Ostalo

Novosti iz domaće atletike: Pravila i propozicije za 2019. godinu

Vizual Hrvatskog atletskog saveza Foto: HAS Vizual Hrvatskog atletskog saveza

Prije tjedan dana Hrvatski atletski savez objavio je i Opća pravila i propozicije za 2019. godinu koja kao i svake sezone donose neke novitete, promjene. Sve njih možete vidjeti u jednom dokumentu koji je HAS objavio, a nalazi se ovdje

U tom smislu nema potrebe raditi copy-paste tog dokumenta u ovaj članak, već možda istaknuti neke od najbitnijih stvari koje prvo primjećujemo, a moguće da ćemo s vremenom primijetiti i još nešto...

Najveća je svakako ona kako ćemo imati cjelovita dvoranska prvenstva od mlađih kadeta i kadetkinja te seniora i seniorki tj. nema više potrebe za održavanjem kružnog djela zasebno već se sve može održati unutar jednodnevnog natjecanja koje bi po trenutačnom prijedlogu preliminarne satnice trebalo trajati cca od 5 do 6 sati.

Cjeloviti dokument dostupan je ovim putem, a možemo spomenuti i kako je natjecateljska komisija doživjela određene promjene u idućoj sezoni.

Opći dio

 Dodatno je pojašnjen dio po pitanju izvankonkurencijskih nastupa, a i posebno je povećana startnina za njih. Stranci će od sada morati zadovoljiti normu za nastup.

Ostalo se tiče tehničkog djela koji sama publika neće previše osjetiti, možda je za klubove i njihove atletičare zanimljivo da najava nastupa u inozemstvu je potrebna 5 dana prije, kao i nakon toga u istom roku dostava rezultata.

Pojedinačna prvenstva Hrvatske

Unificirane su početne visine za vis i motku u svim uzrastima.

Kod kadeta i kadetkinja ukidaju se kvalifikacijske utrke (60m, 100m, 55m pr., 60m pr., 80m pr. 100m pr.) tako da će sve od sada biti odmah finalna utrka. Mlađi kadeti i kadetkinje (na otvorenom) više neće trčati 600 već 800 metara.

Kad su hodanja u pitanju na stazi seniori više neće imati najdužu utrku dana od 10000m već kao i ostali duplo kraću na 5000m, a posebno zanimljivo je da sukladno svjetskim standardima dobivamo i kod žena PH na 50km.

Popis disciplina za dvoranska prvenstva nalazi se unutar dokumenta koji smo linkali na početku članka, a ove godine ćemo po prvi puta imati i dvoransko višebojsko prvenstvo koje će jedino biti dvodnevno što je bilo i za očekivati. Na otvorenom su višeboji za mlađe uzraste doživjeli preinake tj. malo je povećan fond disciplina.

Ovo nije spomenuto na listi, ali se može zaključiti prema kalendaru, čini se kako je ukinuto Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima što je isto bilo očekivano pa i logično jer je navedeno natjecanje svojedobno nastalo kao 'zamjensko' natjecanje za izostanak dvoranskih. Sada je dvorana tu i samim time (za sada) nema potrebe za njim.

Ekipna prvenstva i Kup Hrvatske

Seniorsko ekipno natjecanje vraća se u dvodnevni format, a najveće promjene su napravljene u kadetskom djelu.

Tako se više neće održavati kvalifikacije ekipnog prvenstva Hrvatske već finale u malo drugačijem i možebitno smislenijem formatu, a ni za Kup više neće biti kvalifikacija već finale na koje će se moći kvalificirati TOP16 kadeta i kadetkinja prema tablicama sezone u 2019. godini, nešto slično po uzoru na seniorsko natjecanje (tamo je TOP24).

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook