Logo
Ispiši ovu stranicu

VIDEO: Šimić do sjajnog zlatnog jubileja na seniorskom prvenstvu Hrvatske, Lončarek na korak do njega!

Ana i Ivana Foto: AK Agram Ana i Ivana

Karlovac se definitivno vratio na kartu hrvatske atletike i to u organizaciji pojedinačnog državnog seniorskog prvenstva gdje smo osvojili najviše medalja (22) od svih u omjeru 5 zlata, 9 srebra i 8 bronci.

Na njemu su jednu od glavnih uloga igrale naše pouzdane članice, dokazana kvaliteta - Ana Šimić i Ivana Lončarek.

Zlatna Šimić vraća staru formu

Ana je nastupala tijekom drugog dana na skoku u vis koji je u određenim trenucima donio visoke tenzije i povišene emocije, ali sve se rasplelo s njezinih 1.85m iz prvog pokušaja i pobjedom koja je ujedno i njezina jubilarna 10. na ovom natjecanju!

Samo to dokaz je koliko naša najbolja visašica već dugo traje, i to na visokoj razini. Veseli i činjenica da smo vidjeli dobre pokušaje na 1.88m tako da vjerujemo je to nešto što ju čeka u natjecanjima pred nama koja slijede.

Podsjetimo, iako nema ispunjenu normu, prema dosadašnjim kvalifikacijskim tablicama za Tokyo i Olimpijske igre, Ana je 'unutra' te joj od srca želimo da tako i ostane. Uostalom, tu je i dugačka (skoro godinu dana) pauza od nenastupanja jer njenih natjecanja i nije baš bilo...

Kod seniora predstavljao nas je Jurica Hercigonja i sa skokom od 1.90m bio na korak do postolja, pripalo mu je 4. mjesto. 

Prvakinja Lončarek opravdala ulogu favorita

Preponaških 110m prepone kod muškaraca pratili smo radi njegovog imenjaka, ali prezimena Kovačić. Jurica je pružio najbržu utrku karijere i zaslužio srebro s 15.28 što mu je ujedno novi osobni rekord. Nevezano za ovaj uspjeh, ima još prostora za naprijed. Pobjeda je pripala Bonifačiću.

Iako je u samoj pripremi pred natjecanja imala određenih poteškoća s nezgodnom ozljedom, Ivana Lončarek nikad neće olako odustati od natjecanja ili nastupa pa je tako bilo i ovaj puta.

Trčala se samo jedna, finalna utrka na 100m prepone gdje je naša najbolja preponašica zadržala tu titulu i stigla do svog sveukupno 9. zlata kada je u pitanju ova disciplina i natjecanje najvišeg seniorskog ranga u Hrvatskoj.

Od prvog metra je pojurila prema naprijed i zasluženo slavila s 13.47 uz blagi vjetar u prsa (0.7). Sama je priželjkivala i očekivala koju desetinku brži rezultat, ali prava natjecanja u 6. mjesecu tek slijede te se nadamo kako će se iste prenijeti upravo tamo.

Uz nju su trčale i Anja Tvrtković te Tonka Kunac, petoplasirana odnosno sedmoplasirana s novim osobnim rekordima od 15.07 i 16.04. Potonja je još uspješnija bila ranije na 'čistih' 100 metara gdje trči 12.83 za novi osobni rekord.

Njih tri zajedno su udružile snage uz Evu Mačković za 4x100m štafetu gdje stižu do brončane medalje u vremenu 47.81 te smo se tako vratili na postolje nakon prošlogodišnje pauze u ovom djelu. 

Evu smo prije toga pratili na 400m u utrci gdje se sada prvi puta 'spustila' ispod 58 sekundi istrčavši 57.98 i tako zauzima 7. mjesto. Nakon ozljede se vratila Dora Dent koja trči 59.24 (11. mjesto) za novi osobni rekord. 

Još bliže pojedinačnoj medalji Eva je bila na 200m s još jednim osobnim rekordom - 24.98! Novi najbrži rezultat karijere (i prva utrka ispod 25 ujedno) ovdje je vrijedilo 4. mjesta. U ove dvije discipline pobjedu je prema očekivanjima odnijela Drljačić.

Spominjali smo kraće utrke na preponama, ne zaboravljamo 400m prepone i naša dva predstavnika Kovačića i Zvonimira Ćurića koji su bili 4. i 5. s 56.36 i 56.86. Najbrži u ovoj utrci bio je Škorjanc s novim osobnim rekordom od 53.36.

Srebrno-brončani Bratulić i Bartaković

Na 1500m smo pratili Zlatka Kožuhara koji nije uspio do medalje s 3:58,47 (5. mjesto), ali je očito napravio dobru pripremu za idući dan i 5000m gdje stiže do srebra radi 14:57,13 što mu je ujedno još jedna utrka ispod 15 minuta u sezoni. 

Nema straha za Zlatka, a nema ni za Petra Bratulića koji se 'okitio' s nove dvije medalje! Tako je prvi dan na 3000m bio srebrni istrčavši 8:36,40, a onda na već spomenutih 5000m dolazi nakon Zlatka u cilj s 15:00,10. Time je zaslužio 3. mjesto na pobjedničkom postolju. Pobjede u ove tri discipline pripale su Bošnjaku koji je tako opravdao trostruku ulogu favorita.

Kod cura Lorena Bartaković je bila uspješna poput našeg Pere i tako je srebrno-brončana na kraju ovog natjecanja! Iako tek mlađa juniorka, pokazala da ima što za rćei u ovoj konkurenciji. Utrku na 1500m istrčala je za 4:39,56 i tako ciljem prošla kao trećeplasirana dok idući dan stiže još bolji plasman s 9:59,83 na 3000m za novi osobni rekord na otvorenom i srebro! Ispred nje je bila olimpijka Bjeljac s novim osobnim rekordom i naslovom.

No ima ona još bolji rezultat iz dvorane tako da možemo očekivati da će nešto slično prenijeti i na otvorenom. 

Istu dionicu, samo sa zaprekama (prvi dan) trčala je Sandra Šrut, vrijeme od 11:06,90 dovelo ju je do srebrnog odličja i naslova doprvakinje Hrvatske. Nije bila jedina od naših, Jona Tomić ciljem prolazi s 12:32,79 čime zaslužuje 5. mjesto. Najbrža u ovoj utrci kao jedina ispod 11 minuta bila je Faber.

Kod muškaraca prvu ovosezonsku 'stipl' utrku ostvario je Filip Svalina s 9:25,54 čime mu je pripalo 4. mjesto. Predvodio je mlađe snage u liku Omera Hasanbegovića i Ivana Cvitića koji su bili 6. i 7. s 10:37,66 i 11:09,24.

Pendić seniorska doprvakinja s novim najboljim hicem 

U bacanju koplja Borna Krajina nastavio je nizati najdalje hice u karijeri, ovaj puta je 'stao' na 59.45 u zadnjem pokušaju čime stiže do 4. mjesta. No granica od 60 metara samo se dodatno približila. Prvoplasirani je bio Favorov s najboljim hicem na početku natjecanja.

Ženski disk donio je točnih 37 metara Laure Vinkešević i 5. mjesto, a plasman manje pripada Luciji Matić s 35.07. Vinkešević je bacala i kuglu, 11.27 vrijedilo je 7. mjesta, a plasman iznad je Gloria Markušić čiji najdalji hitac iznosi točno 12 metara. Prema očekivanjima pobjeda je pripala Tolj.

Ona je bacala i koplje prije toga, ostvaren identičan plasman, a hitac 36.66. Nešto dalje letjelo je koplje Jane Stojić s 37.51 za isto tako bolju poziciju. Najdalji hitac vidjeli smo od Šokote s 57.02 što je ujedno novi mlađejuniorski rekord Hrvatske.

Lucija Pendić posebno se iskazala u bacanju kladiva i to (pomalo tradicionalno već) u zadnjoj seriji kada je ponovno prebacila preko 50 metara i to ovaj puta 52.03! Tako se nastavlja njezin lijep napredak u ovoj disciplini i težinskoj spravi (4kg) koja nominalno nije još njezina primarna s obzirom na to kako se radi o mlađoj juniorki u zadnjoj godini. 

Nije krenulo bajno i mučila se u prvoj fazi natjecanja, ali što je ono odmicalo to je sprava teška 4kg počela letjeti sve dalje i dalje dok pravi hitac vrijedan naslova viceprvakinje nismo vidjeli u samoj završnici.

Ispred nje je jedino bila Kožul koja je tako opravdala svoju broj 1 poziciju na ovom natjecanju.

Medalju smo dočekali i na muškom disku s Kristianom Josipom Perišem koji je dočekao 49.15 u 4. seriji čime zaslužuje svoj povratak na postolje. Marković je pobjednik discipline s nizom novih najboljih ostvarenja.

Čestitamo svima na ostvarenim postignućima!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke
  • Mjesto: Karlovac
  • Datum: 5.-6.6.2021.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2021 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.