Međunarodna natjecanja

Nikad uspješnije U18 Prvenstvo Balkana! Jurčić, Kožul i Vinkešević prvaci uz dvostruku pobjedu štafeta (VIDEO)

Lara i Vita Penezić, Niko i Laura Foto: AK Agram Lara i Vita Penezić, Niko i Laura

U poprilično vjetrovitom Baru (Crna Gora) održalo se 19. izdanje Prvenstva Balkana za mlađe juniore i juniorke gdje je Hrvatska postigla nezapamćen broj uspjeha.

Dovoljno je za reći kako je sveukupno osvojeno 13 medalja od čega je njih 8 najsjajnijih, 1 srebrna i 4 brončane.

Nikada jedna generacija nije bila toliko uspješna što dovoljno govori o tome što se dosta vremena već spominje (s pravom) kako je pitanje kad smo zadnji put imali ovako dobru generaciju mlađih juniora i juniorki.

Što se naših članica i članova tiče, to smo već i ranije isticali, a ovo natjecanje je to samo potvrdilo s rekordnim pozivom za njih čak 10. Tim više što Prvenstvo Balkana već odavno nije samo 'to' već po članicama i odazivu puno šire i veće natjecanje tako da kompetitivnost je na jednoj vrlo dobroj međunarodnoj razini.

Jurčić zlatna, Penezić brončana na 100m

Prvo pojedinačno zlato stiglo nam je na 100m gdje smo imali Laru Jurčić i Vitu Penezić. Po prvi puta u povijesti ovog natjecanja kvalifikacije su se održale ujutro, a finale popodne, ali našim curama to nije previše igralo ulogu, štoviše...

Vita je u kvalifikacijama ostvarila prvi rezultat s 11.79, a odmah iza nje je bila Lara s 11.93 što su već (za naše pojmove) strašni rezultati koji su istini za volju bili praćeni i istim takvim vjetrom u leđa, ali treba to trčati i u takvim uvjetima. Moglo je i biti puno gore za sprintere, primjerice u prsa...

Finale je ponudilo nove i još brže utrke gdje Lara u napetoj borbi za 1. mjesto stiže do sjajnih 11.56 (za stotinku brže od drugoplasirane), a Vita prolazi ciljem kao 3. s 11.72. Još jači rezultati (+3.2 vjetar), ali stvarno se već mogu postavljati pitanja gdje sežu granice naših mladih super brzih sprinterki.

Tako smo na postolju okrunili čak dvije naše cure, Laru kao mlađejuniorsku prvakinju Balkana i Vitu kao brončanu na ovom natjecanju, sjajno!

Finale je ponudilo nove i još brže utrke gdje Lara u napetoj borbi za 1. mjesto stiže do sjajnih 11.56 (za stotinku brže od drugoplasirane), a Vita prolazi ciljem kao 3. s 11.72. Još jači rezultati (+3.2 vjetar), ali stvarno se već mogu postavljati pitanja gdje sežu granice naših mladih super brzih sprinterki.

Tako smo na postolju okrunili čak dvije naše cure, Laru kao mlađejuniorsku prvakinju Balkana i Vitu kao brončanu na ovom natjecanju, sjajno!

Osim cura, Bruno Perec je na kraju osim štafete dobio priliku trčati i pojedinačnih 100m gdje je u kvalifikacijama izborio finale (10.91), a onda tamo malo i 'nasjeo' na blagi pokret sprintera do sebe i zaradio diskvalifikaciju. Zato je mirniji ostao drugi hrvatski predstavnik, Roko Farkaš, i opravdao ulogu favorita osvojivši naslov najbržeg.

Pogrešni startovi su sastavni dio sprinterske, puno važnije je bilo ostati miran poslije, na štafeti...

Srebrni Kožul postao zlatni Kožul na 800m

Nakon stotki iduće nas je zanimalo 800m s Nikom Kožulom i Vitom Carlom Fadinijem.

Potonjem je ovo bio prvi nastup za reprezentaciju na ovom natjecanju i solidno se snašao, posebno u situaciji kada se s obzirom na navedene vremenske uvjete i nije moglo nešto brzo trčati već tražiti što bolji plasman. 

Tako je njemu u konačnici pripala 9. pozicija, a Niko je pokazao pravi pobjednički gard, i to ne samo jer je prošlogodišnje srebro nadogradio na zlato već jer se našao i u pomalo nezgodnoj situaciji.

Naime, srebrni Eser iz Turske je trčao u skupini prije tako da je istovremeno trebalo taktički držati se skupine (i čuvati se vjetra), a istovremeno ponovno biti najbrži sveukupno.

Bilo je poprilično napeto, ali novi prvak je upravo naš član i to s 1:58,40, 13 stotinki brže od spomenutog srebrnog. Dramatičan, ali snažan finiš u posljednjih 150m vrijedan zaslužene pobjede!

Nedaleko od medalje bila je Olja Galić kao četvrtoplasirana u ovoj utrci gdje se taktički slično trčalo (ali sve u jednoj skupini), a odlučivalo u finišu.

Tu je stigla do 2:15,86, vremenski je to solidno s obzirom na navedene uvjete, a naša članica ne treba biti nezadovoljna, bila je to dobra utrka za nju. U cijeloj utrci se najbolje snašla Sikima iz Srbije, 2:10,64 je bio rezultat pobjednice.

Vinkešević usprkos svemu suverena zlatna na disku

Za svo to vrijeme disk je bacala Laura Vinkešević. Ujutro se zagrijala na kugli s 14.03 kao osmoplasirana, a prave hice sačuvala za popodnevnu drugu disciplinu gdje je bacivši 41.79 stigla do zlata i naslova mlađejuniorske prvakinje Balkana!

Ono što posebno imponira je i podatak kako bi i s druga dva slabija hica (41.78 i 41.36) postigla isti uspjeh. Ako je tko zaslužio ovo zlato zasigurno je ona koja proteklih mjeseci muku muči s ozljedom radi koje bi mnogi već vjerojatno i završili sa sezonom.

No ne i ona, a osim izborenog EP-U18, stigla je i nova nagrada s ovom pobjedom. Bravo!

Spominjući jutarnji program ne treba zaboraviti Hrvoja Šaravanju koji je također imao odličan nastup u bacanju kladiva gdje je plasmanom ostao na korak do medalje, ali za nju je ipak trebalo baciti preko 66 metara.

No zato je on stigao do svog novog osobnog rekorda bacivši 63.02 u 4. seriji, a bilo je tu više vrlo sličnih (kvalitetnih) hitaca. Konstantna i stabilna sezona, neka samo u tom smjeru i nastavi. Pobjednik je ovdje bio Papanastasiou iz Grčke s 76.97.

Kako nam je Vita uzela medalju na 100m žena, tako nam je Vito Kovačić uzeo broncu na skoku u dalj skočivši 7.15. Bilo je tu više dobrih skokova, a šteta je da nije dobio šansu u 6. seriji za završni pokušaj, ali trebalo je trčati i štafetu...

Najbolji skok je imao Modrijančić iz Slovenije, 7.42 u prvoj seriji.

Zlatni 'Double' CRO štafeta na 4x100m

Ona je uz sudačke probleme koji su se u tom trenu događala prošla sjajno i jedino što dečki mogu na kraju malo požaliti je rezultat koji je za samo 2 stotinke sporiji od aktualnog hrvatskog U18 rekorda.

On iznosi 42.01, a Bruno Perec, Roko Farkaš, Janko Kišak i Vito su trčali 42.03 što je bilo za više od sekundu brže od svih drugih štafeta tako da možemo reći kao su dečki 'razvalili', a pritom recimo da izmjene nisu bile savršene tako da je ovdje ostalo prostora za utrkom ispod 42 sekunde.

No završiti natjecanje sa zlatom je nešto što nitko neće odbiti, dapače.

Prije njih su sličnu priču ispričale Anna Ćurković, Lara Jurčić, Jana Koščak i Vita Penezić na svojoj štafeti gdje smo također slavili, a rezultat je bio 47.17.

Ujedno je to bilo i drugo zlato za našu Laru po završetku ovog natjecanja i svojevrsni 'double', a i općenito za naše štafete s obzirom na dvostruku pobjedu, i kod žena i muškaraca. Impresivno! 

Na početku drugog djela programa (natjecanja) pratili smo i Ivana Cvitića na 2000m zapreke koji je s 6:45,09 ciljem prošao kao šestoplasirani. Pobjednik je bio Mutlu iz Turske (6:02,52). 

Čestitamo svim reprezentativcima na vrhunskom vikendu i nizu briljantnih ostvarenja, nastupi za velike čestitke i pohvale!

  • Natjecanje: Prvenstvo Balkana za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Bar (MNE)
  • Datum: 12.6.2022.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook