Statistika

AGRAMERI NIKAD BROJNIJI NA VRHU SVIJETA I EUROPE 2023 Naši članovi u TOP10 međunarodnih tablica (FOTO/VIDEO)

Prije nego što i (službeno za nas) započne nova atletska sezona, vrijeme je za zadnju statistiku koja se odnosi na 2023. godinu.

Izuzetno nam je drago za ovu statistiku što također možemo reći da je (sada) već tradicionalna jer to znači da više vrhunskih postignuća nije nedostajalo, a da ne bi bilo zabune, kada se vodimo ovom statistikom, ona se odnosi na statistički servis koji primarno generira Svjetska atletika pa i Europska atletika. Ove godine je posebno brojna, tj. nikada nismo imali ovoliko imena po zadanom kriteriju.

Kada su u pitanju neke uzrasne kategorije onda se ponekad poslužimo i 'ručnim' zbrajanjem tako da sami isfiltriramo neke od godišta kako bi dobili željene informacije.

I da se odmah izbjegnu neke eventualne polemike, ovaj materijal rađen je prema navedenim servisima između kojih također ima razlika (primjerice vođenje dvoranske sezone u jednoj kalendarskoj godini ili jednoj sezoni) naspram možda nekih drugih, tu su također i vremenski limiti disciplina koji onemogućavaju 'ulazak' svakom atletičaru. Sve su to stvari na koje ionako nemamo utjecaja.

Sve navedeno je informativnog i afirmativnog karaktera gdje putem ovog vida statistike želimo pokazati te čestitati našim atletičarkama i atletičarima na postignutom! Ne treba zaboraviti ni onaj motivacijski aspekt da se nešto od toga pokuša postići i u 2024. godini. Bravo!

Sumarno

Pogledom na WA tablice Ivana Lončarek drži prvu poziciju svijet na 50m prepone, to je drugu godinu uzastopce, a inače je to sveukupno treća godina. Ono što je impresivno kod ovog postignuća je što je rezultat ostvaren gdje Ivana nije bila objektivno skroz spremna tako da je ovo istrčano 'jednom nogom'. Usprkos tome, tri 'jedinice' su tu.

Do prve je pomalo neočekivano (ali je) stigao Jurica Kovačić, i to na 55m prepone gdje je istrčao 7.87 za najbolji svjetski rezultat cijele 2023. godine. On je i mlađi senior tako da automatski možemo se poslužiti istom konstatacijom. 

Do prve je pomalo neočekivano (ali je) stigao Jurica Kovačić, i to na 55m prepone gdje je istrčao 7.87 za najbolji svjetski rezultat cijele 2023. godine. On je i mlađi senior tako da automatski možemo se poslužiti istom konstatacijom. 

U seniorskom uzrastu visoko se pozicionirao Mateo Ružić kao 5. najbolji trkač Europe na dvoranskih 500m (1:04,16), a već je samo stotinka nedostajala do recimo jednog plasmana više.

Već smo spomenuli mlađeseniorski uspjeh Kovačića, a identično je ostvareno i kod mlađih seniorki.

Tako je prema Europskoj atletici Anja Tvrtković ostvarila najbolji U23 rezultat Europe s 8.31 na 55m prepone dok 2. najbolji rezultat u istoj disciplini i istoj kategoriji (samo bez prepona) pripada Matei Čerini s 7.19.

Hana Malović i ove godine je među najboljim mlađim seniorkama maratonkama s tim da je za poziciju broj 5 trebalo još brže trčati nego primjerice prošle godine. Hana je to itekako napravila i zaslužila navedeno s 2:51:27.

Nakon ulaska u finale Europskog juniorskog prvenstva na 400m, ne čudi da je Marko Orešković u najboljih 10 i po tablicama, pripalo mu je 9. mjesto u juniorskoj konkurenciji.

Iduća je mlađejuniorska kategorija (U18), Vita Penezić se posebno istaknula na 60m s 7.48 i tako zaslužila 5. mjesto u ovoj disciplini u konkurenciji trkačica diljem Europe.

Kada su nam u pitanju kadeti (U16), iako se ne vode formalno, došli smo do 5. mjesta Noe Želea s 8:51,44 na 3000m u sezoni na otvorenom.

I pojedinačni niz zaključujemo s također neformalnom U14 kategorijom tj. mlađim kadetkinjama gdje nije bilo nijedne brže mlade atletičarke kao Dora Delić u dvorani na 3000m kada je istrčala 10:15,92 što je ujedno i jedan od novih hrvatskih rekorda.

Za kraj posebno ponosni možemo biti na naše štafete koje su u sva tri slučajeva ostvarili vodeće rezultate!

Tako su na svijetu najbolji mlađejuniorski rezultat na dvoranskih 4x400m ostvarile Vita Penezić, Lara Jurčić, Elena Tomić i Laura Matko istrčavši 3:52,46, tog dana je to bio i novi hrvatski rekord spomenute kategorije! Što ni ne čudi, ali svakako da je spomenuto vrijeme ostalo vodeće do kraja godine nešto je što smo sigurno manje očekivali. To nešto govori i o kvaliteti rezultata.

Ostaje nam mlađeseniorska kategorija, Marko Orešković i Jakov Vuković članovi su najbolje U23 4x400 mix štafete Europe, a svakako pritom ne treba zaboraviti da nisu to ostvarili sami te da jednake zasluge idu njihovim reprezentativnim kolegicama Vuković i Drljačić koje su isto ostvarile s njima. Zajedničko vrijeme (ujedno također hrvatski rekord) je 3:20,24.

Osim reprezentativne, istim se možemo pohvaliti na klupskoj razini kada su nam u pitanju žene, i to Isabell Frank, Laura Matko, Eva Mačković i Vita Penezić koje s 1:38,88 iz one super dramatične utrke osim pobjede imaju i najbolji rezultat Europe!

 

IVANA LONČAREK - 1. mjesto na SVIJETU, 50m prepone, seniorke

Ivana Lončarek

JURICA KOVAČIĆ - 1. mjesto na SVIJETU, 55m prepone, seniori

Jurica Kovačić

DORA DELIĆ, 1. mjesto na SVIJETU, 3000m (dvorana), mlađe kadetkinje

Dora Delić

ANJA TVRTKOVIĆ - 1. mjesto u EUROPI, 55m prepone, mlađe seniorke

Anja Tvrtković

MATEA ČERINA - 2. mjesto u EUROPI, 55m, mlađe seniorke

Matea Čerina

HANA MALOVIĆ - 5. mjesto u Europi, maraton, mlađe seniorke

Hana Malović

VITA PENEZIĆ - 5. mjesto u EUROPI, 60m, mlađe juniorke

Vita Penezić

NOA ŽELE - 5. mjesto u EUROPI, 3000m, kadetkinje

Noa Žele

MARKO OREŠKOVIĆ - 9. mjesto u Europi, 400m, juniori

Marko Orešković

VITA PENEZIĆ, LARA JURČIĆ, ELENA TOMIĆ i LAURA MATKO - 1. mjesto na SVIJETU, 4x400m, mlađe juniorke

Vita Penezić, Lara Jurčić, Elena Tomić i Laura Matko

ISABELL FRANK, LAURA MATKO, EVA MAČKOVIĆ i VITA PENEZIĆ - 1. mjesto u EUROPI, 4x200m, mlađe seniorke

Isabell Frank, Laura Matko, Eva Mačković i Vita Penezić

JAKOV VUKOVIĆ i MARKO OREŠKOVIĆ, Nina Vuković i Veronika Drljačić - 1. mjesto u EUROPI, 4x400m, mlađi seniori/ke

Jakov Vuković i Marko Orešković

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook