Međunarodna natjecanja

Sve manje nepoznanica oko normi i kvalifikacija za velika međunarodna natjecanja u nikad bogatijoj 2021. pred nama

Vizuali više natjecanja Foto: EA/WA Vizuali više natjecanja

Europska atletika ovih dana službeno je obznanila normative i kvalifikacijski sustav natjecanja za Europska prvenstva do 18, 20 i 23 godine što nam sada poprilično jasno oslikava sliku oko međunarodne 2021. godine. Malo je nepoznanica ostalo.

Tako ćemo po prvi puta u atletskoj povijesti ova tri natjecanja tj. tri dobne kategorije (mlađejuniorska, juniorska i mlađeseniorska) imati s održavanjem u istoj godini, štoviše, sve će to biti održano u vrlo bliskom razmaku.

Iako COVID-19 ne posustaje, nadamo se da neće ni svijet posustati jer po sadašnjem planu očekuje nas bogata, možda i najbogatija godina s atletskim međunarodnim natjecanjima.

Norme za EP i SP u dvorani

Podsjetimo, već ranije objavljeni su službeni dokumenti za Europska i Svjetska dvoranska prvenstva.

EP u dvorani na rasporedu je u Torunu (Poljska) u razdoblju od 4. do 7. ožujka, a dva tjedna kasnije od 19. do 21. ožujka očekuje nas Nanjing (Kina) i još jače SP u dvorani, natjecanje odgođeno prošle godine s obzirom na to da je famozna pandemija počela upravo u toj državi.

Slučajno ili ne, nije tema za ovaj članak.

Norme za EP U20-23 i OI

Srpanj donosi dva Europska prvenstva, prvo je ono mlađeseniorsko (U23) s datumom održavanja od 8. do 11.7 u Bergenu (Norveška), a nedugo zatim od 15. do 18.7 Tallinn (Estonija) očekuje Europsko juniorsko (U20) prvenstvo.

Zatim krajem mjeseca i početkom kolovoza (30.7-8.8.) pratimo atletiku na Olimpijskim igrama gdje se nadamo da će Hrvatska imati što veći broj predstavnika.

Kvalifikacijski sustav i norme su nisu mijenjale, štoviše, do 1. prosinca sustav se ponovno otvara (nakon što je bio 'zamrznut' većinu godine) te se nastavljaju nadmetanja za odlazak u Tokyo (Japan).

Norme za EP U18, čekamo SP U20

Nakon OI očekuje nas 'nadoknada', a to je održavanje ovogodišnjih odgođena velika natjecanja. Tako bi Nairobi (Kenija) trebao biti domaćin Svjetskom juniorskom prvenstvu u razdoblju od 17. do 22. kolovoza.

Ovo je natjecanje koje za sada nije ažuriralo svoj dokument, ali za pretpostaviti je da se ne bi trebalo nešto mijenjati. Ipak, čekat ćemo objavu službenog dokumenta da ju ponovno uvrstimo u sekciju Normi na našoj stranici.

Ono što je svakako zanimljivo je i činjenica kako ćemo prvi puta u istoj godini imati i EP i SP za uzrast do 20 godina.

Kraj kolovoza pripada Rietiju i Italiji od 26. do 29.8. kada je planirano Europsko mlađejuniorsko (U18) prvenstvo. Norme i sustav se nisu mijenjale osim kasnijeg roka za ispunjenje norme što je logično jer je termini kasniji od ovogodišnjeg.

Kod ova dva natjecanja šteta i dalje ostaje ovogodišnjoj izlaznoj generaciji koja tako neće imati pravo nastupa u 2021. godini te koliko god to komplicirano bilo, možda se moglo malo više razmišljati o (iznimnoj) promjeni dobne strukture tj. da imamo EP U19 i SPU 21 natjecanje pa bi se dobilo i na raznolikosti.

Spomenimo da je za kolovoz planirana i Univerzijada, ali o njoj za sada ima podosta malo informacija osim termina (18.-29.8) i lokacije Chengdu u Kini.

Naravno, na samom kraju pregleda treba ostaviti mogućnost promjena s obzirom na ovu neobičnu 2020. godinu, ali mi se toplo nadamo da će s dolaskom cjepiva i toplijeg vremena u 2021. (za većinu ovih natjecanja osim dvoranskih) COVID-19 biti dodatno suzbijen te da nas sve navedeno i zaista očekuje.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook