Logo
Ispiši ovu stranicu

VIDEO: Dubajić i Šmid juniorskim zlatima iznenadili konkurenciju, 4x400m štafeta izdržala pritisak za obranu naslova!

Luka, Tina i pobjednički sastav Grubišić-Ćurić-Orešković-Vuković Foto: AK Agram Luka, Tina i pobjednički sastav Grubišić-Ćurić-Orešković-Vuković

Osim Leonarde Farkaš koja se istaknula kao naša najuspješnija članica pojedinačnog prvenstva Hrvatske za juniore i juniorke, imali smo mi još onih koji su iskoristili priliku i postigli lijepe rezultate pa samim time i plasmane odnosno osvojili medalje.

Cjelokupno su naši atletičari i atletičarke kroz ova dva dana na Kantridi osvojili 5 zlatnih, 5 srebrnih i 6 brončanih odličja. A događale su se tu i čudnovate stvari, posebice prvi dan kada se više manje nastupalo po potopu, a drugi dan je bio potpuno suprotan po pitanju uvjeta.

Zlatnom Dubajiću kiša ne smeta, štoviše...

Posebno je to bilo izraženo na 100m gdje su prvotno bili objavljeni rezultati koje ne treba ni navoditi pa su naknadno uslijedile korekcije gdje se ispostavilo da je elektronsko mjerenje bilo neispravno te je ono zamijenjeno ručnim vremenima koja su ipak ponudila realniju i smisleniju sliku. Tako je Luka Dubajić (koji inače ima osobni rekord od 11.11) istrčao 11.1 za prolazak u finale iako je bilo dovoljno po plasmanu (1. mjesto) u skupinama proći dalje.

Tamo mu se pridružio i Jakov Vuković koji je uspio imati točno elektronski izmjereno vrijeme od 11.52 te također kao pobjednik prošao dalje. Marko Orešković (11.71) je ostao zamalo bez finala, a 11.8 Zvonimira Ćurića nije bilo dostatno za novu utrku.

Ni finale nažalost nije po tom pitanju bilo bolje, ali ako ništa, 6 (odnosno 5) najboljih iz preliminarne faze našlo se na istom mjesto u isto vrijeme pa barem plasmane možemo smatrati važećima.

Iako pomalo razočaran mjerenjem vremena, Luka Dubajić znao je da kad ovdje neće vremenski trčati ništa istaknuti, barem je plasman važeći i na krilima tog motiva ušao je sjajno u svoje finale gdje je sve funkcioniralo od početne faze, a posebno završne faze utrke kad prolazi ciljem kao najbolji u ovoj utrci čime je stigao do svoje prve juniorske titule prvaka Hrvatske! Ručno izmjereno vrijeme od 11.0 irelevantnija je informacija naspram njegove zlatne utrke, ali eto, neka se i taj podatak zna.

Zasluženo slavlje za Luku, a na postolju mu se priključio i brončani Jakov Vuković koji je po ovom bio 15 stotinki sporiji.

On je produžio kasnije na 400m i s 50.20 osvaja 4. mjesto što je ostalo i u sveukupnom poretku, a nakon njega nam slijedi Zvonimir s 51.90 što je vrijedilo sveukupno 9. pozicije. Uz njih je trčao i Luka Grubišić, 53.54 je vrijedilo 16. mjesta dok Ivan Vukančić trči 55.3, to je bila jedna od onih ručno mjerenih utrka.

Ćurić je idući dan trčao istu dionicu, samo s preponama, a tu mu se priključio i Bruno Košćica koji je skupinu ranije istrčao 1:05,98, nešto brže od prethodne utrke, a Zvone na sličnoj razini (57.04) prošle utrke za 4. mjesto. Na ženskoj utrci smo imali jednu predstavnicu, Magdalena Ivić je bila 9. s 1:18,60.

Kod mlađih juniorki mjerenje je funkcioniralo po cik-cak principu u kojoj bi u skupinama varirali po 1 sekundi razlike, ali i u tome je Eva Mačković istrčala za pobjedu u svojoj skupini i finale. Ručno izmjerenih 13.2 trčala je Ana Krišto.

Inače su finala stotki prolazila po možda najjačoj kiši u tom trenutku, a u takvim uvjetima dobro se Eva snašla istrčavši najbolju utrku sezone s 12.49 uz vjetar u prsa (-0.8) i tako zaslužila srebrno odličje i naslov doprvakinje Hrvatske.

Drugi dan je nastupala na 200m i zamalo ostala bez medalje, kao četvrtoplasirana je istrčala 25.49.

Zato je Dubajić nastavio s najbržim utrkama u životu, i to na 200 metara gdje s 22.35 stiže do 2. mjesta i nove medalje, ovaj puta srebrnog sjaja dok je ipak ispred svih daleko bio Marko Čeko iz Knina s 21.71. Ova disciplina standardno se održava 2. dan koji je po pitanju vremenskih uvjeta bio čista suprotnost 1. dana, a Luka je pokazao kako je prilagodljiv i funkcionira u bilo kakvim situacijama.

Nismo sve medaljaše dobili u posljednjoj skupini već je u jednoj ranije Marko Orešković istrčao 22.69 čime se 'ugurao' kao trećeplasirani na postolje te je osim bronce ubilježio i novi osobni rekord, a radi se još uvijek o kadetu.

Zlatna Šmid hrabrom utrkom do novog 'PB'-a, Bartaković njenim stopama

Na 100m prepone Anja Tvrtković se kvalificirala u finale s 15.52 kao 4., a tamo je ostvarila identičan plasman s malo bržih 15.45.

Prije toga završio je troskok Paule Herceg od 10.76 za 7. mjesto, a malo se poboljšala i Bernarda Maslać s 10.17 za 10. mjesto. Idući dan smo ih pratili na skoku u dalj gdje je Anja s najdaljim skokom od 5.37 zaslužila 7. mjesto, Paula s 5.25 6. mjesto, a Bernarda 5.08 za 8. mjesto.

Skok u vis donio je 1.60 Marte Bošnjak kojom se našla na diobi 4. mjesta. Prve tri visine uspješno su preskočene iz prvog pokušaja, a nakon toga na 1.63m ovaj puta smo vidjeli tri 'iksa'.

Prvi dan natjecanja se uvijek održava 1500 metara koju je predvodila Tina Šmid koja je praktički od prvog metra preuzela čelnu poziciju i iz kruga u krug samo pojačavala razliku naspram ostatka konkurencije u kojem se i jako dobro snašla kadetkinja Lorena Bartaković.

U konačnici Tina stiže u cilj kao juniorska prvakinja Hrvatske i to s novim osobnim rekordom od 4:31,61! Sjajna utrka za gledati, a tu je bila i Katarina Vukančić u izvankonkurencijskom nastupu od 4:30,56 koja je na koncu nešto prije prošla ciljem. Lorena je također napravila lijep iskorak novim osobnim rekordom od 4:36,81, a uz to je tu i nagrada u liku brončane medalje.

Na 800m je izvan konkurencije nastupala Wanda Haber Zelanto u još jednoj utrci 'na' 2:10, točnije 2:10,89 tako da joj ostaje još jedan tjedan prilike lova na normu za 800m (2:09,00).

Od onih unutar konkurencije očekivano je najbolja od naših bila Tina koja s 2:16,65 istrčala 5. mjesto. Pokušala je sličnom taktikom kao i na 1500m, ali ovo je ipak bila kraća i brža utrka te to nije prošlo ovaj put, ali i manje bitno, znamo da joj spomenuta duža disciplina bolje odgovara.

Trčale su još i Ana Petrović (2:29,01 - 9. mjesto) te Karla Herceg (2:38,10 - 13. mjesto).

Kraj natjecanja sa stilom i pobjedom na 4x400m

Štafeta 4x100m u sastavu Ana Krišto, Anja Tvrtković, Marta Bošnjak i Eva Mačković istrčala je 50.63 za 4. mjesto, što je bio identičan uspjeh muške štafete sastava Zvonimir Ćurić, Marko Orešković, Luka Dubajić i Jakov Vuković, samo s drugačijim vremenom od 45.04.

Ženskih 4x400m trčali smo u malo drugačijem sastavu (Tvrtković, Farkaš, Mačković i Šmid) za 4:15,75 i 5. mjesto.

Natjecanje smo ipak zaključili u pobjedničkom stilu s obzirom na to da smo imali sastav koji su sačinjavali Luka Grubišić, Zvonimir Ćurić, Marko Orešković i Jakov Vuković te u jednoj zanimljivoj utrci stigli do 3:24,77 što je bilo dovoljno za obranu prošlogodišnjeg naslova u kojoj su tada bili Grubišić i Vuković, a sada su se tu pridodali Ćurić i Orešković za nastavak jedne lijepe tradicije.

Čestitamo svim našim članovima i članicama na postignutom tijekom ovog dvodnevnog natjecanja, što po pitanju rezultata pa tako i medalja!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke
  • Mjesto: Rijeka
  • Datum: 22. i 23.6.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana