Domaća natjecanja

Niz dobrih rezultata i ostvarenih normi na 2. izdanju Mitinga otvorenja sezone

Start utrke na 800m Foto: AK Agram Start utrke na 800m

Na atletskom stadionu SRC Mladost održalo se drugo izdanje Mitinga otvorenja sezone za 2013. godinu koji je uspješno završio, a nastupilo je oko 200 natjecatelja.

S obzirom na to kako smo organizatori ovog natjecanja, spomenut ćemo nastupe troje prvoplasiranih i najbolje plasirane iz našeg kluba (ako nisu među prva tri).

Graberec iskoristio priliku i uvjerljivo pobijedio na hodanju

Prva disciplina održala se u 16:10, a radilo se o muškom hodanju na 5000m. Natjecanje zaista ponudilo niz prevrata, polovinu utrke vodio je Edin Zec (AK Zenica), a nakon njega je vodstvo preuzeo Ivan Graberec koji ga je u jednom trenutku ispustio jer ga je prestigao Matej Anđelić, ali Matej je drugu utrku zaredom "zaradio" diskvalifikaciju i tako je Graberec na kraju ipak prvi ušao u cilj i pobijedio s 26:19,51!

Drugoplasirani (26:33,82) je bio već spomenuti gost nam iz BiH, Edin Zec, a 3. mjesto je pripalo Želimiru Haubrihu. Najbolji Agramer ovdje je bio Mateo Ćosić, u cilj je ušao s rezultatom 31:53,84 koji je vrijedio 6. mjesta.

Pobjede Jednačka, Gredelj, Hribara i Kolarevića na troskoku i disku

Tijekom cijelog natjecanja odvijale su se i tehničke discipline. U 16:45 su paralelno započeli troskok za muškarce i žene te disk za juniore i seniore. Na muškom troskoku je pobijedio Bruno Jednačak s 13.76, drugoplasirani je bio Marko Pestić (13.23) i na 3. mjestu Karlo Dilić s 12.99. Nakon duže vremena troskoku se vratila Marija Gredelj i pobijedila s 12.20 dok je druga bila također Marija, samo prezimena Babić. Njezin najbolji (i jedini ispravni) skok bio je 12.11.

Na seniorskom disku je gost iz Slovenije, Tadej Hribar potvrdio dobru formu bacivši disk 54.83, rezultat vrijedan pobjede! No tijekom svih šest serija bio je vrlo dobar i svaki puta je prebacio 50 metara. Drugoplasirani je Pile Tokić (53.12, trebao bi biti osobni), a trećeplasirani Emir Elkasević s bačenih 49.47.

Imali smo i juniorsku kategoriju gdje su prve dvije pozicije zauzeli Agrameri Demir Kolarević i Kristian Josip Periš. Demir je ovaj puta bio bolji od Kristijana bacivši 51.30 dok je Kristian danas najdalje bacio 49.58. Ovim rezultatom Demir se približio željenom rezultatu, a to je 53 metra (norma za juniorsko EP), ali ni Kristian nije daleko. Potreban je samo jedan dobar hitac. Na pobjedničkom postolju 3. mjesto je još pripalo Darku Radakoviću (AK Banja Luka) s 43.44.

Fijačko i Kašnar najbrži na stotki, pobjeda za Banović na 400m

Nakon toga su uslijedile ženske utrke na 100m gdje je sveukupna pobjeda pripala Maji Fijačko koja je u svojoj prvoj ovosezonskoj trci na otvorenom trčala ispod 12 sekundi, a točan rezultat je 11.96. Nakon toga su proradile i emocije, bilo je suza radosnica... Nakon nje iduća najbrža s 12.19 je bila Marina Banović dok je 3. mjesto pripalo Ivani Macanović iz Bosne i Hercegovine. Najbrži rezultat od Agramerki ovdje je ostvarila Dora Filipović istrčavši osobni rekord 12.68 kojim je osvojila 7. mjesto! Podsjećamo, Dora je još uvijek kadetkinja.

Zatim je došao red na istu dionicu, samo s muškom konkurencijom. Tamo je najbrže ciljem prošao Tomislav Kašnar s istrčanih 10.76 što je vrijeme za samo stotinku slabije od njegovog prijavljenog za naše natjecanje! Drugoplasirani je bio Sait Huseinbašić s 10.88, a trećeplasirani Zvonimir Ivašković je istrčao jednak rezultat, ali foto-finiš je odlučio kako je Huseinbašić bio brži. Najbolji od naših bio je Zvonimir Topić sa svojim novim osobnim rekordom 11.45! Spomenutim vremenom je u svojoj skupini uvjerljivo pobijedio, a sveukupno zauzeo 9. mjesto.

U konkurenciji žena na 400m najbrža je bila Anita Banović s 54.25, bila je to utrka u kojoj se na samom početku već mogao naslutiti pobjednik tj. pobjednica. Inače je ovaj rezultat vrijedan 1055 bodova i radi se o najvrjednijem rezultatu koji je netko od atletičara ili atletičarki postigao na ovom natjecanju. Kristina Dudek je u cilj ušla nakon nje i osvojila 2. mjesto (56.62) dok je Ksenija Kecman sa svojih 57.57 zaslužila 3. mjesto. Najbrža od naših trkačica je bila Lucija Kosaber kao petoplasirana s 58.23, što je jedno od njezinih najboljih istrčanih vremena! Pritom moramo spomenuti i nove osobne rekorde šestoplasirane Katarine Ivšac (58.96) i desetoplasirane Ive Marije Sobočanec (59.78).

Odlično izdanje memorijalne discipline "Goran Subotić", pobjeda Selimovića uz jedan raritet

Posljednja, ali posebna tehnička disciplina danas za nas počela je u 17h i 50 minuta, skok u vis, memorijalna disciplina "Goran Subotić". Sve nas je ugodno iznenadio Haris Selimović, gost iz Zenice, uvjerljivo je pobijedio preskočivši čak 215cm! Nakon toga je krenuo na 218cm, bili su to dobri pokušaji, želimo mu da u nastavku sezone preskoči i tu visinu.

Zatim slijedi čak četvero skakača koji su zauzeli 2. mjesto, zaista raritetna situacija u svijetu atletike. Jednak broj pokušaja i preskočenu visinu od 185cm imali su Ivan Feiss, Filip Brčić, Samir Hodžić i Damir Posavec. Najbolji u redovima Agrama bio je Dominik Grdanjski, osvojio je 6. mjesto sa preskočenih 185cm. Uz njega, spomenimo Hrvoja Čukmana s novim osobnim rekordom od 180cm! Time je zauzeo 9. mjesto. Na proglašenju je osim standardnog dijeljenja medalje, pobjedniku uručen i trofej.

Ružić ispred Vinceka, Kovačić istrčao normu za mlađejuniorsko SP na 400m, pobjeda Kočiš na 800m

Kod muškaraca na 400m vidjeli smo zaista tri zanimljive utrke, a svakako je to bila ona posljednja gdje su nastupili nominalno najbrži trkači. Pobjedu je ostvario Mateo Ružić (47.21) u izravnom dvoboju sa Željkom Vincekom (47.80)! Treća pozicija pripala je Mateu Kovačiću s istrčanih 49.55 što je rezultat koji ga vodi u Doneck na mlađejuniorsko SP! Ovime je značajno popravio svoj osobni rekord koji je do sada iznosio za 50.87. Dakle novi osobni je popravljen za više od jedne sekunde i prvi puta Mateo je istrčao utrku ispod 50 sekundi. Svakako od naših atletičara u ovoj disciplini vrijedi istaknuti i šestoplasiranog Frana Topola koji je svoje mjesto zaslužio istrčavši 50.86 čime je svoj osobni popravio za skoro 2 i pol sekunde!

Nedugo zatim uslijedio je start dvostruko duže dionice, a to je 800m. Ciljem je prva prošla Sanda Kočiš (2:12,73), a nakon nje Romana Tea Kirinić (2:14,36) i Anamarija Petters (2:14,65) na 2. i 3. mjestu. Kočiš je ovime potvrdila normu za mlađejuniorsko SP dok Petters još nije, ali imat će još nekoliko utrka za to. Danas je popravila osobni rekord za pet stotinki, vjerujemo kako Anamarija može još brže i bolje.

Kučko opravdao ulogu favorita na 1000m, sjajna Vilić odnijela pobjedu na 3000m, Josipović najbolji na 5000m

Na utrci dugačkoj 1000m pobijedio je Marko Kučko s istrčanih 2:38,61. Taktički vrlo dobro odrađena utrka za Kučka i nagrada u obliku 1. mjesta je stigla. U cilj je nedugo zatim ušao Fran Rode sa 2:39,57 i osvojio 2. mjesto dok je 3. mjesto pripalo Tomislavu Proliću kojem se na kraju isplatio agresivan i brz početak, istrčao je 2:40,45. Iz Agrama je najranije u cilj stigao Ivan Bilonić s 2:43,03. Ivan je do samog kraja utrke držao poziciju na pobjedničkom postolju, ali nije mu ostalo dovoljno snage za posljednjih 20-30 metara. Spomenuta dionicu posvetili smo prerano preminulom Petru Grčeviću Šandoru.

Vrlo zanimljivu utrku gledali smo na 3000m gdje su se od 1. do 3. mjesta poredale Sara Vilić, Nikolina Hrelec i Matea Parlov. Potonja je imala vrlo dobar početak i vodila veći dio utrke, ali očito je nedostajalo dodatne snage za sam kraj, a tu snagu je imala upravo Sara Vilić koja je istrčala zaista odličnu utrku i pobijedila s 10:01,22!

Sara je inače nedavno nastupila na Europskom triatlonskom kupu gdje je ponovno oduševila s osvojenim 6. mjestom! Nakon Sare u cilj je stigla Nikolina koja je uspjela napredovati za jednu poziciju zahvaljujući svojem već poznato dobrom finišu. Trećeplasirana je bila Parlov s 10:12,39.

Posljednja trkačka disciplina današnjeg natjecanja bila je 5000m, ovdje je uvjerljivo pobijedio Jure Josipović istrčavši jednu od svojih najbržih utrka, konačno vrijeme iznosilo je 15:19,42. Drugoplasirani je bio također Agramov Goran Grdenić (15:44,43), a na 3. mjestu je blizu Matija Lukina s 15:46,82.

Ovogodišnje izdanje zaključeno ženskim hodanjem, novi rekord Renić

Natjecanje je počelo hodanjem, natjecanje je zaključeno hodanjem. Samo što su ovaj puta nastupale hodačice među kojima se istaknula Ivana Renić postignuvši novi hrvatski rekord na 5000m hodanje! Popravila ga je za više od 2 minute, dosadašnjih 28.37,69 zamijenit će 26:37,28! Slavica Marasović je bila drugoplasirana (30:50,91) i Hana Hajsok na 3. mjestu s novim osobnim rekordom (31:47,48). 

Zahvaljujemo se svima što su svojim dolaskom uveličali današnji Miting otvorenja sezone i nadamo se kako ćemo se na istom mjestu u sličnom vremenu vidjeti i iduće godine! Čestitamo svima na rezultatima i postignutim plasmanima te vam želimo puno sreće u ostatku nove sezone na otvorenom!

  • Natjecanje: 2. Miting otvorenja sezone
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 4.5.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook