Ostalo

ATLETSKI VELIKAN na Mitingu otvorenja sezone 2018: SAID AOUITA najavio dolazak u Zagreb (VIDEO)

Said Aouita Foto: Runnerstribe Said Aouita

Mlađim generacijama možda ime ove osobe neće 'na prvu' odjeknuti, ali pravi ljubitelji i poznavatelji našeg sporta znaju o kakvoj se istinskoj legendi sporta radi.

Said Aouita legendarni je atletičar iz Maroka koji je svoje atletsko ime izgradio tijekom 80ih godina postizajući nevjerojatne stvari u disciplinama od 800 do 5000 metara. Posebno se tu ističe zadnja navedena disciplina u kojoj je bio olimpijski i svjetski prvak.

Osim ostalih velikih postignuća i osvojenih medalja na najvećim međunarodnim natjecanjima, radi se o čovjeku koji je pravi primjer pomicanja granica sporta. 

U razdoblju od 1985. do 1987. postavljao je svjetske rekorde u četiri discipline - 1500, 2000m, 3000 i 5000m, a a opet se tu posebno ističe 5000m gdje je prvi u povijesti 'probio' magičnu granicu od 13 minuta te je istrčao i brže od toga (12:58,39).

Danas ti rekordi nisu više aktualni, ali mnogi će upravo ovog čovjeka označiti kao uzora i nekoga tko je zaista u jednom desetljeću puno, puno dao srednjim prugama.

Nakon problema s ozljedama, 1991. se povukao iz svijeta atletike, ali samo u svojstvu atletičara s obzirom na to da trenutačno radi kao trener nekolicini sjajnih trkača u istim disciplinama te je nedavno najavljen upravo njihov dolazak na naš miting koji je i ovime potvrdio svoje međunarodne razmjere.

A uskoro i o samom mitingu objavljujemo više informacija, no ova je zaslužila da bude prva u nizu vijesti za ovogodišnje izdanje.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook