Domaća natjecanja

ZLATNA POVIJEST SE PONAVLJA Nova apsolutna dominacija seniora na PH u disciplini 400m i štafetama! (VIDEO)

Srebrni Orešković - Zlatni Ružić - Brončani Vuković Foto: AK Agram Srebrni Orešković - Zlatni Ružić - Brončani Vuković

Iako se kod nekih stvari koje naši članovi postignu čini da će teško biti postići isto, zapravo se poprilično brzo isti ti uspjesi ponavljaju, i samo dodatno šire na seniorskom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske.

Triple treble na 400m

Tako smo 2018. godine na 400m imali prva tri na postolju u liku Hrvoja Čukmana, Svena Cepuša i Matea Kovačića. Samo godinu dana poslije, zadržala se ova nevjerojatna razina uspjeha, ovaj puta samo malo drugačiji akteri. Konkretnije - Mateo Ružić, Sven Cepuš i Jakov Vuković.

Cepuš je nažalost ove godine ostao cijelo vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama, ali to je otvorilo priliku i prostor za nova mlađa imena, a sigurno je jedan od tih nadolazećih upravo Marko Orešković.

Tako je i bilo, ove godine smo gledali još jednu dominaciju naših (produženih) sprintera u utrci na 400m gdje prema očekivanja pobjeda pripada Ružiću, drugoplasirani je Orešković i trećeplasirani je Vuković. Potonji je čak stigao i do osobnog rekorda s 47.91 i prvom utrkom ispod 48 sekundi na ovoj disciplini!

Orešković je bio vrlo blizu s 47.77 dok je Mateo imao nešto nijansu oprezniji pristup u utrci radi sitnijih problema s ozljedom i za zlato istrčao 47.41.

Bilo kako bilo, u 4 godine smo 3. put dobili sva tri naša člana na postoljima što je samo dokaz koliko su to kvalitetni momci.

Olimpijski nizovi naših štafeta

Vidjeli smo to i idući dan na 4x400m gdje su pružili uistinu jedinstvenu i povijesnu utrku koja ima zaseban statistički članak jer to zaslužuje, ali budite uvjereni da je teško za pretpostaviti kada ćemo idući puta vidjeti ovako brzu klupsku štafetu!

Poslali su u povijest rezultat star skoro 35 godina i postavili novi hrvatski rekord s 3:11:45! Naravno, nisu samo njih tri bila dovoljna već se u tome priključio Mateo Kovačić koji je još jednom pokazao da nije za 'staro željezo'. Štoviše... 

Svatko je odradio svoju dionicu na najbolji mogući način i teško je bilo zamisliti bolje zatvaranje natjecanja na novoj stazi u Karlovcu s jednom ovako posebnom utrkom. Ujedno je to i rekord prvenstava Hrvatske, a posebno impresivno zvuči i podatak - 8. uzastopni naslov prvaka Hrvatske! Iza nas završavaju Zagreb i Sloboda Varaždin.

Nije to bila naša jedina slavodobitna štafeta, prvi dan smo bili još uspješniji s obzirom na to da smo osvojili dvije medalje na 4x100m što se obično događa na 4x400m, ali svaka godina nudi nešto svoje.

Mateo Ružić, Hrvoje Čukman, Mateo Kovačić i Alen Kolar bili su poprilično sigurni, suvereni i mirni da bi nas odveli do 4. uzastopne pobjede s 41.88! Luka Ćosić, Jakov Vuković, Marko Orešković i Vito Kovačić iskoristili su svoju priliku i dokopali se brončanog odličja s 43.66. Između naša dva sastava 'ubacio' se jedan od Zagreba za srebro.

Jedan pobjednički olimpijski ciklus na 4x100m, dva na 4x400m. Nastavljamo dalje, trudit ćemo se i iduće godine ponovno biti najbolji!

Srebrni Kolar na prošlogodišnjoj razini, Čukman potvrdio povratak

Uzbuđenja nije nedostajalo i na pojedinačnim utrkama. Alen je u nešto drugačijoj sezoni na otvorenom za njega krenuo tek na ovom natjecanju sa stotkom, ali pokazao da nije ništa previše propustio ranije istrčavši 10.77 u kvalifikacijama pa zatim još u brzini više stigao do još boljih 10.69!

Podsjetimo, to je samo za desetinku sporije od aktualnog prošlogodišnjeg osobnog rekorda i ove dvije utrke su pokazale da je i dalje itekako brz! Utrkom u finalu zaslužio je srebrno odličje, a broncu je zaslužio povratnik Hrvoje koji je nakon zagrijavanja na Dinamovom mitingu prebacio u brzinu više i trčao osobni rekord od 10.82 nakon kvalifikacijskih 10.85 (što je isto bio 'PB'). Ispred njih je bio Ivašković s 10.67.

Tako je pokazao da nakon 400m itekako konkurentan može biti u ovom pravom sprintu. Svoje mjesto u finalu našao je Vito Kovačić istrčavši 11.24 u kvalifikacijama, a u konačnici je zaslužio 6. mjesto. Skakao je i u dalj, 6.28 donijelo je 9. mjesto.

Na troskoku ga ovaj puta nismo gledali, ali zato jesmo Karlu Kovačić u prvom ovosezonskom nastupu s 11.06. Bilo je tu još dobrih (sličnih) skokova i tako je zaslužila 6. mjesto.

Do nove medalje stigla je Lara Juriša na skoku s motkom, ovaj puta je ona srebrnog sjaja, a zaslužila ju je radi 3.80 iz drugog pokušaja, a na 3.90 ovaj puta nije išlo. Nije bila jedina, Lucija Čanić je sa skokom od 3 metra zaslužila 8. mjesto. Pobjednica je bila Valentić u solo aranžmanu s novim hrvatskim rekordom od 4.26.

Oreškovićev brončani breakthrough na 200m

Drugi dan se trčalo na 200m gdje smo vidjeli Matea i Vitu Kovačića jedan uz drugoga na početku u stazama, a kasnije u malo drugačijem redoslijedu. Iskusniji Mateo istrčao je 21.88 za 4. mjesto, a Vito skupljao iskustvo s 23.13 kao desetoplasirani.

Zato je još jedan iskorak napravio Orešković sa sjajnih 21.72 čime je poboljšao svoj prijašnji osobni rekord (otprije tjedan dana) za više od 3 desetinke! To je samo dobar pokazatelj kako se sa super 400-kom može itekako dobro ići i duplo kraća dionica. Ispred su bili Ivašković i Marciuš s 21.44 u igri tisućinki, ali naš Marko ih nije tako lako puštao i tako zaslužio ovo vrijeme uz nagradu na postolju, a to je brončano odličje.

Nažalost na 800m Jakov nije uspio ponoviti štafetno izdanje pa je ciljem prošao s 1:57,49, a odmah iza njega utrku završava Niko Kožul u vremenu 1:58,83. Tako su bili 4. i 5.

Čestitamo svim našim članovima na svemu ostvarenom tijekom ovog plodonosnog atletskog vikenda!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke
  • Mjesto: Karlovac
  • Datum: 5.-6.6.2021.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook