Domaća natjecanja

ZIMSKA BACAČKA RAPSODIJA Nikad bolja i uspješnija generacija s 10 prvaka/inja, 3 srebra i 1 broncom! (FOTO i VIDEO)

Svi na okupu :) Foto: AK Agram Svi na okupu :)

Za potpuno uspješan vikend pobrinuli su se naši bacači i bacačice na Zimskom prvenstvu Hrvatske u bacanjima koje se održava u više kategorija.

Natjecanje je ponudilo nekoliko sjajnih rezultata, a kada su u pitanju plasmani i medalje, bili smo apsolutno najbolji sa spomenutim 'skorom' iz naslova.

Ono što je posebno zanimljivo kako nitko ovako dugo nije bio uspješan, još iz 2011. kada je Dinamo-Zrinjevac imao 11 zlata pa sve do sada nije viđena ovakva bacačka dominacija.

U klupskom smislu, ovo je najbolje ostvarenje i nikad nismo bili ovako uspješni kao u 2022. godini.

Trostruki zlatni kadet Ferina ponovno okrunio dominaciju

Jedini koji se na ovom natjecanju uspio 'okiti' sa sva tri zlata i potvrditi status nove bacačke zvijezde i talenta je Jan Ferina!

Trostruki je prvak Hrvatske u konkurenciji kadeta (U16) u disciplinama bacanja kugle (4kg), kladiva (4kg) i diska (1kg), sve s novim osobnim rekordima.

Tako je na kugli pobjedu odnio s 17.28, kladivu 50.70 i disku 57.14. Teško je reći koja je pobjeda ovdje bila uvjerljivija, ali možda posebno vrijedi istaknuti bacanje diska kada se pogledaju sjajne serije svih hitaca koji su bili približni konačnom najboljem.

Nitko dugo nije tako daleko bacao, još od aktualnog rekordera u ovim disciplinama, Marina Premerua prije 15 i više godina...

Vjerujemo da bi se nešto slično odvilo i prošle godine te u tom smislu će uvijek ostati mali žal kada je ovo natjecanje održano samo u seniorskom formatu radi tadašnje odluke stožera. No, idemo dalje, i on ide i sigurno se neće ovim svime zadovoljiti već težiti novim, još daljim hicima.

Dvostruka prvakinja Vinkešević do još jedne norme

Laura Vinkešević nije imala problema u prebacivanju iz dvorane na otvoreno (s obzirom da je od svih naših bacača realno imala najviše dvoranskih natjecanja) što je već pokazala prvi dan u mlađejuniorskoj konkurenciji i bacanju diska s novim osobnim rekordom 43.88 i potvrdom norme za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo!

To je sada već druga norma nakon kugle iz dvorane koju je potvrdila za ovo natjecanje što dodatno vrijedi u okolnostima kada je HAS postavio nešto jače norme naspram originalnih.

Bilo je tu još sličnih hitaca prema ovom rezultatu tako da ima tu još baruta i za veće daljine. 

Kugla je bila nešto slabija naspram onoga što smo viđali u dvorani, ali smo zato dobili jednu pobjedu karaktera jer je u zadnju seriju ušla kao drugoplasirana i trebalo je prebaciti 13.58. Upravo to se i dogodilo, 13.62 nije puno više od toga, ali opet sasvim dovoljno za zlato i u trenucima kada nisi možda u svom najboljem izdanju, a prvaci pobjeđuju i tada. Bravo!

Dvostruki prvak Šaravanja, zlatni su i Pendić, Dodig i Varga

Identičan uspjeh polučio je Hrvoje Šaravanja u istoj dobnoj kategoriji, s jednom razlikom u disciplinama. On je bacao kladivo i kuglu, i to sve 2. dan.

Prvo je pobjedu ostvario na kladivu s 58.97, hicem koji je viđen u zadnjoj seriji! Nije bilo nikakve drame, već je pitanje pobjednika riješio kroz prve dvije serije s neznatno slabijim hicima, a oporavio se i nakon pada u 3. seriji.

Kuglu nije bacao daleko kao u dvorani, ali nije bilo ni potrebe (čitaj nije bilo Jana Ferine) kada je ponovno u prvoj seriji postavio temelje za svoje drugo zlato i naslov bacivši 14.69!

Više nego uspješan dan za njega, a i možebitna potvrda zrelosti u bacačkim godinama koje su pred njim, našim dvostrukim prvakom!

Uz njega su kuglu bacali Duje Dodig i Dinko Tadić. Potonji je bio 5. s 11.91, a Duje je bio malo bolji s 12.41 i 4. mjestom. Za medalju je ipak trebalo baciti dalje, ali ionako je on pravi posao napravio ranije u bacanju diska gdje se okrunio s titulom mlađejuniorskog prvaka Hrvatske u bacanju diska!

Ovdje je natjecanje bilo nešto zanimljivije i 'stisnutije', ali jedini preko 40 metara hitac je imao upravo naš član, a pronašao ga je u 2. seriji čime je već stigao do svog prvog zlata u ovoj konkurenciji, a tu je tek započeo sa stažom.

Bacao je i Dinko, njegovih 33.91 vrijedilo je 5. mjesta.

Ako ste mislili da je sve išlo bez ikakvih napetih ili dramatičnih trenutaka, prevarili ste se, za njih se pobrinula Lucija Pendić. Možda već i pomalo tradicionalno, ali ponovno i uspješno!

Nastupala je u bacanju kladiva za juniorke i imala prvih 5 neuspješnih pokušaja da bi ipak u 6 seriji pronašla 51.12 i tako spriječila senzaciju osvojivši novo zlato nakon niza njih u protekloj godini. Želimo joj manje ovakvih drama, a više uspjeha kao i u 2021. godini!

Vratili smo se trendu "riješavanja pitanja pobjednika u prvoj seriji" s Gabrijelom Vargom u bacanju koplja koji je odmah otvorio s 49.25, rezultat kojem se nitko drugi nije više približio u završnici natjecanja i tako nakon kadetskog zlata Gabrijel sezonu otvara i s prvim mlađejuniorskim.

Krajina, Stojić i Lemešić doprvaci, bronca za Blekića

Nije to bilo naša jedina medalja u ovoj disciplini, imali smo ih još, samo u drugim kategorijama i to oba srebra.

Za njih su zaslužni Borna Krajina kod juniora dok je Jana Stojić nastupala u seniorskoj konkurenciji!

Oduševila je s nastavkom napredovanja kada je u 2. seriji bacila 46.70 što je uvjerljivi novi osobni rekord i sasvim zaslužena titula seniorske doprvakinje Hrvatske u ovoj disciplini.

Borna je pak bacio 58.43 i tako zaslužio novo srebro u ovom uzrastu. Bez neispravnog hica u 6 serija. Pobjede u njihovim disciplinama pripale su Štefanac (Kvarner) i Ćurkoviću (ASK).

Lijepu priliku iskoristio je Tomislav Blekić na seniorskom kladivu i na 'mala vrata' stigao do prve seniorske medalje u karijeri, i to brončane s hicem od 42.54. Bilo je tu još pretedanata na ovo mjesto, ali nije ga ispustio i tako također bio na postolju dok je najdalje očekivano bacio Gregurić iz Dinama.

Još jedna medalja na kladivu stigla je kod kadetkinja gdje je Lana Lemešić spravu tešku 3kg bacila do 36.91 i izborila se za srebrno odličje, ujedno i prvu medalju s PH u svojoj karijeri. Vjerujemo ne i zadnju!

Uz nju su bacale i Lea Švarbić te Anja Dinjar kao najmlađe ovdje po pitanju staža. Lei je pripalo 6. mjesto, a Anji 8. mjesto s hicima 27.54 odnosno 24.93.

Na koplju je bila Lana nešto manje uspješnija (23.48 - 5. mjesto), ali ionako je kladivo bila prva disciplina gdje smo se nadali medalji. Lea je bacala disk, 16.52 je vrijedilo 9. mjesta. Anja je još bacala kuglu (iako je mlađa kadetkinja zapravo), i s 8.95 osvojila 7. mjesto.

Čestitamo svima na medaljama, plasmanima i rezultatima! 

  • Natjecanje: Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske
  • Mjesto: Split
  • Datum: 5.-6.3.2022.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook