Intervju i izjave

Uspješna sezona Kolarevića nastavlja se na Europskom prvenstvu do 23 godine: "Cilj osobni rekord i što bolji plasman"

Logo natjecanja Foto: EAA Logo natjecanja

U estonskom Tallinnu od 9. do 12. srpnja održat će se 10. izdanje Europskog mlađeseniorskog prvenstva, s tim da u njoj pravo nastupa imaju samo tri godišta, atletičari i atletičarke rođeni 1993.,1994. i 1995. godine. Naš klub imat će tamo svog predstavnika u liku Demira Kolarevića koji tako nastavlja svoju seriju nastupanja na najvećim međunarodnim natjecanjima.

 Debitirao je sada već davne 2011. godine u  bacanju kugle, ali naravno, tada nije bacao daleko kao danas.

U svojoj prvoj ozbiljnoj sezoni 2013. godine uspio je ispuniti normu za Europsko juniorsko prvenstvo gdje nije razočarao i s hicem od 51.96 bio na razini svojih najboljih ovosezonskih rezultata. Iduće godine dodatno se poboljšao, ne samo u rezultatskom smislu već se dodatno isprofiliralo bacanje kugle tako da na Svjetsko juniorsko prvenstvo u legendarnom Eugeneu odlazi bacati disk, ali i kuglu.

Spomenuta razdoblja obilježio je s nekoliko osvojenih medalja, a posebno se tu ističu dva mlađeseniorska naslova.

Aktualna 2015. godina bila je posebno uspješna po pitanju toga. Prvi puta u dvorani se održalo mlađeseniorsko prvenstvo na kojem nije uspio stići do još jednog naslova, ali zato se iskupio par tjedana kasnije i to na kakav način! Prvo je u dvorani stigao do prvog seniorskog naslova, a zatim tjedan dana kasnije na Zimskom bacačkom prvenstvu u prvom nastupu na otvorenom osvojio još jedan seniorski naslov!

Konstantnost i rast rezultata je prisutna, otvorio je sezonu s 17.42, a trenutačno je stao na 17.78, s tim da ima tu prostora za jedan hitac preko 18 metara koji bi ovu uspješnu sezonu dodatno 'začinio'. Ono što je novost kako je u 2015. godini se uglavnom posvetio bacanju kugle.

Spominjali smo u prijašnjim rečenicama, recimo da je u 2013. vaga naginjala na stranu diska, u 2014. izjednačena, a sada u ovoj godini je prevagnula na kuglu. Već prošle sezone Demir je imao poteškoća s ozljedom trbušnog zida koja ga je u nekim trenucima smetala. Ove godine je situacija nešto bolja, pogotovo kada se manje baca disk.

Nastavak niza, 3. veliko natjecanje 3. godinu zaredom

Tako da ga na ovom natjecanju pratimo u bacanju kugle. Prije odlaska smo imali kratak razgovor s njim.

Osvrnuo se na 2015. godinu: "Dosadašnjim nastupima sam zadovoljan, posebno otvorenjem dvoranske sezone na Otvorenom prvenstvu Zagreba jer sam se odmah riješio pritiska koji bih možda imao da sam dugo 'lovio' normu. Ostala natjecanja sve do sad su dobro odrađena, normu sam potvrdio više puta tako da se osjećam sasvim spremno. Što se tiče nastupa u Tallinnu nisam si nametnuo pritisak, ali želja je baciti osobni rekord, posebno hitac preko 18 metara radi što boljeg plasmana. "

Sezona nakon ovog natjecanja nije gotova, dapače: "U nastupima poslije Europskog mlađeseniorskog prvenstva očekujem još osobnih rekorda, a na mlađeseniorskom prvenstvu Hrvatske cilj je zlato i obrana naslova."

Zanemarivanje diska ove sezone komentirao je u duhovitom tonu: "Disk sam zanemario iz sažaljenja, tu su Filip Mihaljević, Martin Marković, Roland Varga, naš Arijan (Islami, op.a.)... Neka se malo vesele dok ga ne bacam, uvijek se mogu vratiti i 'pomrsiti' im planove."

Ukratko je komentirao neke od kvalitetnih ovosezonskih rezultata, ne samo u grani bacanja: "Ove sezone su me svi lijepo iznenadili, općenito u atletici, Arijan super baca, Markovića i Mihaljevića ne moram posebno najavljivati, znamo njihove domete, a i drago mi je da se Varga vratio spreman. U trčanjima svakako pohvale Andrei Ivančević, kvaliteta i visoka forma se vide."

Posebno se osvrnuo na dvije godine mlađeg kolegu Arijana Islamija koji nastupa kasnije na Europskom juniorskom prvenstvu: "Možda nije u svakom trenutku i natjecanju briljirao, ali što se tiče međunarodnih natjecanja, uvijek dobro nastupa, vidjeli smo to sad na zadnjem natjecanju, juniorskom prvenstvu Balkana. Nadam se nastavku niza na Europskom juniorskom prvenstvu i barem osobnom rekordu."

Na kraju je iskoristio priliku zahvaliti se: "Tu je naravno prvenstveno trener Jakopović koji je itekako zaslužan za moje uspjehe. Moram spomenuti i Nedžada Mulabegovića, bacati u društvu bacača takve kvalitete je prije svega čast, ali isto tako se od takvih uvijek može puno naučiti. Zahvalan sam i predsjedniku klupske stručne komisije Mladenu Kataliniću na pomoći, ali općenito i jednostavno - hvala cijelom klubu, da ne nabrajam svakoga. Za kraj moram spomenut, puno zahvale idu mojoj curi koja je uvijek tu uz mene i velika mi je potpora."

Zahvaljujemo se Demiru na lijepim riječima i želimo mu što uspješniji nastup!

Kugla je predviđena za zadnji dan prvenstva, 12. srpnja, jutarnje kvalifikacije su u 10h sati po našem vremenu, a eventualno finale u 17:30h istog dana.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook