Intervju i izjave

MRČIĆ zahvalan nastavlja svoj veliki niz na EP do 23 godine: "Uvijek se nadam najboljem" (VIDEO)

Filip Mrčić Foto: Renato Branđolica/IAAF Filip Mrčić

Jedan od onih koji također od 2015. svake godine nastupa na barem jednom velikom natjecanju je Filip Mrčić koji nakon prošlogodišnjeg prolaska u finale Svjetskog juniorskog prvenstva sada nastupa na Europskom mlađeseniorskom prvenstvu.

Iza našeg najboljeg skakača u vis jedna je sezona u kojoj je ponovno bilo dobrih skokova te iako možda ne u onoj količini kojoj je on tražio/želio, ponovio je prošlogodišnje dvoranske uspjehe osvojivši naslov mlađeseniorskog prvaka Hrvatske kao i titulu doprvaka u seniorskoj konkurenciji.

Na otvorenom još nije bilo prilike za nastupe unutar njegovog uzrasta, ali zato je bio najbolji u pravom trenutku kada je izvan konkurencije na juniorskom Kupu i Ekipnom prvenstvu Hrvatske uspio pokazati da nije izgubio visinu potrebnu za nastup na jednom ovakvom natjecanju i skače 2.15 što je točno onoliko koliko je trebalo za potvrdu tražene norme za ovo natjecanje!

Filip je poznati fanatik našeg sporta i kao takav ne čudi da je uspio pronaći jedan pravi trenutak inspiracije te se nadamo da će kroz ovu sezonu imati još jedan takav kako bi eventualno stigao i do osobnog rekorda.

Na otvorenom još nije bilo prilike za nastupe unutar njegovog uzrasta, ali zato je bio najbolji u pravom trenutku kada je izvan konkurencije na juniorskom Kupu i Ekipnom prvenstvu Hrvatske uspio pokazati da nije izgubio visinu potrebnu za nastup na jednom ovakvom natjecanju i skače 2.15 što je točno onoliko koliko je trebalo za potvrdu tražene norme za ovo natjecanje!

Filip je poznati fanatik našeg sporta i kao takav ne čudi da je uspio pronaći jedan pravi trenutak inspiracije te se nadamo da će kroz ovu sezonu imati još jedan takav kako bi eventualno stigao i do osobnog rekorda.

Najbolje je sam opisao dosadašnji odrađeni dio godine:

"Sezona puna uspona i padova u kojoj sam po svom sudu dobro odradio pripremni period, ali nažalost to se nije vidjelo na rezultatima, a i na trenutke sam se osjećao da mi nedostaje i nešto sreće. Baš se to odnosi i na dvoransku sezonu gdje sam ispunio jedan cilj da obranim mlađeseniorski naslov, a nažalost nisam isto uspio na seniorskom natjecanju."

Dvorana je ubrzo arhivirana, i krenulo se skakati na otvorenom:

"Dobro sam krenuo, skočio sam na našem mitingu, ujedno i najdražem natjecanju, 2.09m i to u ne baš sjajnim tj. mokrim i kišovitim uvjetima kada sam bio upravo na većim visinama."

U jednu ruku i sam si je nametnuo određeni pritisak:

"Cijele sezone razmišljao sam o normi za EP koju sam već imao, ali svjestan da ju trebam potvrditi. Moram priznati, bilo je trenutaka kada sam pomislio da se to neće dogoditi, možda sam i na tren bio pomirljiv da možda neću uspjeti. Ipak, iskoristio sam priliku i u izvankonkurencijskom nastupu ostvario svoj najveći cilj za ovu godinu, a to je potrebni skok od 2.15m."

Sada se već može i osvrnuti za natjecanje koje ga očekuje:

"Nakon ovakve oscilirajuće sezone realno je da je za mene uspjeh dolazak ovdje i zato bolje da ne izlazim s velikim najavama, ali u jedno svi mogu biti sigurni, u svom nastupu dat ću sve od sebe kao i uvijek te se nadam najboljem."

Dodatno je prokomentirao na spomenute oscilacije:

"Lagao bih da kažem kak me to ne brine, trudiš se, ali i stojiš na mjestu. No sada sam već dugo u ovom sportu i svjestan sam kako se takve stvari događaju i poslužio bi se tu onom "što te ne ubije, ojača te". Zar ne? Trenutačno ne pokušavam razmišljati o tome već fokus imati na nastup u Gavleu jer je ipak to natjecanje na kojem želim biti najbolji do sad."

Unatoč spomenutim poteškoćama, kao što smo spomenuli u uvodu ove najave, Filip ipak iza sebe još od 2015. niže nastupe na velikim natjecanjima i takav kontinuitet nije mala stvar:

"Svakako je svako natjecanje jedno iskustvo više, ali ujedno i veliki motiv da u Švedskoj budem još bolji. Konkurencija je odlična i nadam se da bi to moglo dodatno pomoć u izvedbi što boljih skokova."

Pomalo je to 'izlizana' priča koju se ipak kod nekih sugovornika dotaknemo, a to su famozne jutarnje kvalifikacije koje njemu nisu tu predstavljale problem:

"Moj kvalifikacijski nastup je u 10:30 i to mi ne predstavlja nikakav problem, skakao sam na treningu i puno ranije."

Nakon ovog nastupa, sezona se dodatno zahuktava:

"Nakon ovog želja mi je pobjeda na seniorskom prvenstvu Hrvatske te zaslužiti poziv za Ekipno prvenstvo Europe koje kao što znamo se održava u Varaždinu i to mi je dodatna motivacija s obzirom na to da nemamo svaki dan priliku skakati pred domaćom publikom na jednom kvalitetnom natjecanju."

Nije to sve:

"Volio bih i biti na Balkanskom seniorskom prvenstvu Hrvatske, a od domaćih natjecanja poslije toga tu su Ekipno prvenstvo/Kup Hrvatske za seniore i seniorke gdje se nadam da ćemo klupski biti najbolji te prije tog mlađeseniorsko pojedinačno prvenstvo Hrvatske gdje se nadam svom novom uspjehu."

Između toga trebalo bi biti još par nastupa na međunarodnim mitinzima:

"Da, svi koji me znaju sigurno se ne čude tome, u trenutačnim planovima mi se svakako ističe nastup u Košicama koji će se održati na glavnom gradskom trgu što je nešto u čemu do sad nemam iskustvo nastupa. Nadam se da ću na nekom od svih spomenutih natjecanja uspjeti popraviti osobni rekord, barem za 1cm jer vjerujem u sebe da to mogu."

Za kraj su uslijedile zahvale:

"Najviše bih se volio zahvaliti svojoj majci i treneru te svom klubu što mi je omogućio kao i Hrvatskom atletskom savezu koji mi je odobrio nastup na natjecanju zahvaljujući kojem sam uspio nastaviti svoj niz. Hvala svima na podršci, nadam se kako ću i u budućnosti nastaviti s nastupima na ovako velikim natjecanjima, a vi uživajte u skokovima!

Hvala Filipu što je uz sve ove godine i dalje tu s nama na visokom nivou, posebno za ovo razinu, želimo mu što više ispunjenja njegovih želja!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook