Ostalo

Hodajte u Agramu!

Sportsko ili natjecateljsko hodanje, kao nedovoljno poznata atletska disciplina, često je podložno predrasudama kako izgleda „neprirodno“ pa postoji velik rizik ozljeda i kako je riječ o natjecanju za starije ili slabije sposobne atletičare. No podaci pružaju sasvim drugačiju sliku.

Općenito o hodanju

Učestalost ozljeda 5 do 10 puta je manja nego kod trčanja, a najčešće ozljede su istegnuća mišića i tetiva, što ne predstavlja veći rizik dugotrajnije nesposobnosti treniranja. O ozbiljnosti sporta i vrhunskoj pripremljenosti hodača svjedoče „B“ norme za olimpijske igre (1:24:30 za muškarce i 1:38:00 za žene), mnogima nedostižne i u trčanju. U pogledu dobi, dovoljno je reći kako su zlatnu i srebrnu medalju u hodanju na 50 km u Pekingu osvojili mladići od 23 godine.

U zemljama s najvećom hodačkom tradicijom (Rusija, Italija, Španjolska, Portugal, Ukrajina, Poljska, Češka i Slovačka, Australija, Kina, Meksiko, Kolumbija, Ekvador, Irska i Njemačka) hodanje se trenira sustavno od mlade dobi te se djeca uključuju u trening hodanja u dobi između 10. i 14. godine, najčešće odabirom talentiranih klinaca u okviru atletskih škola. Hodačka natjecanja održavaju se u okviru juniorskih prvenstava Europe i svijeta, na Olimpijskim igrama mladih te na Svjetskim prvenstvima za mlađe juniore. Kako hodaju vrhunski mlađi juniori dovoljno govore rezultati prvaka svijeta prošle godine (21:45 na 5.000 metara kod djevojaka i 40:51 na 10.000 za dečke).

Hodanje u Hrvatskoj

Možemo biti zadovoljni što Hrvatski atletski savez posljednjih godina sve više podržava sportsko hodanje u mlađim kategorijama. Utrka u kategoriji mlađih juniorki za prvenstvo Hrvatske odžava se od 2009. godine, a prošle godine prvi puta su održane utrke hodanja na državnom prvenstvu i kupu Hrvatske za kadete. Vrlo je pohvalno što su klubovi već na prva natjecanja uputili znatan broj svojih mladih sportaša, iako nedostatak iskustva i ciljanih treninga za sada ima za posljedicu velik postotak diskvalifikacija zbog nepridržavanja pravila brzog hodanja.

Hodanje u Agramu

Naša direktorica, trenerica i svestrana natjecateljica Ljiljana Ćulibrk (državnja prvakinja u hodanju na 5.000 metara i 10 kilometara u 2011. godini) pripremila je 2010. godine mlađe juniorke koje su osvojile zlatnu (Iva Čutura) i brončanu (Petra Lulić) medalju na državnom prvenstvu. Prošle godine uvježbala je i skupinu kadeta koji su na državnom prvenstvu osvojili zlatnu i srebrnu medalju kod kadetkinja (Antonela Golobić i Josipa Čičak) te zlato kod kadeta (Matej Anđelić). Pored toga, osvojili smo i četiri mjesta na postolju u okviru Kupa Hrvatske za kadete i kadetkinje, kad su se spomenutom trojcu uspješnih hodača priključili i Mateo Ćosić i Sandro Vugrinčić.

Naši najbolji kadeti nastupili su u Slovačkoj na petoboju reprezentacija Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke te pritom zakoračili u svijet vrlo ozbiljnog hodanja, savladavši respektabilne granice brzine (Anđelić ispod 6:00 i Golobić ispod 6:30 po km). Pritom valja pohvaliti naše hodače što ih susret s vršnjacima koji treniraju hodanje već 3-5 godina i konkurentni su na svjetskoj razini nije obeshrabrio već je bio poticaj za nastavak ozbiljnog treninga.

Tako smo nakon ljetne pauze oformili skupinu od 10-tak hodača koji sustavno vježbaju hodanje u suradnji s Krešimirom i Vlastom Jurlin (višekratnom prvakinjom Hrvatske), koji pomažu našim mladim hodačima savladati prilično zahtjevnu tehniku pravilnog i brzog natjecateljskog hodanja. Iako naizgled jednostavno, hodanje velikim brzinama u okvirima pravila traži znatnu snagu, fleksibilnost i izdržljivost, koji se razvijaju višegodišnjim ciljanim treninzima.

Možemo biti zadovoljni što naši hodači bilježe prve pozitivne rezultate redovitog treniranja pa su u okviru utrke „Ivan Starek“ u studenom prošle godine pokazali napredak u prosjeku pola minute po kilometru u usporedbi s rezultatima iz rujna. Dodatni doprinos razvoju hodanja u našem klubu daje naša nova članica, juniorka Martina Strmečki-Stakor, koja redovito trenira hodanje od travnja 2010. godine, ima vrlo kvalitetnu tehniku i bilježi znatan napredak brzine. Na spomenutoj utrci Martina je također zabilježila znatan napredak rezultata na 3 km (17:39), u odnosu na rezultat kojim je osvojila mlađejuniorsko zlato na državnom prvenstvu u ožujku (19:00).

Što slijedi dalje?

Temeljem sadašnjeg rada kao i kontrolnih mjerenja vjerujemo da možemo u dolazećoj sezoni očekivati nove osobne rekorde naših hodača. Prvu provjeru očekujemo 14. travnja kad je naš klub domaćin Pojedinačnog prvenstva Hrvatske na 10000 m i hodanju na stazi, a nadamo se da će se neki od naših kadeta kvalificirati za petoboj reprezentacija kojem je 29. rujna domaćin Hrvatska.

Dođite hodati!

Redovitim treniranjem ostvaren je zamjetan napredak u tehnici pa je na stadionu natjecateljsko hodanje zauzelo ravnopravno mjesto zajedno s ostalim atletskim disciplinama, a kad se zaputimo na trening na Jarun nitko se posebno ne čudi nego često sa zanimanjem poprati naše hodače, a dogodila su se i prva prestizanja sporijih „joggera“.

Nadamo se da će se i dalje dio naših mladih atletičara posvetiti ciljanom treningu hodanja, koje je pogodno i kao dodatni trening atletičarima koji treniraju druge discipline, u svrhu ciljanog razvoja snage, izdržljivosti i fleksibilnosti ili kao zamjenska aktivnost u slučaju ozljeda.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook