Domaća natjecanja

SJAJNI HODAČKI USPJESI Hrvatski rekordi Erenta, Nujić i Švarbić koja je uz to ispunila normu za SPU20 u Caliju! (VIDEO)

Novi (stari) rekorderi Hrvatske nakon natjecanja Foto: AK Agram/Renato Branđolica Novi (stari) rekorderi Hrvatske nakon natjecanja

Prvenstvo Hrvatske u hodanju na stazi ponudilo je još više uspjeha za naš klub (naspram npr. prošle godine kada je također bilo vrlo dobro) i ponovno smo natjecanje završi kao najuspješniji klub spomenutog natjecanja. Sveukupno je osvojeno 14 medalja, od čega je polovica onih najsjajnijih uz 4 srebrne i 3 brončane.

No prilikom toga postignuto je više odličnih ostvarenja.

Utrka karijere Švarbić donijela Cali

Prva u red toga ide ona koja je nastupala na samom kraju natjecanja u disciplini dugačkoj 10000m, Lana Švarbić. Ispunila je sve tri želje koje su postojale prije njenog natjecanja, počevši od one najosnovnije da postane juniorskom prvakinjom Hrvatske, ali to je i bilo u skladu s očekivanjima.

Druga je bila postaviti hrvatski juniorski rekord što je također uspjela s 49:57,5 čime je nadmašila prijašnji najbolji rezultat (prvi puta se hodala ova disciplina na stazi u Hrvatskoj prošle godine) za više od 5 minuta!

No taj rezultat vrijedio je one treće 'stavke' koja je definitivno najvrjednije i najbolje postignuće, a to je nadmašena norma za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Caliju, a iznosila je 50:40,00. I to je na kraju bilo više nego uvjerljivo, a Lana će ući u povijest kao prva hrvatska juniorska hodačica s rezultatom ispod 50 minuta u ovoj disciplini. Impresivno!

Sam nastup je bio besprijekoran u smislu ideje, želje i ritma, od prvog do zadnjeg metra i zaslužila je ovaj (trenutno) najbolji nastup u karijeri.

Erent se brzo oporavio nakon Dudinca i nastavio s dominacijom

Nije bila jedina rekordna, prije nje i Bruno Erent je ponudio sjajnu prezentaciju i školu seniorskog hodanja u istoj disciplini završivši ju za 44:38,9 čime je ponudio napredak za dvadesetak sekundi bolji rezultat naspram prošle godine.

I psihološki je ovo bila važna utrka za njega, nakon jedne malo slabije utrke prije tjedan dana (u smislu očekivanja) pokazao je da forma nije upitna i da je samo stvar trenutka i utrke. 

Time je nastavio svoju dominaciju na domaćem tlu koja se sada već polako bliži i jednom okruglom desetljeću!

Nujić do kadetskog zlata i dvostrukog rekorda

Linda Nujić nastupala je u početnom djelu natjecanja i opravdala ulogu favoritkinje s osvojenim zlatom na 3000m hodanje, ali je to napravila s pravim stilom - dvostrukim hrvatskim rekordom!

Ciljem je prošla u vremenu s 14:56,2 što nije samo novi hrvatski kadetski rekord već i mlađejuniorski čime je dodatno potvrdila svoju vrijednost. Time je postala prva kadetkinja iz Hrvatske koja je ovu dionicu završila za manje od 15 minuta, bravo!

Dodatno nam je ovu utrku 'začinila' Eva Starman s 17:00,3 što je vrijedilo brončane medalje, a uspješan debi kao 6. s 20:01,8 imala je i Ella Đipalo.

Anić, Redžebašić, Belas i Pivarski suvereni prvaci svojih uzrasta

Kadetska utrka konkurencijski je bila nešto manje brojnija, ali to nije bio problem Frana Anića i Jakova Baruna, zlatnog i srebrnog u utrci također dugačkoj 3000m. Fran ciljem prolazi u vremenu 17:43,6, a Jakov 18:15,5. Poprilično mirne i sigurne utrke za spomenuti duo.

Nakon njih su na 5000m krenule mlađe juniorke gdje smo od svih kategorija medaljaški bili najdominantniji jer su sve naše tri cure po završetku utrke osvanule na postolju.

Tako je Zana Redžebašić nova prvakinja Hrvatske spomenutog uzrasta (28:43,4), doprvakinja je Gabrijela Lešić (30:24,7), a Maja Stura (31:18,9) je brončana. Sve su to bili očekivano i osobni rekordi.

Kod mlađih juniora na 10000m nismo imali predstavnike, ali zato to nije bio slučaj kod juniora gdje su rutinski do naslova prvaka i doprvaka stigli Antonio Belas i Edmond Dobruna.

Antonio je ciljem prošao u vremenu 54:32,7, a Edmond 58:10,8. Potonji prošlogodišnji naslov mlađejuniorskog prvaka zamijenio ovim, a Toni je napredovao za poziciju ispred.

Mlađe kadetkinje i mlađi kadeti bile su početne discipline natjecanja.

Među njima najbolji među našima bio je Patrik Pivarski kao suvereni zlatni s 10:10,3 na 2000m hodanje, a rekord mu je 'pobjegao' za malo manje od sekunde.

Srećom, kad ste 2009. godište, ako što imate, imate vremena, i samo treba biti strpljiv. Vrlo lijep nastup u svakom slučaju, više nego zasluženo najbolji.

Zanimljivo je bilo kod mlađih kadetkinja gdje su naše debitantice Dorotea Pečarić i Tia Grljač-Klanjčić hodale 12:11,7 i 12:27,0 i stigle do svojih prvih medalja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske, a one su srebrnog i brončanog sjaja! Nisu bile jedine, dobar nastup imala je i petoplasirana Vida Smojver s 13:04,9.

U sklopu cijelog natjecanja održavalo se i novo kolo Race Walking Grand Prix Croatia unutar kojeg se i održala utrka limačica na 1000m, a tu su naše predstavnice bile brončana Nicole Nujić (6:14,9), Natali Tomić kao 5. s 6:21,9 i Katja Šušnjar na 9. mjestu kao najmlađa natjecateljica cjelokupnog natjecanja.

Čestitamo svim našim hodačicama i hodačima na ostvarenim uspjesima, što na rekordima (bilo hrvatskim ili osobnim), medaljama i plasmanima! 

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u hodanju na stazi
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 30.4.2022.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook