Intervju i izjave

SVALINA uoči Europskog mlađeseniorskog prvenstva: "Veselim se ovoj utrci!" (VIDEO)

Filip Svalina Foto: Renato Branđolica/EA Filip Svalina

Filip Svalina dočekao je svoj trenutak na međunarodnoj sceni, i to na Europskom prvenstvu do 23 godine u Gavleu na 3000m zapreke.

Malo je poznato kako je Filip i ranije zapravo ispunjavao norme za velika natjecanja, tako je još u mlađejuniorskoj dobi na 2000m zapreke ispunio normu za Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo u regularnom razdoblju koje je IAAF propisao, ali tjedan dana prekasno naspram onog što je bilo postavljeno od strane Hrvatskog atletskog saveza.

No to je sada već jedna prošlost na koju se ne treba previše osvrtati, Filip ovdje dolazi sa sjajnih 9:03,03 što je vrijeme koje dugo nismo vidjeli u Hrvatskoj, štoviše, za ovo tisućljeće je i najbrže postignuti rezultat! Bilo je to po popriličnom toplom vremenu u Celju dok bi u Švedskoj trebala biti nešto blaža temperatura za koju se nadamo da će odgovarati natjecateljima na dužim disciplinama.

Bilo je tu još i drugih sjajnih nastupa tijekom godine, teško je sve i nabrajati pa ćemo to ostaviti za posebnu rekapitulaciju na kraju godine jer se želimo što više koncentrirati na njegov nastup na rasporedu je od 17:15h (petak, 12. srpnja), ovisno u kojoj kvalifikacijskoj skupini bude pozicioniran.

Filip je imao podosta toga za reći uoči svog nastupa, krenuli smo standardno od općenitog osvrta na dosadašnji dio odrađene sezone:

"Iako uvijek može bolje, stvarno se ne bih smio žaliti. Sezona je počela prilično uspješno, dobro sam trenirao i ključna stvar je što uz neke manje poteškoće nije bilo nikakvih pravih ozljeda. To mi je omogućilo dobru formu i u dvorani sam postavljao osobne rekorde na svim disciplinama koje sam trčao."

Između dvoranske sezone i stadionske sezone na otvorenom trčao je ekipni kros, i to u dvostrukoj ulozi gdje se također iskazao:

"Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu i ovaj puta je bilo super i to mi je uvijek najdraža utrka(e) u godini. U nastavku sezone sam također dobro nastavio, popravio osobne rekorde na svim disciplinama od 1500 metara pa nadalje i nadam se nastavku ovog trenda."

Filip si skromno nije želio pripisati i osobni rekord na 800 metara koji je također ostvario. Uoči svog nastupa očekivano ima upitnik iznad glave, ali ne u negativnom kontekstu:

"Ovo mi je u životu prvo pravo veliko međunarodno natjecanje na stazi i sretan sam da imam tu priliku. Posebno se veselim okušati u ovoj utrci s brzim dečkima. Želja mi je istrčati novi osobni rekord i vjerujem da sam spreman istrčati ispod 9 minuta, a kao cilj sam si postavio prolaz u finale i nitko sretniji od mene ako uspijem!"

Po pitanju ostatka natjecanja za sada je fokusiran na sebe, ali dobre vibracije dijeli i s ostalima:

"Naravno, jako me zanimaju nastupi naše ekipe i nadam se da će svi imati puno uspjeha. Nisam baš detaljno proučavao ostale discipline pa se ne bih upuštao s prognozama i očekivanjima."

Sezona ne završava s ovim natjecanjem već:

"U nastavku sezone nadam se zadržati ovu formu i trčati još bolje, u planu je konkurirati za Ekipno europsko prvenstvo koje nam je mjesec dana nakon ovog natjecanja. Očekujem biti na razini kroz cijelu godinu pa zaključiti je dobrim i rekordnim nastupom na našoj Božićnoj utrci."

Kuriozitet je da ovako svestran trkač zapravo nema rezultata odnosno utrke na 5000 metara što bi se možda moglo uskoro promijeniti:

"Da, imam već dugo ideju oko te discipline i volio bih ove sezone napokon istrčati barem jednu utrku, mislim da bih mogao ostvariti solidan rezultat, recimo za početak ispod 15 minuta."

Nekima je manje poznata činjenica kako je Filip inače uspješan student na Medicinskom fakultetu koji je poznat po svojim visokim zahtjevima. Sudeći po rezultatima kroz ovo vrijeme, očito je da se sve može uskladiti pa nas je zanimalo da možda nekim mlađim kolegama Svalina udjeli i koji savjet:

"Mislim da je studiranje i sport zajedno dobra kombinacija i žao mi je što mnogo mladih odlaskom na faks automatski odustane od sporta, neki uopće ni probaju vidjeti mogu li se uskladiti. Naravno, to zahtijeva dosta napora i određenog žrtvovanja, ali greška je odustati od snova i strasti. Osobno, mene bi bilo strah da za 5 godina ne postanem jedan od takvih koji žive u sferi "što bi bilo kada bi bilo".

Nastavio je u istom tonu:

"Uglavnom, sve se može uspješno balansirati, kako kroz srednju školu, tako i faks. Studij je na 1. mjestu, a treninge i učenje treba pažljivo isplanirati, ali sve se može s ključnom vještinom dobre organizacije. Ono što također zna biti problem je izostanak podrške iz okoline, ja sam srećom imao suprotnu situaciju gdje me stvarno svi podupiru te se onda može i kad je teško. Bez obzira, svako iskustvo koje ide sa sportom dodatno je bogatstvo svakog studenta, a općenito sport gradi karakter i iz mog primjera, mislim da je to za liječnike izuzetno dobra stvar."

Hvala Filipu na ovako sjajnim i poučnim riječima tj. rečenicama, želimo mu da jednako takav bude i na Gunder Hägg-stadionu gdje se trči, sretno!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook