Ostalo

Pet godina Atletskog kluba Agram : 2007. i 2008. godina (I.dio)

Romana Tea Kirinić Foto : Renato Branđolica Romana Tea Kirinić

Vrijeme je za jednu svojevrsnu rekapitulaciju ovih 5 godina. Krećemo od samog početka i u prvom dijelu vam donosimo događaje iz 2007. i 2008. godine.

2007. godina : Početak

Općenito

Klub je osnovan 12.10.2007, također petak, dan na koji smo upravo prije tjedan dana proslavili 5. obljetnicu postojanja. Osnovali su ga Ljiljana Ćulibrk, Kristina Perica i Ida Pavlić. Najbolji odgovor na pitanje zašto je uopće osnovan "Atletski klub Agram" najbolje govori druga rečenica iz teksta "O nama" koja kaže : "Skupina atletskih entuzijasta i atletičara došla je na ideju stvaranja kluba koji će ponuditi djeci, mladeži i svima koji se žele baviti sportom nešto novo, bolje i drugačije."

Gledajući iz današnje perspektive vjerujemo kako smo i uspjeli u tome. Na samom kraju godine naš klub je primljen u članstvo Hrvatskog atletskog saveza i Zagrebačkog atletskog saveza.

2008. godina : Važno je zvati se Romana

Domaća pojedinačna natjecanja

Prepreka za nastup naših atletičara u novoosnovanom klubu više nije bilo i samo se čekao prvi službeni nastup našeg kluba. U kalendaru natjecanja iz 2008. godine prvo natjecanje bilo je Dvoransko prvenstvo Hrvatske za kadete, kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje (26.1), a tamo smo imali jednog predstavnika odnosno predstavnicu.

Nakon pet godina i dalje je bitan dio našeg kluba, a njezino ime je Romana Tea Kirinić. Upravo je"djevojka s dva imena" ubilježila prvi služben nastup u dresu našeg kluba, ali nije sve ostalo samo na tome s obzirom na to kako je osvojila jednu zlatnu i srebrnu medalju!

Zlato je osvojila na 60m (7.96), a ne bi ste sigurno pogodili iz prvog pokušaja kako je druga medalja osvojena na skoku u dalj (5.40). Bila je to samo najava jedne nevjerojatno dominantne sezone, rijetko viđene (možda čak i neviđene) na ovim prostorima. Naime, Romana je osvojila čak 9 zlatnih i 5 srebrnih medalja (!), a govorimo samo o pojedinačnim nastupima!

Kao kadetkinja sukladno propozicijama nije imala pravo nastupa u seniorskoj konkurenciji, ali zato je uvijek bila redovit član mlađih štafeta gdje se također naosvajala pregršt medalja. Preciznije, radi se o još 4 zlatne i 1 srebrnoj medalji. Praktički je osvojila sve što je mogla u tom trenutku. Uistinu je to bila njezina godina, ali još bitnije je to što Romana nakon toga nije „nestala bez traga". U idućim godinama koje su uslijedile Romana je i dalje bila jedna od glavnih uzdanica našeg kluba uz mnogobrojne nastupe na međunarodnim natjecanjima svjetske i europske razine. No o tome nešto više kasnije.

Kao klub u počecima nismo imali velik broj članova, ali izuzetno smo ponosni na taj malen broj naših atletičara i atletičarki. Uspješno se nastupalo tijekom cijele godine na pojedinačnim natjecanjima. Nahvalili smo Romanu, ali uz nju sigurno treba istaknuti i još dva imena, a to su Marija Gredelj i Matea Matošević, atletičarke koje će također u godinama koje slijede ostaviti još dublji trag.

Već u prvoj godini postojanja smo bili najuspješniji klub nekog pojedinačnog natjecanja! U Gornjoj Stubici se održavalo Prvenstvo Hrvatske u krosu i osim najvećeg broja osvojenih medalja (7), naši atletičari i atletičarke su od toga osvojili čak 4 medalje zlatnog sjaja.

Domaća ekipna i kup natjecanja

Uz nastupe na pojedinačnim natjecanjima, automatski smo imali pravo nastupa na ekipnim i kup natjecanjima. Najveći problem nam je ovdje predstavljao već spomenuti manji broj članova, ali to se nije odrazilo na ostvarene rezultate.

Čast debija pripala je juniorima i juniorkama na Kupu Hrvatske koji se održao na samom kraju svibnja u Osijeku. Prvi nastup je rezultirao i prvim trofejom, a osvojile su ga trećeplasirane juniorke sa 189 bodova! Juniorima je pripalo 6.mjesto (64 bodova), a sveukupno smo ostali na korak do 3.mjesta. Poseban respekt zaslužuje ekipa juniora koja je tada nastupala u četveročlanom sastavu, dvostruko manje brojčanom u usporedbi s našom ekipom juniorkom. Tada su za juniore nastupali Goran Grdenić, Ivor Šipuš, Mislav Mlakar i Marko Šunjić.

Tjedan dana kasnije uslijedio je novi trofej, našim seniorkama (iako ne bi previše ni pogriješili kad bi napisali juniorkama) je pripalo čak 2.mjesto s osvojenih 140 bodova! Seniori (juniorska ekipa + 2 seniora, dakle ništa posebno brojniji) su bili osmoplasirani (76 bodova), a sveukupno smo još jednom zauzeli 4.mjesto.

Dva mjeseca poslije slijede posljednja dva ekipna natjecanja gdje smo se također natjecali u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Točnije, natjecale su se samo Agramerke.

Na juniorskom nam je pripalo 2.mjesto, a i na seniorskom nismo ostali bez još jednog trofeja, osvojeno je 3.mjesto.

Međunarodna natjecanja

Već u prvoj godini postojanja neki od naših atletičara nastupaju za juniorsku i seniorsku reprezentaciju na međunarodnim susretima i (tadašnjem) Europskom kupu „Bruno Zauli". Natjecanja su se održala tijekom lipnja.

U srpnju se održavalo Svjetsko juniorsko prvenstvo (Bydgoszcz, Poljska) gdje su nastupale Antonija Žalac i Matea Matošević na 1500m. Svoje nastupe su završile u kvalifikacijama, ali pamtimo njihove dobre rezultate – Matea je istrčala 4:30,73 (25.mjesto), a Antonija 4:33,91 (30.mjesto).

Kraj godine donio nam je još jedno veselje, Matea je nakon juniorskog SP nastupala i na Europskom prvenstvu u krosu. Na utrci dugačkoj 4km (juniorke) nastupila je u iznimno brojnoj konkurenciji (80+) i osvojila 45.mjesto u istrčanom vremenu 14:56.

Ostalo

Najveći događaj po nas bio je uspješno dogovoren "transfer" Milana Kotura, europskog juniorskog prvaka i brončanog s Europskog mlađeseniorskog prvenstva. Pisali smo već ranije puno detaljnije o Milanu, nećemo se ponavljati, sve možete pročitati ovdje. U članku ima i detalja o samom Milanovom prelasku u naš klub, ali ako očekujete sapunicu (u ovom slučaju bi pravilnije bilo napisati "telenovelu") u rangu prelaska Luke Modrića u Real Madrid ili sl., unaprijed vas moramo razočarati.

Godinu smo završili kao 6. najuspješniji klub u Hrvatskoj po kriterijima HAS-ovog pravilnika bodovanja o uspješnosti klubova. Jednu poziciju više smo osvojili na tablici osvojenih medalja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske. Sveukupno smo osvojili 25 zlatnih, jednako toliko srebrnih i 9 brončanih medalja.

width=

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook