broja pobjeda i zlatnih medalja Antonije Žalac koja je uglavnom nastupala na 800m i 1500m. Nakon dva juniorska zlata, uslijedilo je novo na seniorskom (1500m) dok je na mlađeseniorskom ponovila identičan juniorski učinak i sezonu zlatnih medalja zaključila pobjedom na kros natjecanju. Pridodate li tome svemu još jedno zlato otprije sa seniorskog dvoranskog PH, dobivate našu najuspješniju atletičarku 2009. godine sa 7 zlatnih i 1 srebrnom medaljom, a ponovno govorimo samo o pojedinačnom učinku! Pridodamo li štafete, dolazimo okrugle brojke 10.

Tijekom sljedećih mjeseci osim što ste mogli uživati u sjajnim nastupima Antonije, Marije, Romane, konačno smo i ponovno vidjeli Milana Kotura, nepobjedivog čovjeka na 400m prepone u okvirima Lijepe naše. Nakon serije ozljeda Milan je uspješno nastupio i vratio se pobjedama u svojoj najdražoj disciplini. Ako Milan čita ovo, sigurno će se i sam sjetiti događaja koji je uslijedio nešto kasnije, govorimo o disciplini 4x400m gdje je propustio priliku sa štafetom osvojiti još jednu zlatnu medalju. Razlika je bila  u tri stotinke, a nažalost nije pomagao ni Milanov "samoubilački pokušaj" prolaska kroz cilj. Zaista šteta, bila je to lijepa prilika za prvu pobjedu muške štafete našeg kluba.

Rujan je donio novi bljesak mladog Josipovića, pobijedio je na mlađekadetskom prvenstvu na disciplini 600m. Na mlađeseniorskom prvenstvu smo također bili odlični, osvojili smo čak 9 zlatnih medalja, 7 srebrnih i 1 brončanu.

Zatim smo prvi puta nastupili na Prvenstvu Hrvatske u višebojima, natjecanju na kojem smo još jednom bili najuspješniji s 3 zlata, 1 srebrom i 1 broncom. Svoju prvu medalju tada osvaja Bruno Jednačak na početku svoje atletske karijere na troboju mlađih kadeta, bio je trećeplasirani. Kotur se pokazao kao uspješan desetobojac i pripala mu je srebrna medalja. Ostaje nam za spomenuti tri prvaka – Marija Gredelj (starije juniorke), Mislav Mlakar (mlađi juniori) i Helena Gilja (mlađe juniorke).

Domaća ekipna i kup natjecanja

U vidu ekipnih i kup natjecanja također napredujemo. Agramerke su uz 2. i 3. mjesta "polako" počele pobjeđivati (prva pobjeda u povijesti pripada seniorkama na Kupu Hrvatske), a juniori (ipak nešto brojniji nego ranije) postižu još bolje rezultate i samim time osvajamo i trofeje za sveukupni poredak! Uz spomenute uspjehe u konkurenciji juniora i juniorki te seniora i seniorki, bilježimo i prvi nastup na kadetskom kup natjecanju.

Brojnost kluba raste i samim time konačno se otvara mogućnost sudjelovanja na još više ekipnih natjecanja. Prvo je bilo Ekipno PH u krosu gdje smo tada sveukupno osvojili 3.mjesto. Kad već spominjemo premijerne nastupe, ne zaboravljamo ni ekipni nastup u planinskom trčanju, naše seniorke (Matošević i Ćulibrk) uvjerljivo pobjeđuju, a jednako uspješne su muška juniorska (Grdenić, Erent i Mlakar) i ženska juniorska ekipa (Žalac, Turk i Kirinić). Prvu ekipnu pobjedu na stazi proslavili smo u Splitu, taj dan naše juniorke su zaista bile nezaustavljive.

Na posljednjem, seniorskom ekipnom natjecanju održanom u Zagrebu svoj prvi trofej osvajaju i Agrameri kao trećeplasirani! Ujedno je to bilo i posljednje Ekipno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke u formi jednodnevnog natjecanja jer se od iduće godine Ekipno i Kup natjecanje održavaju tijekom istog vikenda te traju dva dana.

Međunarodna natjecanja

Mogli smo uživati u poprilično bogatoj međunarodnoj godini sa zaista puno natjecanja na rasporedu. Broj naših reprezentativaca se samo povećava, a i dalje se nastupa na susretima reprezentacije (npr. Savaria Cup) i u slučaju seniora na Ekipnom prvenstvu Europe (bivši Kup „Bruno Zauli"). 

Na Mediteranskim igrama su na 400m nastupale Anita Banović i Danijela Grgić, potonja tada u finalu nije nastupila radi ozljede stopala dok je Anita bila petoplasirana. Nije prošlo ni tjedan dana, a novi nastup vidjeli smo na Univerzijadi u Beogradu, tada je"zastala" u polufinalu, a sveukupno je bila desetoplasirana.

Za vrijeme održavanja Univerzijade trčalo se i u Bressanonu (Italija) na SP za mlađe juniore i juniorke. Na 400m je nastupao Mislav Mlakar, on je s rezultatom 50.25 na razini svojih dosadašnjih najbržih tada sveukupno zauzeo 39.mjesto, ali osim pojedinačnog nastupa nastupao je i u štafeti 100-200-300-400m što zaista nije česta pojava u reprezentaciji. Hrvatskim mlađim juniorima pripalo je 18.mjesto. Inače je Mislav bio naš jedini mlađi junior, ali zato smo u konkurenciji mlađih juniorki imali čak tri reprezentativke. Bile su to Romana Tea Kirinić (400m), Ana Turk (800m) i Helena Gilja (skok u vis). Romana je nastupom u polufinalu osigurala sveukupno 15.mjesto (56.25) dok su Ana (30.mjesto – 2:12,38) i Helena (29.mjesto – 165cm) sa svojim nastupima završile u kvalifikacijama.

Treće natjecanje koje se održavalo u ovom razdoblju (7-12. srpanj) bilo je Europsko prvenstvo u planinskom trčanju gdje je nastupio Bruno Erent, s 1:14:58 je zauzeo 59.mjesto.

Sredina srpnja pripala je Europskom prvenstvu do 23 godine (ili mlađeseniorskom, kako vam draže) gdje je Matea Matošević na 10000m istrčala 38:03,14 (tada osobni rekord), vrijeme vrijedno 19.mjesta. Očito su joj odgovarala ova natjecanja samo s mlađeseniorskom konkurencijom s obzirom na to kako će dvije godine kasnije ponovno istrčati osobni rekord uz dosad najbolji plasman.

Ako ste mislili kako ovaj "međunarodni dio" teksta privodimo kraju, prevarili ste se. Tampere (Finska) je bio domaćin EYOF ili po našem Europskog olimpijskog festivala mladih, a nastupala je Romana Tea Kirinić. Romana nije bila slučajni prolaznik na ovom natjecanju, praktički je nastavila tamo gdje je stala na mlađejuniorskom SP. U kvalifikacijama je ponovno trčala 56.25, a u finalu sa znatno boljih 55.82 osvojila 5.mjesto!

U kolovozu rijetko nastupamo, ali ovaj puta je u kalendaru bilo određeno kako će se 59. izdanje Hanžekovićevog memorijala održati posljednjeg dana u već spomenutom mjesecu. Na rasporedu je bila disciplina 400m prepone i samim time Milan Kotur je nakon novog seniorskog naslova prvaka Hrvatske dobio novu priliku za postizanjem dobrog rezultata. I uspio je u tome, nakon dužeg vremena ponovno je trčao ispod 52 sekunde, točnije 51.64. Istrčano vrijeme vrijedilo je 7.mjesta.

Nakon Brune Erenta na EP u planinskom trčanju, svoju priliku su dobili Matea Matošević i Goran Grdenić na natjecanju s konkurencijom iz cijelog svijeta. Goran je u juniorskoj konkurenciji zauzeo 61.mjesto (48:55) dok je Matea ostvarila još bolji plasman s 50:35 i 43.mjestom.

Ostalo

Nakon prošlogodišnjeg 6.mjesta na tablici uspješnosti klubova napredujemo za još jedno mjesto, a veći napredak pamtimo kao trećeplasirani na tablici osvojenih medalja s 39 zlatnih, 36 srebrnih i 7 brončanih medalja.

U ovoj godini po prvi puta se 24.12 održala "Božićna utrka", naše natjecanje više revijalnog karaktera koje će kasnije doživiti neke pozitivne promjene i preinake.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook