Međunarodna natjecanja

Neslužbeno: Norme za 1. Europsko mlađejuniorsko prvenstvo

Logo natjecanja Foto: tbilisi2016.com Logo natjecanja

Europska Atletska Asocijacija na svojim službenim stranicama kao i organizatori zasad nisu ništa službeno objavili, ali na internetu je već 'niknuo' dokument s normama koji vam prenosimo putem naše stranice.

U 2013. godini na kongresu europske atletike donešena je odluka da po uzoru na Svjetsko - konačno se formira i osniva Europsko prvenstvo za mlađe juniore i juniorke tj. natjecanje za atletičare i atletičarke do 18 godina.

Zatim se biralo između organizatora, a u konačnom izboru između Italije i Gruzije, domaćinstvo je dato potonjoj zemlji iz razloga što u 2015. organiziraju Europski olimpijski festival mladih u Tbilisiju pa će se tamo i sljedeće godine održati prvo izdanje ovog natjecanje, ali ovaj puta samo za najbolje mlađe juniore i juniorke u Europi.

U razgovoru s mnogima primijetili smo kako to očito nije odjeknulo kako je možda trebalo, naime, mnogi još uvijek nisu svjesni budućeg postojanja ovog natjecanja, a ovo je jedan od načina da sve vas koji možda niste upućeni dodatno informiramo o sadržajima.

Kroz ovu godinu bilo je tu i polemika hoće li se možda EAA odlučiti (kao što to čini za dvoransko prvenstvo) prepustiti normu savezima, ali kako stvari stoje, oni su norme već formirali i sada će na koncu trebat pričekat da dokument osvane na službenoj stranici EAA ili organizatora, stoga ovim putem napominjemo kako su potencijalno moguće izmjene te ovo što mi sada objavljujemo možda i nije konačni dokument, ali u najgorem slučaju, dobar je 'putokaz' za hrvatske atletičare i atletičarke.

Ostane li ovako, naše mlađe juniore i juniorke u idućoj godini zasigurno ne očekuje lak posao, nekolicina normi u disciplinama po ovome je čak i jača od onih za predstojeće i aktualno Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo u Kolumbiji. Treba vidjeti i u kakvom će stanju biti Hrvatski atletski savez (s obzirom na sve afere koje izbijaju) i hoće li možda biti potrebe za dodatnim postroženjem normi.

Za pohvalu je što sve vodi prema tome da se EAA odlučila za normalan put u štafetnom dijelu - nakon nejasne i nepotrebne odluke IAAF-a (koji se svima silama trudi marginalizirati atraktivnu i uvijek zanimljivu 'švedsku' 100-200-300-400 metara) da se uvrsti pomalo smiješnih i upitno atraktvinih 4x400 mix (2 mlađa juniora, 2 mlađe juniorke), ovdje ćemo imati standardnih 4x100m i 4x400m.

Prvo izdanje je na rasporedu iduće (2016.) olimpijske godine od 14. do 17. srpnja. Vremena još ima, a dokument možete pronaći u linku ispod članka. Osim toga, od sada na naslovnici naše stranice uvodimo posebnu rubriku "Norme" za iduću godinu na glavnom meniju radi lakšeg pronalaženja.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook