Logo
Ispiši ovu stranicu

Sportom protiv astme 2014

Logo Foto: AK Agram Logo

Naš klub pokrenuo je posebnu akciju i poseban program fizičkih aktivnosti prilagođen potrebama djece s astmom i alergijskim bolestima.

Astma je kronična upalna bolest dišnih putova karakterizirana hiperreaktivnošću bronha i povremenim epizodama opstrukcije dišnih putova. Glavni uzrok patoloških promjena u astmatičara jest kronična, neinfektivna upala dišnih putova. Česta je to i ozbiljna kronična bolest koja se obično javlja u djetinjstvu. Javlja u jedno do dva djeteta od desetoro djece.

Na žalost, djeca sa astmom često bivaju izložena ruganju ostale djece te stigmatizirana kao lijenčine, zabušanti i nesportski tipovi. Danas se može uspješno liječiti. Cilj liječenja astme je dovesti bolest u potpunu kontrolu što znači da djeca sa astmom ne bi smjela imati nikakve simptome.

Zato se mi i 'uklapamo' u ovu priču. Naše članove uvodimo u atletiku s ciljem razvoja pozitivnih navika, redovitog vježbanja i očuvanja zdravlja. Kroz trening osiguravamo pozitivne efekte i dobrobiti koje proizlaze iz tjelovježbe. Gradeći pozitivne ljudske odnose, nastojimo individualnu uspješnost staviti u funkciju brige za druge.

Uz smo danas jedan od ponajboljih, a po više kriterija i najbolji atletski klub u našoj zemlji. U svoje programe sveukupno uključujemo više od pet stotina djece i mladeži te na humanim osnovama gradimo njihov športski i ljudski napredak.

Ciljevi projekta

1. Kroz organiziranu, stručno vođenu, primjerenu i medicinski nadziranu sportsku aktivnost omogućiti aktivno bavljenje sportom djece s astmom

2. Naučiti djecu, roditelje i profesore tzk. kako se ponašati u slučaju astmatskog napada tijekom fizičke aktivnosti

3. Izrada akcijskog plana liječenja astmatskog napada tijekom fizičke aktivnosti

4. Upoznati nastavnike tjelesnog odgoja kako prepoznati djecu sa astmom izazvanom naporom

5. Uključivanje djece s astmom u redovnu nastavu tjelesnog odgoja u školama te redovnu fizičku aktivnost u vrtićima

6. Smanjiti socijalnu izoliranost djece s astmom uključivanjem u punu fizičku aktivnost

7. Određen broj najdarovitijih uključiti u programe predviđene za natjecatelje te osvijetliti činjenicu da astma uz kvalitetno praćenje nije limit za bavljenje vrhunskim sportom

8. Treningom popravljeno opće stanje zdravlja djece sa astmom djelovat će na bolje samopouzdanje tih mladih ljudi i tako će se stvoriti preduvjet za kvalitetnije svladavanje svih uobičajenih problema koje donosi pubertet i adolescencija

9. Stjecanje pozitivne ovisnosti o treningu kao zalog za zdraviji, ljepši i uspješniji život

Atletski klub Agram unutar primarnog segmenta osnovat će posebne grupe sa posebnim voditeljima - trenerima u atletskom vrtiću i atletskoj školi za djecu s astmom. S djecom će raditi educirani Atletski treneri uz pomoć medicinskog osoblja: medicinskih sestara, pedijatara pulmologa te pulmologa. Za navedene grupe mladih sportaša biti će napisani prilagođeni planovi treninga u suradnji kineziologa i zdravstvenog osoblja koji će slijediti svjetske smjernice. Nakon završetka projekta djeca će se uključiti u normalan rad atletskog vrtića i škole.

Posebne trenažne aktivnosti ciljane skupine - djeca astmatičari, počinju 01.04.2014. i traju do 31.09.2014. Udruga bolesnika plućnih bolesti Jedra niz godina provodi akciju u zagrebačkim vrtićima 'Želim disati'. Cilj projekta je osvješćivanje o važnosti pravilnog disanja što dugoročno ima za cilj smanjiti broj pušača u adolescenata, a time i smanjiti broj oboljelih od kroničnih opstruktivnih bolesti pluća i raka pluća. U suradnji s Udrugom Jedra, atletski treneri će sudjelovati u akciji 'Želim disati' te će se također djeca s astmom i alergijskim bolestima uputiti u atletski vrtić atletskog kluba Agram.

Po završetku planiranog perioda treninga, nakon 01.10.2014., polaznici bi sukladno mogućnostima i sportskom talentu nastavili s treningom u našem klubu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana