Logo
Ispiši ovu stranicu

Povratničko natjecanje kao pun pogodak: Rekordno PH u štafetama pokazalo svu raskoš hrvatske atletike (VIDEO)

Jedno od zasigurno originalnijih predstavljanja štafeta ikad :) Foto: Renato Branđolica Jedno od zasigurno originalnijih predstavljanja štafeta ikad :)

Prvenstvo Hrvatske u štafetama najavili smo kao povratak hrvatske atletike koji je to zaista bio s najvećim brojem (skoro 150) štafeta do sada kao i dolaskom od 26 klubova. Ta lista mogla je biti još veća za koji klub i u tom smislu nam je žao da neki nisu iskoristili priliku, ali svatko bira i određuje svoje dolaske na natjecanja i taj dio nije sporan.

Možda je malo sporno održavati regionalna prvenstva za vrijeme državnih, ali i to je nešto o čemu u budućnosti HAS treba voditi računa da se izbjegne.

Bilo kako bilo, pokazalo se kao odličnim potezom ostati vjeran shemi kako štafetno natjecanje treba biti uvod u sezonu i (pojedinačna) natjecanja koja slijede nakon toga.

Vrhunski odaziv i atmosfera na natjecanju

Tim više što je ovo natjecanje uvijek dobra prilika pokazati kako atletika nije isključivo pojedinačni sport već itekako ima i jedan svoj ekipni karakter i šarm koji atletičari i atletičarke mogu demonstrirati upravo putem ovog natjecanja.

Jedino što se nadamo da (s obzirom na pogoršanje u smislu broja zaraženih) neće uslijediti nove zabrane pa da ovo natjecanje na kraju umjesto povratka ne ispadne labuđi pjev hrvatske atletike.

Na to ne možemo utjecati previše osim nekim dodatnim predstrožnim mjerama koje smo radili na ovom natjecanju (i realno će na ovim idućim trebati još to dodatno pojačati) te pozvati sve na odgovorno ponašanje, posebice kada su prelasci preko granice i noćni život u pitanju. Što se za sada čini kao najveći problem u smislu testiranja i broja zaraženih.

No ostanimo u vedrijim temama. Ovogodišnji set disciplina pokazao se kao vrlo dobrim odabirom, posebice ovo proširenje za mlađe dobne skupine te vjerujemo da će se o zadržavanju ovog formatu razmisliti i za iduće izdanje.

Uzbuđenja i raznolikosti u održanih sveukupno 15 disciplina nije nedostajalo kao ni sjajne atmosfere na stadionu tog dana. Ponovno se pokazalo kako mješovite štafete s razlogom imaju svoju budućnost (uostalom nije ni 4x400 'mix' slučajno postala olimpijska disciplina) neovisno o kojoj varijanti govorimo s obzirom na to da svaka disciplina nosi svoje specifičnosti.

Raznolika mogućnost u odabiru disciplina

Posebno ona 2x2x400m za koju možemo reći da je IAAF odnosno WA pogodio kada je htio dati jednu novu dinamiku štafetnom (svjetskom) prvenstvu. Bilo bi lijepo jednog dana vidjeti i preponašku štafetu koja se u zadnje vrijeme također pokušava ispromovirati...

I mlađi uzrasti su se jako lijepo snašli te je dobro i da se njih od mlađih nogu navikava na ono što ih kasnije očekuje. Uostalom, u današnjem svijetu koji je izrazito fokusiran na spolnu jednakost i prava, nema bolje promidžbe od ovakve vrste, i još s dozvolom slobodnog redoslijeda.

Paleta je tu sada zaista široka, od 4x60 (U14), 4x100m (seniori/U20/U18 i U16), 4x300m (U16) do 4x400m koja je simboličan i dobar odabir za kraj natjecanja.

Veći broj klubova nego inače (osim samom željom za natjecanje) zasigurno je povezan i s otvaranjem ovog natjecanja za one koji više preferiraju duže staze, a dobilo ih se kroz mješovite varijante, tako su se sada već standardnih 1200-400-800-1600 metara sjajno priključili 'prepolovljenih' kadetskih 600-200-400-800m uz 'premještenih' mlađekadetskih 100-200-300-400m što u ovom trenu djeluje kao optimalna konfiguracija.

I naravno, tu nam ostaje i 4x200m koji se već ranije znao naći na natjecanjima kao 'kompromisna' varijanta između 4x100 i 4x400m kada bi se Ekipno seniorsko prvenstvo Hrvatske održavalo u jednodnevnom formatu i svakako je jedna od etabliranijih disciplina natjecanja.

Predstavljanje štafeta je zaživjelo, i više od toga

Osim samih utrka, jedna od većih pobjeda ovog natjecanja je nešto što ostala PH nemaju - ceremonijalni uvodni dio koji je evoluirao od svog 1. izdanja kada je većina navedeni dio smatrala nepotrebnim i napornim. Štoviše, autor ovog teksta se i sam sjeća kako je 'iskakao' iz komentatorske kućice i vraćao sve štafete natrag sve dok se nije prihvatio princip.

Ipak, iz godine u godinu smo jačali i nadograđivali sam vizualni aspekt te zone i kada smo doživjeli da sada u 5. izdanju i najmlađi imaju smišljene zgodne ulaske i predstavljanja, posve je jasno da smo postavili visok standard i da je ova posebnost natjecanja općeprihvaćena i konačno shvaćena. Uvijek treba težiti inovacijama i diferentnosti po pitanju ovakvih stvari, a to ponekad znači i napuhati preko 700 balona.

Svakako treba nastaviti dalje razvijati i promovirati ovo natjecanje, a i možebitno pokušati raditi na tome da nešto slično zaživi na malo većoj razini, primjerice onoj na Balkanskim prvenstvima gdje je trenutačno aktualan poprilično 'suhoparan' i nezanimljiv format, a možda bi ovakav pristup poslužio daljnjoj popularizaciji atletike na ovim prostorima.

Bilo kako bilo, polako se okrećemo natjecanjima koje slijede, a ovo jubilarno 5. izdanje svakako ćemo posebno zapamtiti i rado ga se prisjetiti kada god bude moguće. Sretno svima u nastavku sezone i zadržimo visoku razinu odgovornosti!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.