Logo
Ispiši ovu stranicu

NAJBOLJI NA PH U ŠTAFETAMA Zlatni 'Mini Distance Medley' i povratak seniora na tron 4x200m! (VIDEO)

Kadetkinje, kadeti i seniori Foto: AK Agram Kadetkinje, kadeti i seniori

Državno štafetno natjecanje za sve uzraste osim puno noviteta donijelo je i potvrdu kvalitete i raznovrsnosti koju naši atletičari i atletičarke posjeduju i mogu demonstrirati na ovom natjecanju.

Tako smo ove godine imali i neke nove discipline u mlađim uzrastima u kojima su se naši mladi članovi i članice jako dobro snašli.

Monstruoznih 4x200m Kolara, Oreškovića i Kreše, hrabro srce Ružića

No prije toga treba istaknuti pobjednički povratak naše muške seniorske štafete na 4x200 metara gdje smo prve tri godine natjecanja uzastopno pobjeđivali, da bi prošle godine bili 'samo' srebrni. 

Ove godine smo se vratili u zlatni 'mode', a za to je ponajviše zaslužan sastav Alen Kolar-Marko Orešković-Dominik Krešo-Mateo Ružić.

Oni su istrčali 1:28,87 što je bilo više nego dostatno za zlatno odličje, a izvjesno je kako je možda i državni rekord mogao biti u opasnosti da Ružića nije praktički na početku izmjene presjekla bol u području bedrenog mišića i zaista je zaslužio sve pohvale jer odustajanje očito nije bila opcija i praktički je jednom nogom istrčao ovu utrku.

Budite sigurni da ne bi svatko napravio isti potez, ali Mateo je u kategoriji onih gdje odustajanje nije opcija, posebice kada je štafeta u pitanju. Čisti dokaz da ovakve situacije izvlače ono dodatno i najbolje iz tebe.

Jedina olakotna okolnost u cijeloj ovoj priči je bila prednost koju mu je navedeni trio prije njega 'servirao' i tako ipak omogućio koliko-toliko komotniju situaciju dok je trpio bolove. Možemo pretpostaviti da je i to jedan od razloga zašto nije htio odustati čime je dao dodatan značaj njihovim dionicama. Zlato je tu i ova štafeta zaslužuje pohvale, za uvjerljivost koju su demonstrirali kao i Ružićeva demonstracija hrabrog srca!

Solidan je bio i Agram II u zanimljivom sastavu s Juricom Kovačićem, Filipom Mrčićem, Mateom Kovačićem i Lukom Ćosićem. Dok je potonji nastupao prošle godine u ovom sastavu, bili su ovo premijerni nastupi za Juricu i Filipa dok se Mateo pojavio na stazi prvi puta nakon Hanžekovićevog memorijala iz 2018. godine. Razdoblje blizu 2 godine, tj. 655 dana. 

Također je tu bilo hrpu problema i ozljeda, ali evo, za razliku od mnogih koji bi (ili jesu) odustali, Mateo je tu, u ovom trenutku zasigurno nije na razini svojih najboljih dana, ali dobar je primjer onima da nije uvijek u odustajanju rješenje.

Dečki su istrčali 1:33,21 i sveukupno bili 7. dok su Agram III (Luka Grubišić, Bruno Di Giusto, Ian Horvat i Luka Marin Vuco) i Agram IV (Vito Krpan, Omer Hasanbegović, Klaudio Strahonija i Kruno Marić) bili 11. i 12. s 1:40,36 tj. 1:44,68.

Kod cura smo svjesno išli u više različitih kombinacija pa smo u Agramu I imali Taru Marković, Valentinu Perić, Leu Babić i Doru Dent kao sveukupno petoplasirani sastav s 1:48,02, a Agram II zauzima 8. mjesto s djevojkama Nikom Brdal, Ivom Vranić, Martom Nedved i Mihaelom Milković

Kadeti i kadetkinje najbolji na 600-200-400-800m

Jedna od novih ovogodišnjih disciplina prepolovljenih je seniorskih 1200-400-800-1600m i tako smo dobili zgodnu dužu utrku za mlađe uzraste.

Naši su ovdje nastupali iznad svih očekivanja i bili najbolji u obje konkurencije.

Prvo su kadeti bili poprilično uvjerljivi (što se dionica odmicala sve više i više), a radi se o Karlu Viljcu, Bruni Perecu, Vitu Carlu Fadiniju i Niki Kožulu, oni su sačinjavali zlatni Agram I u vremenu malo iznad 5 minuta - 5:02,20!

Plasmanom odmah iza njih stiže i Agram II, Vid Berković, Karlo Maibaum, Adrian Fučkala i Antonio Blažić također su lijepo trčali i zaslužili srebro s 5:26,25.

Koliko je ovo bilo super uvjerljivo, toliko je kod kadetkinja bilo napeto. Za prvo povijesno zlato u ovoj disciplini izborile su se Lorena Gabrić, Vita Penezić, Olja Galić i Petra Keleković gdje se sve odlučivalo tek u zadnjim metrima gdje je Petra pokazala kako je sjajno tempirala vrijeme i duljinu svog finiša čime u spomenutoj završnici u zadnjim metrima prestiže članicu Kvarnera i tako potvrđuje dobre dionice koje su cure prije nje napravile. Vrijeme najbržih je 5:33,06.

Općenito je to samo po sebi bila vrlo dinamična utrka i zaista se na vrlo lijep način seniorski 'Distance Medley' preslikao na kraću varijantu koju kolokvijalno zovemo 'Mini Distance Medley'.

Ovo može i treba biti putokaz za dalje.

Nisu to bili jedini uspjesi ovog U16 uzrasta. Po prvi puta održale su se i 4x100 i 4x300 mješovite varijante (također sa slobodnim redoslijedom trčanja) gdje smo bili dvostruki srebrni. Kod ove kraće štafete zaslužni su bili Tonka Kunac, Vita Penezić, Bruno Perec i Vito Kovačić vremenom 48.14 te treba biti vrlo zadovoljan ostvarenim jer vrlo malo je nedostajalo da ne bude nikakvog rezultata. Srećom, nijanse su ovaj puta bile na našoj strani.

Isto se ne može reći za Agram II (Gabrijela Knežević, Ema Leko, Karlo Maibaum i Filip Szabo) koji je završio diskvalificiran. Događa se, posebice u ovoj štafeti.

Na 4x300m (kao pandan seniorskih 4x400m) također je bilo različitih taktičkih varijanti, a mi smo u prvom sastavu ostali vjerni ŽŽMM kombinaciji gdje su Gabrić, Galić, Fadini i Kožul nakon zlata u dužoj varijanti štafete stigli i do srebra u ovoj nešto (za njih) kraćoj utrci.

Pamtimo vrijeme 2:47,16, a pamtimo i dobar Agram II (Nika Marković, Karla Puntarić, Adrian Fučkala i Vito Kovačić) kao 4. s 2:51,92.

Srebrni mlađi kadeti na 100-200-300-400 metara, i ostali blizu

Bez medalje nismo ostali ni u onom najmlađem uzrastu, mlađekadetskom (U14).

Na 100-200-300-400m srebro je pripalo Mateju Tumpi, Noi Želeu, Tinu Pavloviću i Franu Aniću koji su zajedničkim snagama stigli do 2:35,59 za svoja prva srebrna odličja u ovoj disciplini koja je od ove godine uvrštena u ovaj program i također se pokazala dobrim rješenjem.

Nažalost, malo manje sreće i spretnosti bilo je kod Agrama II (Tin Babić, Felix Hercog, Ante Španović i Niko Zlopaša Mužić), ali i njima će to biti dobra škola za neke buduće utrke.

Blizu medalje bili smo kod mlađih kadetkinja, Agram I (Magdalena Obajdin, Marina Vlahović, Paula Štefanović i Laura Matko) sveukupno je bio četvrtoplasirani s 2:39,62 dok su Ema Blažević, Linda Nujić, Ivona Ciban i Olenka Tomić trčale za Agram II (13. mjesto - 3:08,92).

Po prvi puta u povijesti ovi uzrasti imali su i svoju mješovitu štafetu i to na 4x60m i 4x200 metara što se do sada trčalo posebno po spolovima. I to je donijelo svoju draž i zanimljivost.

Četvrtoplasirani na 4x200m bili su Karlo Matko, Magdalena Obajdin, Tin Pavlović i Laura Matko s 1:57,88, a poziciju odmah iza njih zauzimaju Lucija Raguž, Elena Tomić, Noa Leško, Matej Tumpa kao Agram II (2:05,90). Trčala su to još čak dva sastava, Agram III (Dorja Salopek, Nola Lucarić, Felix Hercog, Fran Anić) i Agram IV (Ana Knežević, Marta Čanić, Jakov Barun, Niko Zlopaša Mužić) kao 8. i 10.

Malo je slabiji odaziv bio na 4x60 metara, a tu smo imali Agram I i II, za ovaj nominalno prvi sastav trčali su Dorja Salopek, Tihana Matijašević, Jakov Baus i Marin Krišto, a za drugi Ana Knežević, Linda Nujić, Luka Maibaum i Petar Posavec. Vremena su bila 35.57 i 38.63.

Čestitamo!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u štafetama
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 20.6.2020.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.