Međunarodna natjecanja

ZLATNO-SREBRNI-BRONČANI U18 'Balkanci'! Orešković potpuno dominantan, Kožul i Pendić do osobnih rekorda (VIDEO)

Srebrni Niko Kožul | Zlatni Marko Orešković | Brončana Lucija Pendić Foto: AK Agram Srebrni Niko Kožul | Zlatni Marko Orešković | Brončana Lucija Pendić

Nakon COVID-19 prošlogodišnje pauze, u Kraljevu (Srbija) je održano Prvenstvo Balkana za mlađe juniore i juniorke za 2021. godinu. Sudjelovalo je čak 15 zemalja, od kojih sad redovito unutar sustava natjecanja nastupaju i članice saveza koje možda geografski možda i ne pripadaju navedenom području.

Tamo je bio i poprilično velik broj naših reprezentativaca i reprezentativki, točnije njih 8 odabranih, a postignut je niz više nego dobrih ostvarenja! Posebno to vrijedi za medaljaše, a iz našeg kluba dolaze tri sa svakim različitim sjajem medalje te smo tako upotpunili kolekciju.

Cjelokupno gledajući, Hrvatska je osvojila 2 zlata, 4 srebra i 2 bronce i tako nastavila dobar niz osvajanja medalja na ovom natjecanju

Zlatni Orešković svijet za sebe i u ovoj konkurenciji

Prvi u redu je Marko Orešković koji je u ovom terminu možda s još kojom desetinkom boljeg rezultata mogao biti i na Svjetskom juniorskom prvenstvu, ali već je bio na Europskom i sigurno se neće žaliti na titulu najboljeg mlađejuniorskog trkača Balkana na 400m! Nastupio je u konkurenciji gdje je bio potpuno dominantan i već u prvih 200m pokazao tko je 'gazda' na terenu! Štoviše, riješio utrku, a tako to pravi trkači ove discipline i rade.

Ulogu favorita imao je već i prije pogledom na startne liste, ali ni sam nije očekivao da će biti ovako suveren.

Pobijedio je s vremenom 48.04 dok su idući Neacsu i Ozsu, natjecatelji iz Rumunjske i Turske koji su trčali iznad 49 sekundi. Zlato je bilo više nego zasluženo njegovo, a uručio mu je i nekadašnji sjajni atletičar iz Srbije, danas u drugoj funkciji, Emir Bekrić.

Spomenuti rezultat nije dalek od osobnog rekorda (47.70) tako da veseli što već više mjeseci naš član može držati ovako visoku razinu nastupa, posebice ako se uzme u obzir da je on još uvijek mlađi junior.

Nadamo se da će isto zadržati i kroz 9 mjesec za zaključak sezone sa stilom.

Srebrni Kožul u utrci života, brončana Pendić do hica karijere

Jedna od odlika ovog natjecanja bila je poprilično visoka temperatura i stupanj vlažnosti tako da nije bilo lako pronaći mjesto u hladu, ali da se može i po takvim uvjetima pokazao nam je Niko Kožul koji je na 800m istrčao najbržu utrku karijere i prvi puta otišao ispod 1:57 tj. sada je to bilo 1:56,87!

Bilo je onih koji se nisu usudili pratiti ritam vodećih, srećom pa Kožul nije u toj kategoriji, spremno je odgovorio svakom izazovu utrke i u završnom finišu izborio se za medalju, i to srebrnog sjaja!

Prvi jedan veći međunarodni nastup i odmah medalja, zaista lijepo ostvarenje za Niku koji ostvaruje lijepu progresiju i u ovoj godini, a 'kolajna' je zaslužena nagrada. Najbrži je ovdje bio Rumunj Pop s 1:55,68 dok bronca pripada Tekinu iz Turske (1:57,16) kojeg je naš član uspješno prestigao u završnom djelu utrke.

Isto vrijedi i za Luciju Pendić u bacanju kladiva koje je otvorilo program natjecanja u 9:30h. Zato je ona otvorila na najbolji mogući način, odmah u prvoj seriji stigla do 60.93 i novog osobnog rekorda u svojevrsnoj 'oproštajki' kada je u pitanju ova disciplina jer se baca 3kg.

Od sad pa nadalje slijedi 4kg, a možemo reći da ovaj staž polako, ali sigurno završava sa stilom što potvrđuje i osvojeno brončano odličje!

Poslije više nije uspjela složiti tako dobar hitac, ali zato je svoje napravila kad je trebalo. 'Prijetila' je tu natjecateljica iz Turske, ali nedovoljno je sve to bilo, a 1. i 2. mjesto pripadaju Grkinji Tzatzimaki (64.98) i Austrijanki Moser (63.43).

U kategoriji 'zadnji put' barem po pitanju natjecanja nalazi se i Anja Tvrtković, ali na 100m prepone gdje se u ovom uzrastu trči na visini od 0.76m, a kasnije 0.84m. Još jednom je istrčala ispod 15 sekundi tj. 14.94 (-0.8) za 4. mjesto u svojoj skupini i sveukupno 12. u ovom poretku.

Sada ostaju samo (naj)više prepone kada je ova dionica u pitanju, a od ovih se lijepo oprostiti na međunarodnoj pozornici.

Nedaleko od postolja - Bartaković na 1500m kao 4. i Perec na 100m kao 5.

Na samom sprintu stotke (bez prepona) imali smo Brunu Pereca koji je također pokazao da može uspješno više natjecanja držati istu ili sličnu razinu forme. U svom finalu prije finala (kvalifikacijama 1. skupina) uspješno je položio, i to s 2. mjestom (11.06) koje mu je osiguralo još jednu utrku.

Ona je sama po sebi za sve bila nešto teža i grčevitija te se nisu postizali najidealniji rezultati, a malo se i vjetar okrenuo u suprotnom smjeru. Vrijeme od 11.22 sigurno nije nešto čime će on biti zadovoljan, ali plasman 5. mjesta zasigurno ulazi u pozitivnu kategoriju uspjeha. Turčin Ozichan je bio najbrži s 10.80.

Vito Kovačić je nastupao na skoku u dalj i pronašao ispravan skok u 2. seriji koji je izmjeren na 6.30m. Šteta za preostala dva pokušaja, ali treba uzeti u obzir debi na međunarodnoj sceni. Idući put će sigurno biti još bolje.

Kovačić, Perec i Orešković našli su se u našoj reprezentativnoj štafeti gdje smo još pridodali Franka Salaja iz Osijeka i dobili solidan nastup s 43.35 za sveukupno 6. mjesto.

Na malo dužim disciplinama ovog programa (gdje nema svih disciplina) poput 1500m imali smo i ženskog i muškog predstavnika – Lorenu Bartaković i Tina Tumpića. Potonji je trčao do 9. mjesta s 4:12,32 u utrci koja se trčala u skupinama te je i on također jedan od onih kojem možda nedostaje još malo pravog međunarodnog iskustva (ipak prvi nastup na ovom natjecanju za Hrvatsku) za još bolje snalaženje.

No ne treba sumnjati da ćemo ga u utrkama pred nama vidjeti u još bržim izdanjima. Za zlato je trebalo ići ispod 4 minute tj. ispod 3:55 što je Kamenschack iz Austrije i napravio s 3:54,35.

Utrka od dosta promjena u poretku bila je baš ženska s našom Lorenom koja se u tom krugu borila između 2. do 4. mjesta i tako na kraju ipak bila četvrtoplasirana s 4:36,20.

Zadnjih 200 metara nije uspjela prihvatiti onu konačnu promjenu, ali i ovo je nastup kojim treba biti zadovoljan jer ipak sami uvjeti za najbrže utrke u karijeri nisu bili nimalo jednostavni. No zato se treba natjecati i u njima kao zalog za budućnost i još veća natjecanja.

Čestitamo našim mlađejuniorskim reprezentativcima na medaljama i rezultatima, želimo im uspješan nastavak (te polagano i zaključak) sezone u rujnu!

  • Natjecanje: Prvenstvo Balkana za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Kraljevo (SRB)
  • Datum: 14.8.2021.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook