Međunarodna natjecanja

AGRAM Međunarodni atletski miting 2019: Domaće atletske zvijezde koje garantiraju još jedno vrhunsko natjecanje!

Jedan od vizuala Jedan od vizuala

Još samo jedan dan dijeli nas od početka 8. izdanja našeg mitinga koji se ove godine održava u svojevrsnom novom ruhu malo drugačijeg naziva i nešto kasnijem terminu, ali zadržao je lijepu razinu kvalitete koja je ove godine posebno izražena kada su hrvatski atletičari i atletičarke u pitanju.

Bez brige, odaziv natjecatelja izvan Hrvatske i dalje je više nego zadovoljavajuć i obećavajuć, natjecat će se atletičari i atletičarke ne samo iz susjednih zemalja poput Slovenije, Srbije, Crne Gore, BiH i Mađarske već i iz Austrije, Italije, Finske, Brazila... Sve u svemu, ponovno imamo jedan međunarodni atletski miting u punom smislu te riječi, a predviđen je nastup od 300injak natjecatelja.

Što nas očekuje od Agramera, Agramerki i njihove konkurencije?

Skok u vis za žene broji velik broj natjecateljica različitih uzrasta (i visina), ali one najviše trebale bi pripasti Ani Šimić, europskoj bronci i ovogodišnjem sudioniku Europskog dvoranskog prvenstva. Podsjetimo, Ana je nedavno krenula u sezonu i to vrlo uspješno vrativši se u Dijamantnu ligu i još k tome tamo u Dohi osvaja sjajno 2. mjesto. Poželjeli smo joj da taj plasman bude i ulaznica za još jedno od takvih idućih natjecanja.

U dosadašnjoj povijesti našeg mitinga nismo imali disciplinu 100m prepone, a ove godine imamo itekako dobar razlog za to jer nam je tu Ivana Lončarek koja će ujedno s ovom utrkom i otvoriti svoju preponašku sezonu!

Ovogodišnja dvoranska sezona iza nje ponudila je mnogo toga, posebice kada je u pitanju plasman u polufinale Europskog dvoranskog prvenstva te na domaćoj razini dvostruki naslov prvakinje Hrvatske, a sada ćemo vidjeti što nam Ivana može i želi ponuditi na otvorenom.

Kad već spominjemo one discipline koje će se prvi puta održati u povijesti natjecanja, odmah moramo se nadovezati i s 300 metara gdje ćemo u 6 skupina imati priliku i vidjeti najbržeg Hrvata u povijesti ove discipline, a od ove godine i u našem dresu - Matea Ružića

Na posebnu memorijalnu disciplinu skoka u vis praktički direktno iz Dohe te treninga s najboljim visašima današnjice dolazi nam Filip Mrčić, finalist juniorskog SP i prošlogodišnji pobjednik discipline posvećene Goranu Subotiću "Tratinčici". Ove godine izrazitiji je favorit nego ikad.

Ženski dalj ove godine je brojniji i u međunarodnom kontekstu bogatiji naspram prošlogodišnjeg izdanja kada je svoje najbolje skokove i pobjedu na domaćem terenu odnijela Rea Vusić koja i ove godine ponovno nastupa.

Utrku na 3000m očekuje velik broj natjecatelja i sve bi trebali imati u jednoj skupini te ćemo vidjeti kako će nam se snaći različite uzrasne kategorije na jednom mjestu. Sveukupno najbolje prijavljeni rezultat ima Dušan Babić iz BIH (8:18,90), a onda s najboljim rezultatima 2018./2019. dolaze naši članovi Petar Bratulić i Filip Svalina.

Žene očekuje nešto kraća dionica koja se ponekad održava i u ovim mlađim uzrastima (te će njih samim time i biti u ovoj utrci), a to je 2000 metara gdje najbolje prijavljeni rezultat ima gošća iz Slovenije tj. Celja, Urška Arzenšek (6:19,71), a vidjet ćemo što će na to reći naša Katarina Vukančić

Trkački dio prije štafeta bit će zaključen s dvjema skupinama na 800 metara gdje u prvoj imamo prosječno nešto mlađe natjecateljice dok u 2. skupini očekujemo pravu i brzu utrku gdje je teško od domaćih predstavnica za pretpostaviti najbržu, ali kao favorit svakako će biti staza 3, Jelena Gajić iz AK Prnjavor koja je svojih 2:08,12 istrčala upravo na istom stadionu i to prije dva tjedna.

Veseli nas i kraj s 4x100 metara štafetama gdje smo doživjeli najbolji odaziv do sada, kako u vlastitim redovima, tako i u tuđim.

U uvodnom djelu programa natjecanja imat ćemo i hodanja na 3000m koja su ovaj puta primarno bila namijenjena mlađim uzrastima, ali otvorili smo mogućnost nastupa svima pa ćemo vidjeti očekuje li nas tu možda i pokoji rekord, kako na osobnoj, tako i na državnoj razini. Sličan pristup vrijedi i za mlađejuniorsku kuglu od 3kg gdje se najviše nalazi upravo naših članica.

Domaće zvijezde dolaze i iz ostalih klubova

Nekadašnjem svjetskom mlađejuniorskom prvaku Matiji Greguriću ovo neće biti prvi nastup na našem natjecanju, bilo ih je i u prijašnjim izdanjima, a ove godine dolazi nam u jednom drugačijem raspoloženju i atmosferi s obzirom na neke promjene u svom stručnom djelu tima. Uz njega će tu biti i Nejc Pleško te Wagner Domingos, naši pobjednici proteklih godina te u ovom preliminarnom djelu pratimo čija sprava teška 7.26kg leti dalje. 

Nakon višegodišnjeg održavanja muškog bacanja diska, ove godine smo se odlučili za promjenu i ženski disk. Ispostavilo se to vrlo dobrom odlukom, posebice kada se uzme u obzir da nam dolazi Marija Tolj kao mlađeseniorska pobjednica Europskog zimskog bacačkog kupa upravo u ovoj disciplini, a od one regionalne konkurencije i djevojki koje dokazano mogu baciti preko 60 metara tu su nam Dragana Tomašević i Veronika Domjan. Osam je djevojki i brzo će se tu stvari događati, a nadamo se kako ova sprava leti što dalje.

Prošle godine nismo imali disciplinu skoka s motkom, a za ovu godinu posebno je želju za dolaskom i uvrštenjem iste izrazio Ivan Horvat te smo i ovaj puta nekadašnjem svjetskom juniorskom doprvaku i finalistu SP uslišili navedeno, a zauzvrat se nadamo nekim velikim visinama što i priliči jednom rekorderu mitinga (5.50).

Na muškom skoku u dalj prošle godine smo imali diobu po pitanju rekorda mitinga, a vidjet ćemo hoće li se to nakon ovog natjecanja promijeniti s obzirom da nam listu predvode Sanjin Šimić, čovjek koji se prošle godine vratio velikim daljinama nakon višegodišnje kalvarije s ozljedama te Marko Čeko, sudionik svih velikih međunarodnih natjecanja njegovih uzrasta (EPU18, SPU20), a između ostalog i prošlogodišnji pobjednik

Nakon više godina u program nam se vratila disciplina 100m koja sa sobom i kod seniora i kod seniorki nosi šaroliku međunarodnu konkurenciju i unatoč imenima koja se ističu svojim rezultatima, ipak smo u početnom djelu sezone i teško je tu napraviti puno predviđanja.

U svakom slučaju naš miting i ove godine donosi zanimljive utrke i tehničke discipline te se nadamo da nas očekuju što bolji rezultati!

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook