Međunarodna natjecanja

'REVOLUCIJA' i u EA: Brutalno pojačane norme za Europsko prvenstvo 2022., uvodi se sustav europskih rankinga

Legendarni stadion u Münchenu Foto: EA Legendarni stadion u Münchenu

Nakon što je Svjetska atletika (WA) od 2019. implementirala tzv. "World Rankings" sustav koji vrednuje više rezultata iz srodnih disciplina prema određenim parametrima, bilo je pitanje trenutka kada će i Europska atletika (EA) slijediti isti primjer.

Tim više što se o navedenom šuškalo zapravo i još otprije 4 godine za Berlin, ali se tada ipak nije išlo s tim. Pariz prošle godine je jednostavno otkazan radi COVID-19 i prelazimo na 2022. i München, natjecanje koje bi se trebalo održati u razdoblju od 15. do 21. kolovoza.

U prijevodu, nakon Svjetskog prvenstva u Eugenu koje je predviđeno za mjesec dana prije od 15. do 24. srpnja.

Za sljedeće Europsko prvenstvo poprilično su pojačane norme, ali sada će kvalifikacije biti moguće putem spomenuto "World Rankings" sustava koji će EA u ovom slučaju malo modificirati kao "European Rankings" te zapravo imamo sličan princip kao za Svjetsko prvenstvo i nedavno održane Olimpijske igre.

Oni koji ispune norme su sigurni, a ostali će svoju šansu tražiti putem drugog sustava kvalifikacija o kojem smo već i ranije pisali (pred uvođenje za SP) te je zaključak isti u smislu nekih pozitivnih i negativnih strani istog.

U ovom trenu se posebno ističe onaj negativni dio priče koji ipak u atletiku uvodi dodatni elitistički pristup te je upitno bi li ga trebalo provoditi na ovaj način.

Primjerice, kako se po WR ili ER sustavu ne boduje svako natjecanje isto imamo situacije da netko može otići ispred nekog na Europsko prvenstvo samo zato što su se bolje odigrale "menadžerske igrice" u smislu poziva na mitinge koji nose više bodova.

Mijenjao se i ciljani broj natjecatelja koji mogu nastupati na ovom natjecanju.

Sve u svemu elitizam u normiranju koji se uvodi za ova natjecanja ne djeluje dobro, ali najbolju analizu moći ćemo napraviti za otprilike godinu dana kada vidimo i provedbu istog te ga usporedimo s 2018. godinom.

Nove norme i sustav kvalificiranja možete pronaći u linku ispod objave.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook