Međunarodna natjecanja

SLUŽBENO Atletika na EYOF 2023. se vraća na U18 uzraste, još jedna prilika za aktualnu zlatnu generaciju!

Vizual idućeg izdanja Foto: EYOF Vizual idućeg izdanja

Stigla je i službena potvrda iz olimpijskih odbora i nacionalnog saveza koja nas je zanimala u kontekstu onog što nije bilo do sada jasno razjašnjeno.

Podsjetimo, atletika na Europskom olimpijskom festivalu mladih dugi niz godina održavala se za U17 uzraste da bi se to promijenilo nakon što je ukinuto Svjetsko mlađejuniorsko (U18) prvenstvo u 2017. godini kada je održano posljednje izdanje natjecanja.

Kako je godinu ranije počelo održavanje Europskog mlađejuniorskog prvenstva koje se održava svake dvije godine, ostala je 'rupa' s jednom godinom pa je pronađeno rješenje u liku toga da se atletski EYOF iz U17 uzrasta 'prebaci' na U18.

Funkcioniralo je to tako sve do pandemije koronavirusa koja je uvelike izazvala promjene u kalendaru i samim time naknadna održavanja. U tim premještanjima ispalo je da se EYOF održava 2022. i 2023. pa ga se iz tog razloga za aktualnu godinu vratilo na U17 uzraste jer se istovremeno održavalo i Europsko mlađejuniorsko prvenstvo, a nije ideja da ta natjecanja budu održavana iste godine.

Sada je jasno kako je 2022. bila iznimna i kako se od 2023. sve vraća na staro što je svakako sjajna vijest za aktualnu generaciju koja je briljirala u Banskoj Bistrici te potencijalno ima priliku to napraviti i u još bližem nam Mariboru. Uostalom, naš sport je tamo bio i najuspješniji što dovoljno govori.

Naravno, ne treba nikada prejudicirati i očekivati iste uspjehe ili iste ljude jer svaka godina je priča za sebe, ali svakako nekakav dobar temelj za optimizam postoji.

Uostalom, za nadati se je i kako će Hrvatski olimpijski odbor ovaj puta za atletiku osigurati i još veću kvotu po pitanju broja ljudi jer ima još atletičarki i atletičara diljem Hrvatske koji mogli što reći na ovom natjecanju. Kraljica sportova je to zaslužila.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook