Logo
Ispiši ovu stranicu

Što će biti s atletskim natjecanjima u Hrvatskoj?

Logo HAS-a Foto: HAS Logo HAS-a

Proteklih tjedana osvrtali smo se na međunarodna natjecanja, a s obzirom na najavu popuštanja mjera i skori početak treninga za sve atletičare i atletičarke, konačno ima smisla razgovarati o domaćim natjecanjima pod okriljem Hrvatskog atletskog saveza.

Zaboravite originalni kalendar

Naravno, posve je jasno kako originalni kalendar više ne treba gledati i on kao takav zapravo više nije relevantan. Realno je kako će tu biti podosta promjena, ali vjerujemo da nas ne čeka potpuno otkazivanje svih natjecanja već prilagođavanje situaciji. 

Uostalom, i u samoj obavijesti HAS-a je jasno naglašeno kako su ona odgođena, ne otkazana. Hoće li se baš održati svatko od njih, to može ostati pitanje, ali ostanimo optimisti da ih bude što više.

Agramov miting za ovu godinu nije realan

Sigurno da će se pojaviti dodatni problem organiziranja počevši od samog financijskog djela priče koji je primjerice u Zagrebu praktički uvijek neisplativ, a u ovoj korona-priči je to sigurno jače izraženo.

Ne komentirajući druge tabore, bilo je upita pa možemo iskoristiti priliku u ovom članku i tako konstatirati da je 99% sigurno da našeg međunarodnog mitinga ove godine neće biti jer u ovom trenu iz više razloga ne vidimo pravu i kvalitetnu mogućnost njegove izvedbe, a raditi posao površno ili 'reda radi' nikada nije bila naša misao vodilja.

Ključ je ponovno u tijelima izvršne vlasti

Ono što je prvo i najvažnije ponovno se tiče vladajućih tijela koje donosi odluke, a odnosi se na javna okupljanja. U ovom tjednu nalazimo se na broju do 40, a s obzirom na to da je on izvorno trebao biti do 10, za očekivati je kako će (ne bude li nekih šokantnih preokreta) iz tjedna u tjedan rasti.

Uostalom, po običaju tu i politika ima svoje prste i diktira tempo te će i tu biti interes da spomenuti broj naraste jer kao što možemo pročitati ovih dana, novi politički parlamentarni izbori bliže su nego što smo možda prije par mjeseci mislili.

Slobodna procjena je kako bi s dozvolom troznamenkastog broja okupljanja u atletskoj priči mogli razmišljati o prvim natjecanjima. Ako želimo biti sigurni, dozvola okupljanja do 500 ljudi bi već bilo više nego dostatno za početak domaće sezone. Ponovno, imamo olakotnu okolnost u kojoj smo sport na otvorenom, a oko same publike i ne treba brinuti.

Pritom je moguće da se kroz spomenuto razdoblje pojave posebne upute za održavanje natjecanja (i ponašanja unutar njega), ali ni tu ne bi trebalo biti posebnih problema u pridržavanju.

Susjedne zemlje i treninzi

Prateći situaciju kod naših susjeda poput Slovenije i Srbije, izvjesno je kako bi oni mogli početi sa sezonom ranije nego Hrvatska jer su i sa samim treninzima krenuli nešto ranije. Kod njih je najava sredina/kraj lipnja pa tako nešto može biti i slučaj za Hrvatsku.

Spominjući treninge, to će biti vrlo problematičan aspekt za mnoge i realno je kako sama spremnost (kod većine) pred natjecanja koja će kod nas krenut neće biti na očekivanoj ili priželjkivanoj razini, ali to je realitet na koji se treba pripremiti te možebitno pronaći druge motive u samim nastupima.

Nema smisla sve 'trpati' u jedno razdoblje, potrebna je prilagodba

Drugi problem koji se pojavljuje kod kasnijeg početka sezone je i možebitno slabiji odaziv na natjecanja radi početka ljetnih praznika i odlaska na godišnje odmore što posebno zna biti slučaj kod mlađih dobnih skupina.

No pitanje koliko se na to treba osvrtati počevši od toga da je zapravo samo ljetno vrijeme upravo razdoblje atletike i unatoč čestom pogrešnom sustavu vrijednosti kod nas, odmori i praznici ne bi trebali biti razlog da nam se dogodi da se sva natjecanja održavaju u 9. mjesecu jer je to praktički neizvedivo. A i tada je upitno koliko bi atletičara i atletičarki dočekalo natjecanja potpuno spremni.

Unatoč nekim alternativnim varijantama obrazovanja i učenja, nisu li zapravo u jednom djelu protekli tjedni bili svojevrsna varijanta praznika? A treba li toliko prazničariti, ostavljamo svakom na samoprocjenu.

Bilo kako bilo, pratimo situaciju i po objavi konkretnijih informacija ponovno ćemo se osvrnuti na temu domaćih natjecanja. Čim prije, nadamo se.

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.