Ostalo

VIDEO SPOT: MARINO BLOUDEK - Europski juniorski prvak

Svi naši sudionici natjecanja Foto: AK Agram/marathonwrold.it Svi naši sudionici natjecanja

Tjedan dana je prošlo od završetka 24. izdanja Europskog juniorskog prvenstva održanog u Italiji tj. Grossetu gdje je nastupilo sedmero naših članova među kojima je glavna rola pripala Marinu Bloudeku kao veličanstvenom pobjedniku discipline 800m. Neki bi rekli da su dojmovi sad polako 'slegli', ali emocije su i dalje jake kad se sjetimo cijele ove 'talijanske' priče.

Ovaj čudesni momak iz Virovitice dio je našeg kluba od prošle godine nakon pobjede na Europskom olimpijskom festivalu mladih. Unatoč svim ne-uvjetima u kojima uglavnom trenira te primjerice nesretne prošlogodišnje sportske situacije poput one na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu (kada je radi trovanja s hranom morao naprasno završiti sa svojim nastupom), nikada nije klonuo duhom i voljom te je nastavio dalje grabiti (baš kao na posljednjih 100 metara svog finala) i stigao do europskog trona.

I pustimo ovog momka da u miru dalje trenira i priprema se za iduća natjecanja bez da mu namećemo neke nepotrebne usporedbe i ciljeve. On je europski prvak, a što će se kasnije događati ne može nitko znati. Ali ovaj naslov mu nitko nikad neće moći oduzeti u ovom životu. Kao što je rečeno u jednom od naših videa kad smo se javljali iz Grosseta - jednom prvak, uvijek prvak, neovisno koje kategorije.

Njemu kao takvom ide i glavna posveta ovog videa koji nije toliko sport koliko je jedan podsjetnik na sve viđeno, ali na malo drugačiji način uz glazbenu pozadinu jednog od najboljih suvremenih skladatelja ovog vremena, Enrica Morriconea. Samu poveznicu i reference s njim, ali i jednim kultnim filmom ostavljamo vama da ne otkrivamo sve.

Naravno kako su dio ove 'zapadne' priče bili Hrvoje Čukman kao petoplasirani čovjek Europe u finalu na 400m prepone pa Sven Cepuš, polufinalist na 800m, a nikako ne zaboravljamo ni one koji su puno truda i vremena uložili u ispunjenje norme za dolazak i aktivnu borbu za prolazak dalje, to su Ante Zuanović (troskok), Dora Filipović (400m), Filip Mrčić (vis) i Wanda Haber Zelanto (400m prepone).

Bilo je teško ne povući neke povijesne 'paralele' s 2001. godinom s obzirom na to da je dio hrvatske reprezentacije (ovaj puta u stručnom stožeru) ponovno bila tadašnja europska juniorska prvakinja (1500m), Ljiljana Ćulibrk. Zazivali smo tih 16 godina razmaka, isto mjesto i natjecanje te da prenese svoj djelić zlatne sreće na nekog novog. U nekom simboličnom smislu tako je zaista i bilo, nakon ovog izdanja sigurno nije jedina koje će Grosseto pamtiti po dobrom. 

Ima nešto u tom talijanskom gradiću. Slučajno ili ne, ostavit ćemo vama na procjenu. Najbitnije je da na kraju imamo jedan prekrasan završetak...

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook