Međunarodna natjecanja

1 LAP TO GO Gebrhiwetovo pogrešno brojanje krugova kao podsjetnik na još situacija (VIDEO)

Strelkov, Gebrhiwet i Salpeter - akteri situacija koji se ne događaju svaki dan Foto: Zimbio/Blick/AP Strelkov, Gebrhiwet i Salpeter - akteri situacija koji se ne događaju svaki dan

Nesvakidašnji trenuci na atletskim natjecanjima, a posebice onim Dijamantne Lige, u ovom slučaju Lausanne, obično privuku pozornost i hrvatskih medija pa je to bilo slučaj i nakon ovog petka kada je Hagos Gebrhiwet prošao ciljem utrke na 5000m misleći da je pobijedio da bi nakon nekog vremena u nevjerici shvatio što se zapravo dogodilo.

2019: Gebrhiwet počeo slaviti, kad ono...

Ostao mu je još jedan krug. Na hrvatskom Sportklubu (koji svakako zaslužuje pohvale za redovito prenošenje natjecanja iz ove serije) po običaju su miting pratili komentator Željko Vela i naš Matija Jakopović koji je dobro predosjetio da se trkač iz Etiopije preračunao i napravio pogrešku na svoju veliku štetu. 

Naravno da smo se svi zapitali kako se to može dogoditi jednom atletičaru dokazane svjetske kvalitete koji uostalom u moru svojih uspjeha (ne samo na stazi već i na krosovima gdje je bio Svjetski prvak) koje nećemo sve nabrajati svakako najviše pamti Rio De Janeiro 2016. i olimpijsku broncu upravo na 5000m.

2013: Strelkov sam sebe zbunio, Bošnjak iskoristio priliku

I sam Vela ostao je u popriličnoj nevjerici dok se naš trener odmah sjetio Europskog juniorskog prvenstva 2013. godine u Rietiju na kojem je i sam bio prisutan. Prošlo je sada već skoro 6 godina od događaja kojeg se sigurno vrlo rado sjeća i hrvatski dugoprugaš Dino Bošnjak. Zašto?

U tamošnjoj utrci na 10000m on je držao 4. mjesto, a ispred njega je bio domaći trkač Lorenzo Dini, Mikhail Strelkov i Ali Kaya.

Zadnje navedeni trkač već tada iz Turske (po dobivenom državljanstvu) je bio poprilično dominantan i već je barem za jedan krug prošao sve trkače pa čak i drugoplasiranog i trećeplasiranog.

U tom trenu Rus Strelkov prihvaća njegov ritam (kada je trebao biti u zaostatku jednog kruga) i ispostavilo se to kao odlukom gdje si je napravio 'magareću' uslugu jer se očito uspio uvjeriti u to da on i Kaya imaju jednak broj krugova.

Kaya je zaista istrčao 10000m za zasluženo zlato, ali Strelkov 'samo' 9600 metara. Njegov očaj i nevjerica jasno se mogu vidjeti pri kraju videa, vrlo brzo ga prestiže Dini za preuzimanje srebra, a dok se Rus raspravljao sa samim sobom i nekako pokušavao istrčati taj zadnji krug na vrijeme ga prestiže Bošnjak koji tako postiže svoj najveći uspjeh u karijeri kao brončani Hrvat s Europskog prvenstva do 20 godina na 10000 metara.

S druge strane, drago nam je vidjeti da ovaj događaj nije Strelkova nagnao na odlazak iz svijeta atletike, štoviše, dvije godine poslije u 2015. nije više bio junior, ali je zato bio mlađi senior na Europskom U23 prvenstvu u Tallinu gdje se on i Kaya ponovno susreću, ali ovaj puta je Mikhail znao gdje mu je mjesto i iz 2. pokušaja osvaja srebrnu medalju dok u Tursku ponovno odlazi zlato.

Gledajući tablice sezone, vidljivo je da se i dan danas natječe, ostvario je nekoliko rezultata u 2019. godini.

2018: Salpeter računala da je gotova, čak se i vratila u utrku, ali...

Vela je kao završni komentar aktualne situacije Dijamantne lige prilikom prijenosa konstatirao da je dobro da se Gebrhiwetu ovo dogodilo sada, a ne recimo u Dohi na Svjetskom prvenstvu.

Slažemo se, a nas je podsjetio na prošlogodišnju situaciju (2018.) Europskog prvenstva na 5000m žene gdje je također lošu kalkulaciju imala Lonah Chemtai Salpeter koja nastupa za Izrael, ali ispostavilo se neposredno po završetku, ne samo i to.

Za razliku od ova naša dva navedena primjera gdje je vidljivo da su osobe jedva preživjele tih 'dodatnih' (za njih) 400 metara, Salpeter nije predugo slavila i uspijeva se donekle vratiti u utrku, ali ipak na kraju ostaje bez medalje.

Kasnije se ispostavilo da bi u bilo kojem slučaju ostala bez nje, naime, na startu utrke (kako je start bio podijeljen u dvije skupine odnosno dva startna mjesta) dotična je nekako uspjela nagaziti na liniju i prerano ući s vanjskog djela staze na unutarnji. Dvostruki peh. No spomenimo kako joj kao poprilično lijepa utjeha ostaje zlato s 10000 metara što se održalo par dana prije ove dvostruko kraće discipline.

Sigurno je da tih situacija bilo još, što na međunarodnoj, tako i na lokalnoj razini, a mi smo se u ovom trenu prisjetili ovih nama upečatljivih. A u nekom trenutku dočekat će nas i nešto slično u budućnosti.

Bez nekog posebnog filozofiranja i tumačenja zašto i kako se događaju ovakvi trenuci, ipak je najjednostavnije reći da se pogreške događaju, pa i ovakve, koliko god nam možda nevjerojatne bile.

I koliko god nikom ne želimo da iskusi navedeno, treba reći da je i ovo jedna strana našeg sporta koja mu daje dodatnu draž, zanimljivost pa i pažnju.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook