Međunarodna natjecanja

Susret kadetskih reprezentacija CRO-SLO: Ferina, Nujić i Penezić zlatni, sveukupno 'palo' 11 medalja! (VIDEO)

Jan, Linda i Vita Foto: AK Agram Jan, Linda i Vita

Ranije smo već pisali što je dovelo da ove godine nismo imali sve predviđene reprezentacije na međunarodnom susretu U16 generacija, ali zato su Hrvatska i Slovenija dogovorili natjecanje koje ipak mnogo znači našim mladim talentima i nadama u kadetskom uzrastu. 

Prednost ovoga je i činjenica što je na ovom natjecanju priliku dobilo po 3 reprezentativaca u disciplini, a ne dosadašnja 2. 

Uz prekrasno vrijeme u Čakovcu, imali smo isto takve rezultate. Očekivano je tu bilo osvajanja medalja više nego inače, a u tom moru bilo je i dosta naših, 3(4) zlatnih, 4(5) srebra i 2 bronce.

Zlatno-srebrni Ferina briljirao na kugli

Jan Ferina očekivano je bio jedna od naših glavnih uzdanica ovdje te je isto i opravdao, posebno u bacanju kugle (4kg) gdje je briljirao s hicima preko 17 metara vrijedni osobnog rekorda!

Najdalji je ipak na kraju bio u 2. seriji kada je izmjereno 17.63. Podsjetimo, Jan je dio ovog uzrasta i iduće godine tako da ćemo se imati čemu veseliti i u 2022. godini kada su ovaj uzrast i bacanja u pitanju.

Nakon toga uslijedilo je bacanje diska (1kg) gdje je stigao do nove medalje, ovaj puta srebrne s 48.59, a šteta za 3. seriju i prijestup kada je disk posebno daleko odletio. Ovako je ostao blizu osobnog rekorda, ali zato je svoj osobni rekord uspio premašiti Duje Dodig bacivši 41.35 čime je zaslužio 5. mjesto.

Identičan plasman onom ranijem na kladivu gdje je imao ponešto tehničkih problema što se vidjelo na rezultatu (30.58), ali brzo se oporavio i zaboravio iste za dobru izvedbu na disku.

Zlatna Nujić i srebrna Redžebašić + osobni rekordi

Sam početak natjecanja otvorili smo već dobro na 3000m hodanje gdje je Linda Nujić bila i blizu hrvatskog rekorda, ali je zato poprilično nadmašila svoj osobni rekord s 15:21,32 čime je zaslužila uvjerljivu pobjedu!

Lijep osobni rekord išla je i srebrna Zana Redžebašić s 16:28,98 čime je zaslužila mjesto na postolju tik do Linde.

Nakon toga su hodali kadeti gdje je posebno zanimljivo bilo za pratiti Patrika Pivarskog, mlađeg kadeta u prvoj godini staža s 17:30,97 čime je došao već do svoje prve medalje, brončanog sjaja!

Posebno zanimljivo je to što je Patrik bio ujedno i najmlađi natjecatelj ovog natjecanja (jedini 2009. godište), eto, imat ćemo po puno toga dobrog za pamtiti njegov reprezentativni debi. Sjajno iskorištena prilika!

Njega je imao i četvrtoplasirani Jakov Barun koji je također bio brži nego prije 2 tjedna u Varaždinu s 18:45,41.

Jedno pojedinačno i jedno štafetno zlato za Penezić

Vita Penezić također je jedna od onih koji su imali ulogu favorita svoje discipline, u ovom slučaju 100m, pokazalo se da je to bilo opravdano.

Prvo je bacala kuglu (10.64) pa se posvetila stotki koju je trčala do 12.31 i tako suvereno pobijedila uz određen vjetar u prsa (-1.2), a kasnije se posvetila štafeti koja je također primjenila isti recept.

S obzirom na činjenicu kako su ovdje bile 'samo' dvije reprezentacije, radi dinamičnosti natjecanja trčalo se s dva sastava, a Penezić je bila u prvom s Nikpalj, Pavlović i Koščak.

Cure su mirno istrčale 48.77 za sigurnu pobjedu, a srebrni je bio drugi sastav gdje je trčala još jedna naša članica, Laura Matko. Njezine kolegice ovdje su bile Dadić, Nižić i Kapac, a vrijeme 49.85.

Nedugo nakon toga gledali smo Laurinu sjajnu (prvu) izmjenu na mješovitih 4x300m gdje je njezin sastav (Kapac, Matej Perić i Plazanić) bio četvrtoplasirani.

Prije svega toga trčala je 300m za 41.90 i tako zauzela 4. mjesto. Još prije nje nastupao je Matej na 300m prepone gdje je istrčao 46.55. 

Galić i Škiljo osobnim rekordima za srebra

Olja Galić bila je naša srebrna trkačica na 600m, utrku koju je povela po receptu iz Varaždina, a to je odmah zauzeti čelnu poziciju i 'gurati' svoj ritam. Na kraju u finišu nije bila najbrža, ali zato ciljem prolazi s najbržim vremenom karijere, 1:34,81 novi je osobni rekord.

Za stotinku poboljšanje, ali veseli i to, posebice ako se pogleda njezin početak sezone na otvorenom i kontinuirani rast forme iz mjeseca u mjesec. Kulminacija je tu, a i medalja. Nije bila sama, Lorena Gabrić također je trčala, 1:43,61.

Do još jedne pojedinačne medalje došli smo na skoku s motkom gdje Vita Škiljo sa skokom od 3.10m iz drugog pokušaja zaslužuje srebro, a Magdalena Obajdin bila je na razini ovosezonskih najboljih ostvarenja s 2.80m.

Osim medalje, za Vitu je ovo i novi osobni rekord što je više nego dobar zaključak ove sezone pune uspona.

Kod kadeta blizu bronce bio je Noa Leško, preskočio je 2.90m, ali je presudio broj pokušaja čime osvaja 4. mjesto.

Najmlađi natjecatelj ovdje bio je upravo naš Felix Hercog (jedini 2008. godište) koji već kao mlađi kadet se odlično snalazi u ovoj disciplini. Pripalo mu je 6. mjesto, a preskočio je 2.50m. Dobra škola i iskustvo više za neko iduće (ovakvo) natjecanje.

Skok u vis nije donio najbolje izdanje Karla Maibauma, ali imao je i zdravstvenih problema u samoj pripremi pred natjecanje tako da je već uspjeh bio i sam nastup, a 1.55m nije uopće daleko od ovosezonskih skokova tako da svakako zaslužuje plus što se nije povukao ovdje već dao najbolje koliko je mogao.

Iskorištene prilike i osobni rekordi

Sve od sebe na 1000m dao je i Sean Jozef Knudson i tako zaslužio osobni rekord koji sada iznosi 2:52,10 (6. mjesto). Pristup na mjestu, zato je i takav rezultat.

Trebali smo imati Antonija Blažića na 3000m, ali je dan prije 'otpao' radi bolesti, u današnje vrijeme koronavirusa i svih mjera zaštita očito je bilo bolje ne riskirati...

Spominjali smo i ranije famozne mjere školskih razrednih izolacija radi kojih naših dvoje potencijalnih reprezentativaca je bilo prisiljeno na otkaze, ali negdje dobiješ, negdje izgubiš, a ovaj puta je dobio Dominik Jezernik, i to višestruko.

U zadnji čas je 'upao' u reprezentaciju nakon otkaza i na 300m pružio najbolju utrku sezone vrijedne osobnog rekorda s 38.37 za 5. mjesto. On je kadet i iduće sezone, bude li sve u redu, očekuju nas još brže utrke.

Pomalo bizarno izgledalo je 1500m zapreke na kojima na kraju su nastupali naši reprezentativci, ali pritom to ne treba gledati u negativnom predznaku, štoviše...

Naime, ovu disciplinu uveli su Česi i Slovaci još prošle godine za planirani međunarodni susret stoga je i Hrvatska prihvatila taj standard. U međuvremenu Slovenija očito nije, a nakon što se već nastupilo na kadetskom Kupu i Ekipnom prvenstvu Hrvatske, bilo bi šteta da se 3 atletičara i 3 atletičarki onemogućio nastup stoga, koliko god čudno bilo, toliko je ovo bilo i jedino ispravno.

Vid Berković je 'preživio' zadnju vodenu zapreku i nakon toga ciljem prošao kao 3. s 5:22,93.

Trivijalno ili ne, u ekipnom poretku Hrvatska je slavila ispred Slovenije. Mi smo sveukupno osvojili 368 bodova, a oni 330.

Čestitamo svima, za mnoge je ovo zaključak sezone i vjerujemo da nam je svima drago što se natjecanje ipak uspjelo izvesti u jednoj mini-međunarodnoj formi. Kakva su vremena, možemo i s ovim biti jako zadovoljni, bravo!

  • Natjecanje: Međunarodni susret kadetskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 26.9.2021.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook