Logo
Ispiši ovu stranicu

Ugašena i zadnja ovogodišnja nada za velikim međunarodnim natjecanjem: Otkazano EP u Parizu 2020.

Ništa ni od Europskog prvenstva Foto: MOO/EA Ništa ni od Europskog prvenstva

Pandemija Covid-19 učinila je svoje i po pitanju otkazivanja velikih natjecanja.

Kroz unazad mjesec dana teško je pobrojati sve silne otkaze koji su se događali i dolazili iz krovnih tijela svjetske i europske atletike, a i samog MOO. Iz tog razloga nismo ni izlazili s pojedinačnim vijestima ovakvog tipa već smo čekali upravo odluku o Europskom prvenstvu kako bi mogli donijeti realniji zaključak.

Već ranije OI su odgođene, a uzrasna natjecanja otkazana

Tako su među prvima (kada je atletika u pitanju) zapravo otpale Olimpijske igre za ovu godinu i premještene su za 2021. godinu. To automatski donosi i neke promjene oko drugih velikih natjecanja (primjerice SP se više ne održava 2021. već i 2022.), ali o tome ćemo detaljnije nekom drugom prilikom.

Od ostalih natjecanja u spomenutom razdoblju otkazivala su se i ona za mlađe uzraste: Svjetsko juniorsko (U20) prvenstvo je službeno navedeno kao odgođeno, ali pitanje je koji bi se tu alternativni termin kroz ovu godinu mogao pronaći i ima li to smisla. Realno, i to je otkazano, samo riječ odgoda možda ljepše zvuči. Uostalom, navedeno natjecanje trebalo se održati u Keniji tj. Nairobiju, a u Africi vjerojatno pravi problemi s navedenim virusom tek slijede...

Europsko mlađejuniorsko (U18) prvenstvo imalo je mjesto održavanja u Rietiju i Italiji pa je ovaj otkaz zapravo bio i najočekivaniji.

Navedena dva natjecanja trebala su se održati kroz srpanj, a ostaje pitanje sada hoće li se za iduću godinu raditi "rošade" u smislu održavanja natjecanja jer su tada na rasporedu Europsko juniorsko (U20) prvenstvo kao i Europski olimpijski festival mladih koji je zapravo alternativno natjecanje za EP-U18.

U nekoj SF varijanti mogla bi se izvoditi inačica s U19 i U21 natjecanjem kao određena vrsta kompenzacije za jednu godinu koju će izlazna godišta propustiti, ali to ne treba očekivati jer se ne radi o visoko prioritetnim natjecanjima za Svjetsku ili Europsku atletiku.

Mediteransko mlađeseniorsko (U23) prvenstvo u 6. mjesecu trebalo se održati u La Nuciji (Španjolska) tako da ni tu otkaz nije iznenađenje, a navodno bi se ovo trebalo održati iduće godine. Gdje i kada, treba još utvrditi.

Sada je otpao i Pariz, ostaje li što od PB, DL i WACT?

Nadu da ćemo možda ove godine vidjeti jedno veliko natjecanje, i to Europsko prvenstvo u Parizu predstavljao je planirani datum od 25. do 30. kolovoza, što je nešto kasnije nego inače, a i uvijek je postojala mogućnost pomaknuti navedeno za još npr. mjesec dana pa bi imali sličan termin kao prošle godine Svjetskog prvenstva u Dohi.

Sama odluka o održavanju zapravo se očekivala nešto kasnije tako da je možebitno najveće iznenađenje upravo u terminu donošenja odluke koju sada više ne treba posebno detaljno analizirati.

Šteta, Pariz je bio svojevrsni plamen mnogim atletičarima i atletičarkama željnih dobrih i velikih natjecanja, ali ovime je i taj plamen ugašen. Najlakše bi bilo reći kako je prvi dojam da se radi o pomalo preuranjenoj odluci, ali s druge strane, jasno je da organizatori sigurno imaju bolji uvid u situaciju i konačnici ne treba sumnjati da je ovdje i politika dio priče.

Najveći svjetski moćnici i "vladari" ovih tjedana su pokazali popriličnu razinu straha u donošenju mjera i zapravo su svi vrlo brzo pokleknuli. Za sada su ostali rijetki u suprotnim stajalištima, ali su oni nažalost vladajući u manjim zemljama, poput Bjelorusije i njezinog "šefa" Lukašenka koji su jedni od tih rijetkih primjera.

Što je još ostalo od međunarodnih natjecanja?

Tehnički gledano, Balkanska prvenstva nisu službeno otkazana iako je jasno da se u predviđenim terminima mogu održati, a poznavajući želje i nastojanja predsjednika Karamarinova, ostaje mogućnost za održavanjem u drugom djelu godine iako je i to poprilično nezahvalna prognoza jer najveću prepreku tu u ovom trenutku predstavljaju granični prijelazi iz države u državu po pitanju doživljaja i pravila oko navedene pandemije.

Za međunarodne mitinge pitanje je koliko će se održavati, Svjetska atletika tu je već pomicala mitinge Dijamantne lige i Continental Tour natjecanja, ali ni to ne mogu vječno raditi.

Norme za OI do 1.12. ne vrijede

Sve spomenute odluke u jednom djelu povezane su s nedavnom odlukom Svjetske atletike o suspenziji sustava za kvalificiranje na Olimpijske igre koja će trajati sve do 1. prosinca ove godine. U prijevodu, eventualno ispunjenje norme ili postizanje važećih rezultata (za World Ranking) se do navedenog datuma neće vrijediti.

Bilo kako bilo, bit će ovo potencijalno najsušnija godina u modernom razdoblju atletike koju pamtimo, ostaje nam želja da ju na pokojem natjecanju možda ipak uspijemo začiniti... Ali do tada treba pratiti vijesti o mjerama koje kao što vidimo, uvelike utječu na ritam i kalendar natjecanja koji je u vrlo kratkom roku postao - mrtvo slovo na papiru.

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.