Logo
Ispiši ovu stranicu

Novosti iz međunarodne i domaće atletike: Norme za Dohu/SP i preliminarni kalendar natjecanja za 2019.

Vizuali saveza Foto: IAAF i HAS Vizuali saveza

Protekli tjedan IAAF je konačno objavio službene norme za iduće izdanje Svjetskog prvenstva koje će se održati u kasnijem terminu 27.9. - 6.10.2019. u Dohi dok je Hrvatski atletski savez jučer obznanio preliminarni kalendar natjecanja koji je nama najzanimljiviji radi domaćih natjecanja.

Vijesti iz svijeta

Podsjetimo, Svjetska atletska federacija ipak je prihvatila većinu kritika i zabrinutost vezanu uz potencijalni novi sustav kvalificiranja te se vratila na dobru i provjerenu s ulaznim normama koje su u nekom globalnom pogledu nešto teže naspram prošlog izdanja, a ostaje još uvijek mogućnost kvalificiranja putem rang listi u slučaju da ne bude ispunjena planirana kvota po disciplinama. Norme su dostupne u linku ispod članka.

Od ostalih novosti bilo je ponešto promjena i osvježenja u službenim pravilima među kojima se trenutačno ne ističe neka posebna novost.

Zanimljivo je da je vijeće odbilo jedan od prijedloga da se počne raditi na korekciji pravila koja se tiču 'prijestupa' na liniju svoje staze. Motiv je bio ovogodišnji velik broj diskvalifikacija na ovogodišnjem Svjetskom dvoranskom prvenstvu gdje se konačno uključila tehnologija koja je dodatno preciznija od ljudskog oka. Za sada tu promjene neće biti.

Spomenimo kako je Budimpešta (Mađarska) dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva u 2023. godini dok status Rusije za 2019. godine po pitanju nastupanja (osim 'neutralnih' atletičara) ostaje nepromijenjen.

Za Hrvatski atletski savez dobra je vijest kako za Dohu i SP postoji mogućnost da će se moći nastupati s dresom koji nosi vizual službenog sponzora saveza (što do sada nije bio slučaj!). U jeku nedavne suradnje s HEP-om radi se o idealnom 'timingu' Hrvatske.

Vijesti iz Hrvatske

Spominjući naš savez, objavljena je i prva verzija kalendara za 2019. koji nosi neke novosti naspram prijašnjih izdanja.

To se ne odnosi na dvoransku sezonu već više na otvoreni dio gdje neka natjecanja imaju malo kasniji termin što je potencijalno i očekivano s obzirom na to da je SP kasnije nego inače pa se treba prilagoditi kalendaru ostalih velikih međunarodnih natjecanja. 

Dokument se može pronaći u linku ispod članka.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana