Domaća natjecanja

Nisu samo sprinteri briljirali mlađejuniorskom PH: CVITIĆ novi hrvatski rekorder, bacanja i motka na visokoj razini! (VIDEO)

Senzacionalni rekordni Cvitić Foto: AK Agram Senzacionalni rekordni Cvitić

Iako su svjetla pozornice u Karlovcu na prvenstvu Hrvatske za uzraste do 18 godina zasluženo pala na sprinterske discipline, daleko od toga da su se tu jedino odvijale prave stvari...

Cvitićev rekord i zlato jedan su od 'highlighta' natjecanja

Jedno od njih koji to neosporivo potvrđuje je Ivan Cvitić, novi zlatni i novi hrvatski mlađejuniorski rekorder u disciplini 2000m zapreke!

Bila je to sjajna utrka između njega i mlađeg Belčića, ali u konačnici je zadnji krug donio potrebnu prevagu i Ivanovih 6:05,29, sjajno ostvarenje za ovog mladića koji ima tu pozitivnu energiju u svojem treningu i zaslužio je jedno ovakvo pravo ostvarenje.

Nije bio sam na postolju, pridružio mu se brončani Antonio Blažić koji je također imao dobru utrku s 6:34,11 zaslužio svoje mjesto među dečkima.

Ne zaboravimo ni Cvitićevu medalju dan prije na 1500m, zaslužio je broncu istrčavši 4:08,27, ali logično je da ona nakon ovog zlata malo ipak padne u drugi plan. I tu je Antonio trčao, pripalo mu je 6. mjesto s 4:12,99.

Na 3000m su nam trčali Jakov Lesjak i Teo Mahović, u vrlo sličnom vremenu i plasmanu. Preciznije, Jakov je s 9:44,25 zaslužio 6. mjesto, a Teo s 9:45,32 odmah iza njega stiže do 7. mjesta. Ne zaboravljamo ni još veće mladce, Domagoj Toman i Noa Žele kao 9. i 10. s 10:02,85 i 10:03,50.

To se odvijalo pred kraj natjecanja, a da bi ovo moglo biti poprilično uspješno natjecanje za nas već se moglo osjetiti na početku prvog dana na skoku s motkom gdje smo izdominirali i to ne na način da smo osvojili 3 već 4 medalje!

Ne 3 već 4 medalje za potvrdu dominacije na motki

Nova prvakinja Hrvatske je Magdalena Obajdin, njezinih 3.00 ovdje je bilo više nego dostatno jer je jedina i preskočila spomenutu visinu. Išlo se i na 3.10m, ali vjerojatno je već bilo prisutno zadovoljstvo radi ostvarenog uspjeha koji je također nagrada za nekog kome upornost nije stran pojam.

Srebrna je Lucija Čanić s 2.80m koja je također pokazala bolju razinu naspram nekoliko prijašnjih nastupa i na koncu broncu su 'podijelile' Vita Škiljo i Tia Senjak s 2.60. Vita nije imala svoj dan, ali ako ništa, bar nije bila sama na postolju već sa svojom kolegicom.

Skok s motkom za mlađe juniore donio nam je broncu Mateja Tumpe s 3.40m, iza njega je ostao Noa Leško s 3.30m kao 4. dok je Felix Hercog s 2.60 zauzeo 6. mjesto. Ne sumnjamo da će plasmanima još bolji biti na svojem, kadetskom natjecanju koje uskoro slijedi.

Dvostruki zlatni Ferina više je nego vrhunska najava za kadetsko

A tamo ćemo gledati čovjeka koji je već ovdje stigao do dva naslova u dvije discipline gdje je nastupao, a to je Jan Ferina!

Iako kadet, Jan se već odlično snalazi u ovoj konkurenciji gdje je kuglu (5kg) bacio do 15.90 za novi osobni rekord i prvo zlato na ovom natjecanju (na otvorenom). Društvo na postolju pravio mu je Hrvoje Šaravanja koji je također ostvario dobar nastup u ovoj disciplini s 15.15 za srebrno odličje.

Nedaleko od njega pozicionirao se četvrtoplasirani Duje Dodig koji baca najdaljih 13.20 u 3. seriji za novi osobni rekord.

Drugi dan je stigla nova medalja zlatnog sjaja za Jana, i to na disku (1.5kg) koji je odmah u prvoj seriji odletio do još jednog novog osobnog rekorda, a to je 46.91 čime je praktički već bilo riješeno pitanje pobjednika.

Zato je Duje rastao iz serije u seriju i s 42.37 u 5. seriji stigao do nove medalje u karijeri, a ona je srebrnog sjaja.

Šaravanja i Vinkešević do naslova na kladivu tj. disku

Hrvoje Šaravanja ovdje nije uspio doći do medalje (37.10), ali on je ionako pravi posao napravio ranije u bacanju kladiva (5kg) s jednom od najuvjerljivijih pobjeda na natjecanju, i to s hicem od 60.70 koji je na razini ovosezonskih najboljih rezultata.

Kroz ovu sezonu na otvorenom (koja njemu traje nešto i duže nego trkačima) vidi se napredak i sazrijevanje u samom pristupu natjecanjima i zato ove godine nije propustio priliku biti prvak naspram prošle godine.

U ženskoj kategoriji smo imali tri predstavnice, Kristina Dragojević je bila 6. s 40.58 nakon čega slijedi Lana Lemešić s 36.37 kao 8. i Lea Švarbić na 10. mjestu (32.86).

Bez medalje nije ostao ni Gabrijel Varga, naš kopljaš, 48.93 je najdalji njegov hitac iz prve serije kojim je zaslužio naslov mlađejuniorskog doprvaka Hrvatske na ovom natjecanju. Dalje više nije bilo toliko dobrih hitaca.

U bacanju diska Laura Vinkešević nije dozvolila iznenađenje i suvereno je pobijedila s najdaljih 41.50, a i neki drugi pokušaji bili bi dostatni za novo zlato koje je zasluženo osvojila.

Nažalost na kugli nije bila jednakog uspjeha gdje sigurno nije bacila koliko je priželjkivala (13.36), ali u sportu je posve normalno imati i pokoji loš dan posebice se kada se uzme u obzir više onih dobrih koliko ih je imala (te poteškoće s kojima se nosi u ovom razdoblju natjecanja) tako da ne sumnjamo da će u nekom idućem nastupu biti već bolje i dalje. Uostalom, kada uzmete srebro i niste zadovoljni, to je zapravo i dobar znak...

Čestitke svima na njihovim nastupima tijekom ovog sjajnog vikenda uz želje da se mnogima ponovi niz ostvarenja (i još bolje) u tjednima pred nama!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Karlovac
  • Datum: 5.-6.6.2022.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook