Međunarodna natjecanja

I to se dogodilo! Odgođeno/otkazano Svjetsko dvoransko prvenstvo, što sada?

"Kocka" u Nanjingu gdje se trebalo održati 18. SP u dvorani Foto: WA "Kocka" u Nanjingu gdje se trebalo održati 18. SP u dvorani

Dok neki u Hrvatskoj ne mogu ostati na svojim pozicijama radi preslabe usredotočenosti na Koronavirus, u Svjetskoj atletici to očito nije bio slučaj.

Naime, od 13. do 15. ožujka u Nanjingu (Kini) trebalo se održati 18. izdanje Svjetskog dvoranskog prvenstva, ali to se neće dogoditi. Barem ne ove godine.

Navedeni grad nalazi se nedaleko od Wuhana, grada u kojem je nažalost i započela cijela priča oko tog opasnog virusa koji već broji i smrtne slučajeve. Kao i velik broj zaraženih.

Sukladno tome, nije se željelo riskirati sa zdravljem sudionika te se špekulacija otprije par tjedana potvrdila, a da sve vodi prema neodržavanju ovog natjecanja bilo je podosta jasno s otkazivanjem Azijskog dvoranskog prvenstva.

Tako da pitanje je kako možemo gledati na ovo natjecanje u smislu terminologije toga što mu se dogodio.

S jedne strane odgoda nije lažna jer ostaje šanse da Kina ovo natjecanje organizira iduće godine, ali realno ovo će poprilično pomrsiti planove nekim atletičarima i atletičarkama kojima iz njihove perspektive više dolazi do toga da je natjecanje otkazano jer svaka sezona kao i godina, priča je za sebe. Što će biti u idućoj teško je za pretpostaviti, nije svatko svake godine u istoj formi, zdravstvenom (boljem ili lošijem) stanju i još niz različitih presudnih faktora.

Treba istaknuti i to kako nakon naporne prošle godine (nikad duže sezone) bio se najavljivao i jedan od slabijih odaziva na ovo natjecanje. Možda se i u tom smislu kalkuliralo s ovom odlukom iako je teško zamisliti da bi to bio glavni razlog i vjerujemo da se ova situacija primarno sagledala iz zdravstvenog aspekta što je na koncu pohvalno. Opcija da netko drugi uskoči u zadnji čas očito nije bila nimalo realna što je razumljivo - premalo je vremena za organizaciju jednog takvog velikog događaja. I još u tako kratkom roku.

Dvoransko EP i SP u istoj godini - DA?

Neće sve biti isto u 2021. jer sada se stvara situacija u kojoj bi u spomenutoj godini trebali imati i Svjetsko i Europsko dvoransko prvenstvo. 

Načelno, ako u jednoj godini (poput ove olimpijske) se može dogoditi održavanje Olimpijskih igara i kasnije Europskog prvenstva tako ovo nije nešto nezamislivo iako bi bio presedan u ovom tisućljeću. U prošlom se to događalo pred kraj 80-ih (radi čega se od 1990. krenulo s par-nepar sustavom).

Iduće godine Europsko dvoransko prvenstvo trebalo bi se održati u Torunu (Poljska) u razdoblju od 6. do 8. ožujka, a na nekim stranicama se špekulira od 19. do 21. ožujka za Kinu iako je to sve samo ne potvrđena informacija.

Dvoransko EP i SP u istoj godini - NE?

No, još jedan povratak u prošlost tj. prošlo desetljeće sugerira da bi se mogla dogoditi i druga opcija, a to je da se primjerice dvoransko EP prolongira za godinu dana.

Naime, tada se u 2003. godini održalo dvoransko SP u Birminghamu nakon čega se tadašnji IAAF (danas World Athletics) odlučio 'prešaltati' na parne godine kako bi se izbjegla situacija da se u istoj godini održavaju Svjetsko prvenstvo na otvorenom i u dvorani.

Sedamnaest godina poslije upravo će se to i dogoditi, ponovno u jednoj godini imamo dva izdanja SP. Teško je zamisliti da bi WA išla raditi dodatne 'pretumbacije' s prebacivanjem SP na otvorenom za 2022. godinu, ali nije nezamislivo da EP 'nastrada' u ovom ishodu.

Jer spominjući prošlo desetljeće, EP u dvorani održalo se 2002. godine, i iduće izdanje uslijedilo je tek 2005. godine, upravo radi navedenog usklađivanja.

Ovo djeluju kao dvije opcije i u vremenu pred nama vidjet ćemo za što će se vodeći čelnici Svjetske atletike odlučiti.

Jednu odluku su već donijeli. Nema više natrag, treba gledati prema naprijed i pronaći što kvalitetnije rješenje.

*Mogućnosti i opcije iznesene u članku osobna su predikcija i nagađanje autora te ne odražavaju nužno stav Atletskog kluba Agram.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook