Statistika

AGRAMERI NA VRHU SVIJETA I EUROPE Naši članovi u TOP 10 na WA/EA tablicama za 2022. godinu (FOTO/VIDEO)

Oni koji su se posebno istaknuli na pregledu tablica sezone u svijetu ili Europi Foto: Renato Branđolica/AK Agram Oni koji su se posebno istaknuli na pregledu tablica sezone u svijetu ili Europi

Odlazak 2022. godine definitivno je i zaključio sezonske tablice međunarodnih saveza u sezoni koja je sada definitivno iza nas, ali ne treba zaboraviti na naše članice i članove koji su se posebno istaknuli u ovom statističkom pregledu.

Sumarno

Puno se istaknulo prvih svjetskih rezultata, posebice u području tzv. neolimpijskih disciplina. Ivana Lončarek i Hrvoje Čukman najbolji su atletičari svijeta na 50m prepone, a Alen Kolar Europe na 55m.

Ujedno je Čukman postavio i novi hrvatski rekord, a Kolar se upisao u povijest s najboljim rezultatom Hrvatske kojeg sad netko treba nadmašiti.

Ujedno je Čukman postavio i novi hrvatski rekord, a Kolar se upisao u povijest s najboljim rezultatom Hrvatske kojeg sad netko treba nadmašiti.

Prvi u Europi, a drugi na svijetu u konkurenciji mlađih juniora na 600m je Niko Kožul koji je unatoč kraju sezone (kada je trčao utrku) stigao do 1:21,06 za uspješan zaključak svoje priče u 2022. godini.

Kod juniorki Lorena Bartaković uspjela je ući u tablice istrčavši brže od zadanog limita (17:45,00), a njezinih 17:44,58 je 3. najbolji europski dvoranski rezultat juniorki na 5000m.

Viva Kovač i Hana Malović zasluženo su našle svoje izuzetno visoke plasmane na europskim mlađeseniorskim tablicama i to u maratonu s 3. i 4. mjestom. Vremena 2:51:27 i 2:57:17 su više nego lijepa ostvarenja za ovaj uzrast, to nije upitno.

Ako je gdje konkurencija uvijek brojna, to je sprint, samim time je veliko zadovoljstvo vidjeti Laru Jurčić u najbržih 10 mlađih juniorki Europe, njezinih 24.05 zauzimaju 6.mjesto. Srećom pa je prave rezultate Lara trčala na najvećim natjecanjima dok se to ne može reći za sve cure ispred nje.

Što bi jedan pregled bio da nam nema štafeta, u sklopu reprezentativnih su se istaknuli Marko Orešković (2.) i Vita Penezić (5.) na 4x400m, a svakako nas veseli vidjeti i jednu našu klupsku žensku štafetu na dvoranskih 4x400m, i to s Tarom Marković, Laurom Matko, Vitom i Evom Mačković. Njihovih 3:54,03 točno je za 10. mjesto i zaključak ovog TOP10 pregleda kojeg možete provjeriti i grafičkim putem u nastavku.

Naravno, sve navedeno vrlo je lako moguće pronaći i provjeriti putem stranica Svjetske atletike ili Europske atletike na sezonskim listama.

Šteta je što se neke statistike ne vode još možda malo preciznije jer spominjući štafetu jednostavnim filtriranjem recimo dođete do podatka da je naša mlađejuniorska klupska štafeta (Tonka Kunac, Vita Penezić, Lara Jurčić i Laura Matko) na 100-200-300-400m sveukupno imala 19. rezultat (među reprezentacijama), a na klupskoj razini je to visoko 2. mjesto.

No nema bolje motivacije za nove pokušaje u 2023. i iskoristiti nove prilike za upisati se u povijest. Čestitamo svima na spomenutim postignućima u prethodnoj godini!

IVANA LONČAREK - 1. mjesto na SVIJETU, 50m prepone, seniorke

Ivana Lončarek

HRVOJE ČUKMAN - 1. mjesto na SVIJETU, 50m prepone, seniori

Hrvoje Čukman

ALEN KOLAR - 1. mjesto u EUROPI, 55m, seniori

Alen Kolar

NIKO KOŽUL - 1. mjesto u EUROPI, 600m, mlađi juniori

Niko Kožul

MARKO OREŠKOVIĆ - 2. mjesto u EUROPI, 4x400m, juniori

Marko Orešković

VIVA KOVAČ - 3. mjesto u EUROPI, maraton, mlađe seniorke

Viva Kovač

LORENA BARTAKOVIĆ - 3. mjesto u EUROPI, 5000m (dvorana), juniorke

Lorena Bartaković

HANA MALOVIĆ - 4. mjesto u EUROPI, maraton, mlađe seniorke

Hana Malović

VITA PENEZIĆ - 5. mjesto u EUROPI, 4x400m, juniorke

Vita Penezić

LARA JURČIĆ - 6. mjesto u EUROPI, 200m, mlađe juniorke

Lara Jurčić

Tara Marković, Laura Matko, Vita Penezić i Eva Mačković - 10. mjesto u EUROPI, 4x400m, juniorke

Tara Marković, Laura Matko, Vita Penezić i Eva Mačković

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook