Ostalo

Palm Jumeirah, jedan od čudesnih otoka u gradu Dubai

Palm Jumeirah, Burj Khalifa i Dubai noću Foto : wikipedia.org Palm Jumeirah, Burj Khalifa i Dubai noću

Pisali smo već ranije kako sutra naša Matea Matošević nastupa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u ovom članku ćemo prenijeti neke od informacija vezane uz sam otok (Palm Jumeirah) koji se nalazi u spomenutoj državi i gradu Dubai.Vjerojatno ste i sami već po samom izgledu otoka zaključili kako je ovdje ljudska ruka imala značajan utjecaj i nije nastao prirodnim putem. Preciznije, za nastanak od ključnih materijala bilo je potrebno 7 milijuna tona kamena i 94 milijuna kubičnih metara s pijeskom. Naravno, u ovom procesu korištene su tadašnje najmodernije tehnologije ovog svijeta. Za nastanak se pobrinula tvrtka "Nakheel" koja se inače nalazi u vlasništvu gradske uprave Dubaija, najvećeg grada u UAE. Sam izgled otoka osmislila je korporacijska grupa "HHCP Architects".

Palm Jumeirah smatra se jednim od tri dijela Palm Islands (zasad kod nas nema službenog prijevoda ovih otočja stoga ćemo se držati originalnih naziva), a preostala dva zovu se Palm Jebel Ali i Palm Deira. Vjerojatno ste i sami primijetili kako imaju oblik palme što nam sugerira i prva riječ u njihovim nazivima.

Na Perzijskom zaljevu prvi se počeo raditi upravo Palm Jumeirah, bilo je to 2001. u lipnju, a izgradnja je završena negdje oko 2006. godine kada su se već počeli useljavati prvi stanovnici. Neslužbeni podaci govore kako je u izgradnji otoka sudjelovalo oko 40,000 radnika, a sveukupni trošak navodno je iznosio preko 12 milijardi dolara.

Do izgradnje Palm Deire Palm Jumeirah je s pravom nosio titulu "najvećeg umjetnog otoka na svijetu". Naravno, uz svaku gradnju i razvoj novog mjesta vežu se uvijek određene kontroverze, u ovom slučaju bilo je problema oko broja stambenih zgrada jer je investitor bez dogovora sa svim stranama uključenim u ovaj projekt povećao njihov predviđeni broj. Novi problemi nastavljaju se kasnije kod kupnje objek(a)ta, znalo se dogoditi da jedna lokacija bude kupljena od više kupaca što je u tim trenucima sigurno bio poprilično zahtjevan problem za riješiti, tj. podijeliti.

S geološke strane 2009. godine objavljen je podatak kako svake godine otok potone za 5mm, a u godinama koje slijede spomenuta brojka mogla bi se još povećati. Tamošnje vlasti uvjeravaju kako to zasad nije problem, a obzirom na popularnost i migracije koje idu u smjeru ovih otočja očito ne misle jedini tako. Svakim danom broj stanovnika je sve veći, a za turizam je već dovoljan atraktivan izgled otoka što zasigurno nije sve što tamo možete vidjeti i pogledati.

Eto, toliko od nekih osnovnih informacija, ako vas je nešto od spomenutog zaintegriralo, na raspolaganju od 0-24h vam je najmoćnije "oružje" običnog čovjeka - Google. U svakom slučaju, sve to pomalo nevjerojatno i čudesno izgleda, pomalo zavidimo Mateji koja sutra u ranijim jutarnjim satima nastupa na utrci dugačkoj 10km. Sretno! 

Glavni izvor koji je poslužio za izradu ovog članka : wikipedia.org

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook