Logo
Ispiši ovu stranicu

OREŠKOVIĆ BEZ GRANICA Nova povijesna utrka, stigao do apsolutnog U18 hrvatskog rekorda na 300 metara!

Više nego sjajni Marko Orešković Foto: AK Agram Više nego sjajni Marko Orešković

Prvo izdanje međunarodnog atletskog mitinga u Karlovcu ponudilo je više kvalitetnih rezultata i ostvarenja, ali nas je zasigurno najviše dojmilo ono Marka Oreškovića u utrci na 300 metara.

Nakon višegodišnjeg posta i izbivanja jedne prave atletske staze u gradu na 4 rijeke možemo reći da taj dio više nije problem i sada bi trebalo raditi na popratnoj opremi i stvarima uz sam gradski stadion Branka Čavlovića-Čavleka. Pa i onaj vizualni aspekt.

Samim time sigurno ćemo još češće imati niz atletskih događaja na ovom stadionu.

Natjecanje je otvoreno u svečanom tonu uz prisustvo ministrice sporta i turizma te ostalih uglednih gostiju, naravno i predsjednika Hrvatskog atletskog saveza.

Našu pažnju natjecanje je dobilo od ženskih 100m gdje je Ivana Lončarek kao drugoplasirana trčala na razini ovosezonskog najboljeg rezultata i konačno vrijeme je 12.31. Slično možemo reći i za Evu Mačković koja zauzima 5. mjesto s 12.61.

Utrka na 3000m zapreke donijela je 9:19,61 Filipa Svaline čime zaslužuje 2. mjesto dok 10:29,23 Domagoja Jakopovića nije posebno bitno jer je njegova uloga ovdje bila što više ubrzati utrku u početnom djelu disicpline. Nakon toga na ženskih 400 metara Ivona Jurišić stiže do 1:03,56 (9. mjesto).

A onda je krenuo pravi 'vatromet' na 300 metara. Treba reći kako je već lagano pao i mrak te samim time i temperatura nevezano za samo osvjetljenje koje je bilo sasvim dobro te je možda šteta da se ova disciplina nije nešto ranije našla na satnicu, ali nema veze, i ovako je imamo po čemu pamtiti!

Trčale su se tri skupine, a očekivano je ona zadnja bila najbrža u kojoj je prvo ime bio Marko Orešković! Sama utrka po sebi je bila sjajna što je očekivano kada imate Matea Ružića, našeg člana, a ujedno aktualnog hrvatskog seniorskog rekordera. Do ove utrke je imao i titulu mlađejuniorskog, ali ovdje smo vidjeli rekordersku primopredaju.

Mateo je sjajno izašao iz zavoja, ali u posljednjem djelu utrku ipak ostao u jednom malom grču više dok je Orešković otišao prema naprijed i tako pobijedio s vremenom 34.11! Ružić ciljem prolazi s 34.32. U smislu kompetitivnosti, za rekord je utrka bila idealna.

Tako je Orešković nadmašio Ružićev 'elektronski' rekord od 34.83 iz Zagreba 2011. godine (11. lipnja), ali ono što je posebno impresivno i vrijedno spomena da je ovo rezultat koji je brži i od 'ručnog' rekorda od 34.4 legendarnog Predraga Melnjaka iz 1984. godine (30. lipnja)!

Tako da je mladi Marko na neki simboličan način nadmašio oba rekorda i vjerujemo unificirao ga u jedan, jedinstveni svoj mlađejuniorski rekord Hrvatske na 300m! Mnogi su bili željni 'skidanja' ovog rezultata, ali nitko to nije uspio do dana današnjeg do pojave našeg trkača. Bilo je i vrijeme.

Uz spomenuti duo, Jakovu Vukoviću pripalo je 4. mjesto s 34.76, a sveukupno je 5. Dominik Krešo s 35.26 što je očekivano značajno poboljšanje osobnog rekorda discipline koju je zadnji puta trčao prije više godina.

Osobni rekord za 13. mjesto ostvario je Luka Marin Vuco s 38.38 u istoj skupini s Krešom, a neznatno sporiji iza njega bio je još uvijek kadet Niko Kožul (38.49) kojem će ova utrka dobro poslužiti za vikend natjecanje u sklopu kadetskog Kupa i ekipnog prvenstva Hrvatske.

Zanimljiva utrka odvijala se na 800 metara gdje je Tina Šmid bila za sebe rekordna kao trećeplasirana s 2:13,58, a odmah iza nje četvrtoplasirana je Anamarija Petters (2:15,43).

Kraj natjecanja dočekali smo na 800 metara gdje su trčali naši mlađi juniori Ivan Vukančić i Tin Tumpić. Potonjem je pripalo 10. mjesto (2:05,58) dok Ivan trči vrlo blizu osobnog rekorda s 2:02,34 za sveukupno 7. mjesto.

Čestitamo svima!

  • Natjecanje: Međunarodni atletski miting
  • Mjesto: Karlovac
  • Datum: 9.9.2020.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.