Ostalo

REVOLUCIJA: IAAF počeo s rang listama, norme su prošlost

Vizual Foto: IAAF Vizual

Svjetska atletska federacija u zadnje vrijeme poprilično radi na poboljšanju i unapređenju statistike koja će rezultirati nekim novim promjenama u sportu. Pozitivnim ili negativnim, vrijeme će pokazati.

Prije 6 mjeseci je Elite Ltd, organizacija koja je radila na popularnoj all-athletics.com stranici postala i službeni provider za IAAF koji je to odlučio dodatno iskoristiti u smislu toga da se razvije sustav rangiranja atletičara i atletičarki po različitim kriterijima čime zapravo više neće biti klasičnih rezultatskih normi već će sad biti potrebno više od toga.

Kako stvari stoje, s tim se počinje već za Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu iduće godine, a i Olimpijske igre 2020. bi trebale biti provođene po svjetskim rang listama.

Nedavno se pojavila i službena stranica s navedenim koja će ove godine biti u testnoj fazi. Naime, puno je kriterija uključeno u rangiranje atletičara i atletičarki te IAAF daje šansu do 9. mjeseca ove godine da se šalju primjedbe, prijedlozi i kritike na određenu adresu kako bi ga dodatno usavršili.

Neki drugi put ćemo se detaljnije pozabaviti sa svim varijantama koje su sad moguće, ono što je sigurno, radi se o kompleksnijem sustavu kvalifikacija za najveća atletska natjecanja i koliko god smo uvijek za nove ideje, zaista se nadamo da cijela priča neće biti promašaj te da se u naš sport neće uvesti dodatni elitizam koji nije potreban. 

Prvi dojam nam pomalo ide u tom smjeru, ali pričekat ćemo s konačnim zaključcima, uostalom, kao što je i rečeno, ovo je još testna faza i stvari nisu striktno definirane.

Na navedenoj adresi ispod članka već možete i vidjeti prve rang liste koje su napravljene prema aktualnim i važećim kriterijima.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook